Din gångstil kan avslöja risken för Alzheimers

by Mikaela Bjerring on 3 september, 2014 · 0 comments

in Blogg, Hjärnan - Minnet, Sjukdomar - Symtom

Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av demens och kommer oftast långsamt och smygande. Till skillnad från många andra folksjukdomar kan alzheimer inte upptäckas i förtid med ett enkelt blodprov. Studier har dock visat att din gångstil kan avslöja om du kommer att drabbas eller inte.

Din gångstil kan avslöja risken för Alzheimers
Långsamma och ostadiga steg kan vara ett tidigt tecken på att även ditt minne försvagats, visar flera individuella studier. Försämringar i rörelseförmågan förknippas ofta med demens, men en del förändringar i gångstilen kan till och med dyka upp innan man kan upptäcka kognitiva försämringar med traditionella testmetoder menar forskare.

En forskargrupp vid schweiziska Basel Mobility Center utförde en studie på 1153 personer. De fick gå på ett elektroniskt löpband medan de räknade baklänges eller radade upp namn på djur. De som hade alzheimer klarade testet sämre än de som hade lättare minnessvårigheter och dessa i sin tur uppmätte inte alls lika bra resultat som friska kontrollpersoner. En annan forskargrupp studerade gånghastighet, rytm och steglängd hos 1341 vuxna med en medelålder på 78 år och fann direkta kopplingar mellan förändrat gångmönster och minnesförlust.

Enbart i Sverige får varje år 20 000 människor diagnosen demenssjukdom, vilket är en siffra som fortsätter att öka. Att kunna upptäcka i förtid om en person ligger i riskzonen eller inte ökar medvetenheten och förståelsen om hur viktigt det är att behandla kroppen rätt för att förebygga uppkomsten av demens.

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARKällor för studierna: Alzheimers association och Basel Mobility Center: Burns JM, Maya MS, Andersson HS, Smith HJ, Donneley JE. Alzheimer Dis Assoc Disord 2008:22:39-46. Eggermont HP, Scherder JA. Dementia 2006:5:411-428.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: