– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Medisera –
Forskning har visat att det finns en stark kopplingen mellan olika näringsbrister och en ökad risk för att utveckla demens. Här har man bland annat sett att det finns ett samband mellan D-vitaminbrist och utveckling av nedsatt kognitiv funktion som kan komma med åldern.

Demens är ett växande problem
Varje år rapporteras cirka 4,6 miljoner nya fall av demens världen över, vilket gör det till ett växande hälsoproblem. Under lång tid har kunskapen om demens varit mycket bristfällig, där man betraktat senil demens som en mer eller mindre oundviklig följd av ålderdomen.
Idag vet man att det inte är någon naturlig del av åldrandet. Demens orsakas av hjärnskador som i sin tur kan bero på en mängd olika orsaker, bland annat näringsbrister.
Genom forskning har man bland annat sett att D-vitamin kan spela en stor roll. Här följer några intressanta studier om låga nivåer av D-vitamin och risken för att utveckla demens. Mer forskning behövs dock för att få en djupare förståelse om d-vitaminets roll för vår hjärnfunktion.
Studier om d-vitaminbrist och demens
Vid en studie följdes drygt 1600 personer under 6 år som var 65 år eller äldre. Resultatet visade att riskökningen för att utveckla demens var 53 procent för deltagarna som hade måttlig brist på D-vitamin, respektive 125 procent för de personer som hade allvarlig brist på vitaminet (1).
En annan studie som gjordes på 3000 män i åldrarna 40 till 79 år, visade att de som hade bra nivåer av D-vitamin presterade bättre på minnestester än de med låga nivåer. Resultatet visade att bra nivåer av D-vitamin kan ha en stor betydelse för att förhindra försämrad hjärnfunktion med åldern. Studien utfördes vid universitetet i Manchester, England i samverkan med forskare vid åtta olika forskningscenter i Europa (2).
Att undvika d-vitaminbrist
Kroppen kan själv bilda D-vitamin när huden utsätts för solens UVB-strålar. För att denna process ska kunna ske krävs det att solen står i minst 45 graders vinkel över horisonten. I Sverige står solen bara tillräckligt högt mitt på dagen, mellan ungefär april och september (3). Resten av året står solen för lågt, vilket gör att vi inte kan bilda D-vitamin den vägen. Vi är då beroende att få i oss tillräckligt via kosten eller kosttillskott för att inte utveckla D-vitaminbrist.
Livsmedel som innehåller D-vitamin är främst fet fisk som sill, lax och makrill. Vissa mejeriprodukter berikas också med D-vitamin. Svampar som stensopp och kantareller innehåller även en viss mängd.
Kosttillskott med D-vitamin kan utvinnas från både animaliskt och vegetabiliskt ursprung. Kosttillskott med animaliskt ursprung kommer främst från ullfett, medan vegetabiliskt D3 kommer från lav eller alger.
Om man vill ta reda på hur ens D-vitaminnivåer i kroppen ser ut, kan man göra det genom ett enkelt blodprov. Medisera är till exempel ett företag som erbjuder en rad olika hälsotester, bland annat ett D-vitamintest.
Källor och referenser
(1) Vitamin D and the risk of dementia and Alzheimer disease. 2014 Sep 2;83(10):920–928. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4153851/
(2) Aging: Vitamin D Levels Tied to Dementia Risk. https://www.nytimes.com/2009/02/24/health/research/24aging.html
Relaterade inlägg:
0 kommentarer