Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

D-vitaminbrist kan öka risken för demens

av | sep 22, 2014 | Blogg, Hjärnan - Minnet, Kost, Sjukdomar - Symtom | 0 Kommentarer

Forskning har visat att det finns en stark kopplingen mellan olika vitaminbrister och en ökad risk för att utveckla demens. Här har man bland annat sett att D-vitamin kan spela en betydande roll.

D-vitaminbrist kan öka risken för demens

Alzheimers – ett växande problem

Ca 4,6 miljoner nya fall av Alzheimers rapporteras världen över varje år, vilket gör det till ett växande folkhälsoproblem. Under lång tid har kunskapen om demens inte varit annat än bristfällig, där man betraktat senil demens som en mer eller mindre oundviklig följd av ålderdomen. Idag vet man att det inte är någon naturlig del av åldrandet. Demens orsakas av hjärnskador som i sin tur kan bero på en mängd olika orsaker. Genom forskning har man sett att D-vitamin kan spela en stor roll. Här följer några intressanta studier om låga nivåer av D-vitamin och risken för att utveckla demens. Mer forskning behövs dock för att man ska kunna säkerhetställa vitaminets roll vid sjukdomstillståndet.

Forskning och studier

Under sex år följdes drygt 1600 deltagare som var 65 år eller äldre. Studien visade att riskökningen för demens var 53 % för deltagarna som hade viss brist på D-vitamin respektive 125 % för dem som hade allvarlig brist på vitaminet. Studien publiceras i tidskriften Neurology 2014.

En annan studie som gjordes på 3000 män i åldrarna 40 till 79 år visar att de som hade bra nivåer av D-vitamin presterade bättre på minnestester än de med låga nivåer. Studien indikerar att en bibehållen nivå av D-vitamin kan ha en stor betydelse för att förhindra försämrad hjärnfunktion. Studien tog plats vid universitetet i Manchester, England i samverkan med forskare vid åtta olika forskningscenter i Europa. Studien publicerades i den medicinska tidskriften Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry 2009.

 

Relaterade inlägg:

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close