Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Din gångstil kan avslöja risken för Alzheimers

av | sep 3, 2014 | Blogg, Hjärnan - Minnet, Sjukdomar - Symtom | 0 Kommentarer

Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av demens och kommer oftast långsamt och smygande. Till skillnad från många andra folksjukdomar kan alzheimer inte upptäckas i förtid genom provtagning. Studier har dock visat att din gångstil kan avslöja om du kommer att drabbas av sjukdomen innan störningar i minnesfunktionen visat sig.

Din gångstil kan avslöja risken för Alzheimers

Långsamma och ostadiga steg kan vara ett tidigt tecken på att ditt minne försvagats, visar flera individuella studier. Försämringar i rörelseförmågan förknippas ofta med demens, men en del förändringar i gångstilen kan till och med dyka upp innan man kan upptäcka kognitiva försämringar med traditionella testmetoder menar forskare.

En forskargrupp vid schweiziska Basel Mobility Center utförde en studie på 1153 personer. De fick gå på ett elektroniskt löpband medan de räknade baklänges eller radade upp namn på djur. De som hade alzheimer klarade testet sämre än de som hade lättare minnessvårigheter och dessa i sin tur uppmätte inte alls lika bra resultat som friska kontrollpersoner. En annan forskargrupp studerade gånghastighet, rytm och steglängd hos 1341 vuxna med en medelålder på 78 år och fann direkta kopplingar mellan förändrat gångmönster och minnesförlust.

Enbart i Sverige får varje år 20 000 människor diagnosen demenssjukdom, vilket är en siffra som fortsätter att öka. Att kunna upptäcka i förtid om en person ligger i riskzonen eller inte ökar medvetenheten och förståelsen om hur viktigt det är att behandla kroppen rätt för att förebygga uppkomsten av demens.

 

Källor och Referenser:

Alzheimers association and Basel Mobility Center:

Burns JM, Maya MS, Andersson HS, Smith HJ, Donneley JE. 

Alzheimer Dis Assoc Disord 2008:22:39-46.

Eggermont HP, Scherder JA. Dementia 2006:5:411-428.

 

Relaterade inlägg:

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close