– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Chokladens bakgrundshistoria och nutida studier vittnar alla om kakaons positiva egenskaper för hälsan. En bit choklad får oss helt enkelt att må bra och gör oss lite lyckligare. Här följer några anledningar varför.
Historisk bakgrund av kakao och choklad
Man antar att kakaoträdet har vuxit vilt djupt inne i Amazonas djungeln sedan urminnes tider. När Mayaindianerna upptäckte kakaofrukten blev dess saftiga fruktkött snabbt en del av deras kosthållning. Efter en tid kom man på att även bönorna kunde användas. Bönorna rostades i lerkrukor och maldes därefter mellan stenar till ett pulver. Kakaopulvret blandades med vatten och kryddor till en dryck som kallades chocoatel. Mayaindianderna trodde att kakao hade helande egenskaper och använde bönorna främst som medicin.
Kakaobönorna var eftertraktade och värdefulla och användes därför i stor omfattning som betalningsmedel. För 10 kakaobönor så kunde man köpa en kanin, och för 100 kakaobönor så kunde man köpa sig själv en fru. När Mayarikets handelsmän gav sig ut på sina resor så var kakaobönan en viktig del av lasten. Det var även på dessa resor som kunskapen om kakao spred sig runt om i världen.
Choklad ökar välbefinnandet
Kakao innehåller aminosyran tryptofan som stimulerar signalsubstansen serotonin, hjärnans ”må bra hormon”. Det är alltså ingen slump att man blir lite lyckligare av choklad. När serotoninnivåerna i hjärnan är låga påverkas humöret och vi känner oss nedstämda. När serotoninnivåerna är höga känner vi oss upplyfta och tillfreds. Amerikanska forskare har även kommit fram till att kakao kan fungera som ett naturligt smärtlindrande medel (2).
Choklad som afrodisiakum
På 1700-talet funderade man på att förbjuda munkar att äta choklad då man ansåg att choklad kunde ge upphov till starka passioner. Casanova förkunnade att chokladen var mycket mer uppiggande än champagne. Madame du Barry gav den till alla sina älskare och Montezuma konsumerade alltid stora mängder innan han besökte sina fruar.
Det sägs att Ludvig XV:s älskarinna Madame de Pompadour aldrig tog med sig en man i sängen utan att först ha bjudit honom på minst tre koppar varm choklad med mycket vanilj, hon tyckte det var säkrast så. Moderna studier (2) har visat att choklad har samma effekt på pulsen som en upphetsande kyss. Därför är det kanske inte heller så konstigt att choklad är populärt att ta med till någon man tycker om.
Uppiggande egenskaper av kakao
Kakao innehåller ämnen som koffein, teofyllin och teobromin som gör oss piggare. Teobromin kan i stora mängder få luftrören att vidgas, vilket underlättar andningen. Det gör att vi får mer syre i blodet, vilket bidrar ytterligare till att vi känner oss piggare.
Kakao stödjer immunsystemet
Rå kakao är rik på en mängd olika näringsämnen; vitaminer, mineraler, spårämnen, fettsyror, antioxidanter, aminosyror och kraftfulla växtnäringsämnen. Kakao är även känd för att vara en av världens mest antioxidantrika livsmedel. Antioxidanter stödjer immunsystemets normala funktion och kan därmed ge immunsystemet en boost.
Kakao för hjärt-kärlhälsan
Forskning visar att regelbundet intag av kakao minskar risken för blodproppar, stroke och hjärtinfarkt med upp till femtio procent (1). När man genom studier undersökte personer som drabbats av hjärtinfarkt kom forskarna fram till att de flesta hade alldeles för låga magnesiumvärden och som känt är kakao en bra källa för magnesium. Studier har också visat att kakaons flavonoider motverkar koagulering av blodet (3).
Att välja rätt choklad
Med alla dessa underbara egenskaper så är det inte så konstigt att choklad kommit att bli något som vi älskar! Ju högre kakaohalt chokladen har, desto mer nyttigheter som antioxidanter, vitaminer och mineraler finns det i den. Men en hög kakaohalt är dock ingen garanti för att chokladbiten är nyttig. I många chokladkakor reduceras flavonoiderna för dess bittra smak, men det är även dessa som bidrar till chokladens hälsosamma egenskaper. Så det gäller att välja en choklad av bra kvalité där tillverkarna bevarat de hälsofrämjande ämnena. Att inkludera ekologisk raw criollokakao och kakaonibs är ett bra sätt att få i sig alla nyttigheter som kakao har att erbjuda.
Källor och Referenser:
(1) Cocoa Intake, Blood Pressure and Cardiovascular Mortality, Journal of the American Medical Association (Vol. 166 No. 4, February 27, 2006)
(2) Neuropsychiatric Disease and Treatment. Volume 4, Pages 433-440 “Cerebral blood flow response to flavanol-rich cocoa in healthy elderly humans” Authors: F.A. Sorond, L.A. Lipsitz, N.K. Hollenberg, N.D.L. Fisher
(3) Läkaren Helena Nybloms ”Supermat”. Albert Bonniers förlag, ISBN: 9789174244878.
Relaterade inlägg:
- 10 vanliga tecken på magnesiumbrist
- Magnesium – vår antistressmineral
- 10 anledningar att få i sig ingefära varje dag
Jag älskar riktigt mörk choklad och uppskattar den där bitterheten. Att man blir glad av choklad kan jag verkligen hålla med om 🙂
Jag uppskattar också bitterheten och visst är mörk choklad gott. 🙂
Inget går upp mot en riktigt god choklad! Och mörk ska den vara!
Håller med dig Rita. 🙂
Älskar choklad och brukar köpa mörk och ekologisk 🙂
Toppen!