Pau D’arco te (Lapacho)

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 5 februari, 2015 · 4 comments

in Blogg, Hälsa, IFD - Antiinflammatorisk kost, Immunsystemet, Kost, Livsmedel, Mage - Tarm, Örter - Kryddor, Örtmedicin

Pau D’arco, Lapacho och Ipe Roxo är bara några av namnen som används för denna populära ört. Med över 1000 år bakom sig som läkeväxt har den bland annat använts flitigt vid svamp, parasiter och virus av olika slag, samt som ett allmänt stärkande medel för magen och immunsystemet.

Användning och fördelar av Pau D'arco te (Lapacho)

Historisk och traditionell användning av Pau Dárco

Med sina vackra rosalila blommor står lapachoträdet även kallat Pau D’arco ståtligt i den brasilianska regnskogen. Det praktfulla namnet ”Pau D’arco” har trädet fått från de bågar av trä som de sydamerikanska indianstammarna skapade från trädets virke. Något som är unikt för lapachoträdet är att det har en mycket bra resistens mot angrepp av svampar, sporer och virus. Genom att dricka te från lapachoträdet upptäckte indianerna att de fick bättre motståndskraft mot sjukdomar. Pau D’arco blev sedan en del av den indianska örtmedicinen och intogs som dryck och användes för blöta omslag.

De sydamerikanska uråldriga indianstammarna använde Lapachoträdets bark med stor framgång, vilket skapade nyfikenhet hos de kringresande spanjorerna och portugiserna som då även de ville testa örtens hälsofördelar. Gamla skrifter, naturmedicinska uppslagsverk och antecknade huskurer omnämner alla Pau D’Arco som en fantastisk ört. Det tog inte lång tid innan den spreds sig runt om i världen från husläkare till husläkare och ända fram till vår tids naturmedicin och läkekonst. Genom modern analysering har man sett att den inre barken innehåller ett kraftfullt antibiotiskt ämne och järn i lättupptaglig form, ytterligare ett 20-tal viktiga mineralämnen, samt lapachol, quercetin och andra kraftfulla flavonoider som fungerar antiinflammatoriskt i kroppen. Pau D’arco är än idag en uppskattad ört och finns att köpa som te och örtdroppar på välsorterade hälsokostbutiker.

Återförsäljare av Pau D’arco hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARPau d’arco [updaterad 2002-12, hämtad 2008- 04- 24]. Alternative Medicine Evaluations. AltMed- Dex System. Thomson MICROMEDEX, Green- wood Village, Colorado.

Lapacho i traditionell kinesisk medicin: http://www.akupunkturakademin.se/media/813/lapacho.pdf

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Olivia februari 13, 2015 kl. 11:24

Pau darco är ett underbart gott te och jag dricker ofta en kopp på kvällen då jag känner mig uppskruvad och stressad. jag känner att det hjälper mig att hitta ro och sova bättre.

Svara

2 Mona N februari 13, 2015 kl. 11:25

Det ska jag prova! Tack för tipset.

Svara

3 Sandra februari 15, 2015 kl. 15:14

Ett av mina favorit teer 🙂

Svara

4 Hans oktober 25, 2015 kl. 22:28

Gott te ? knappast lägger man in Pau d Arco i den gruppen.
Smakar som stenkolstjära med inslag av rök…. 😀
Och lugn blev man då inte av det , snarare tvärtom…. 😛

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: