– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Något som på senare år varit ett hett ämne inom forskning är huruvida det aktiva ämnet curcumin i gurkmeja skulle kunna vara svaret på det stigande folkhälsoproblemet Alzheimers.
Alzheimers är ett växande folkhälsoproblem
Allt fler blir diagnostiserade med Alzheimers (AD) den vanligaste formen av demens. Efter en undersökning som utfördes 2006 (1) uppskattade man att cirka 26 miljoner människor världen över led av sjukdomen. 2009 var man uppe i 35 miljoner och för varje år så fortsätter siffran att stiga. 2050 förespår man att antalet kommer fyrdubblas om man inte gör något åt problemet. Detta skulle då betyda att 1 av 85 personer kommer att drabbas av sjukdomen.
Forskare tror på gurkmeja
Med tanke på den globala omfattningen av problemet så har engagemanget för att hitta ett effektivt förebyggande medel ökat. Det största intresset för många forskare ligger att hitta svaret inom växtriket, eftersom det skulle innebära ett säkrare och mer hållbart medel. Gurkmeja har här fångat forskarnas intresse. Fram till idag har det gjorts 100-tals studier på gurkmeja som indikerar att örten bland annat har nervskyddande egenskaper (2). Fler än 30 av dessa studier är direkt kopplade till gurkmejans anti-Alzheimers egenskaper.
Genom studier har man t.ex. sett att det aktiva ämnet curcumin i gurkmeja verkar bidra till att rensa bort amyloid-beta plack hos patienter med Alzheimers (3). Man har även sett att gurkmeja i kombination med D3-vitamin stärker makrofagernas effekt i hjärnan och förbättrar neurorestorative processen ytterligare (4). En mängd forskning visar att curcumin har en hämmande och skyddande effekt mot Alzheimers (5) (6) (7).
Vid en studie (8) som gjordes på patienter med Alzheimers ville man se vilken effekt gurkmeja har på beteendemässiga och psykiska symtom vid demens. Patienterna uppvisade bl.a symtom som irritabilitet, agitation, ångest och apati och urininkontinens. Patienterna fick 764 mg gurkmeja dagligen (curcumin 100 mg / dag) under 12 veckor. Efter bara tre månaders behandling hade patienternas symptom förbättrats och anhöriga upplevde att belastningen minskat betydligt.
Dessa studie och många fler visar hur effektivt en enkel och naturlig produkt som gurkmeja kan vara. Med tanke på att denna ört har används medicinskt och som en del av kosten i Indien i över 5000 år, borde man inte bli förvånad över resultatet. Man har genom epidemiologiska studier (9) (10) sett att förekomsten av Alzheimers i Indien är anmärkningsvärt lägre än i västvärlden.
Att inkludera gurkmeja i sin kost
Gurkmeja är en krydda som man med fördel kan inkludera i sin kost – använda i matlagningen, eller tillsätta i drycker så som smoothies och juicer. Om man vill kan man även komplettera med ett tillskott av gurkmejaextrakt som innehåller högre koncentration av det aktiva ämnet curcumin.
Källor och Referenser:
(1) Ron Brookmeyer, Elizabeth Johnson, Kathryn Ziegler-Graham, H Michael Arrighi. Forecasting the global burden of Alzheimer’s disease. Alzheimers Dement. 2007 Jul ;3(3):186-91. PMID: 19595937
(2) http://www.greenmedinfo.com/substance/turmeric
(3) Curcuminoids enhance amyloid-beta uptake by macrophages of Alzheimer’s disease patients – http://www.greenmedinfo.com/article/curcumin-appears-enhance-clearance-amyloid-beta-alzheimers-disease-patients
(4) 1alpha,25-dihydroxyvitamin D3 interacts with curcuminoids to stimulate amyloid-beta clearance by macrophages of Alzheimer’s disease patients. – http://www.greenmedinfo.com/article/vitamin-d3-and-curcuminoids-turmeric-stimulate-amyloid-beta-clearance-macrophages-alzheimers
(5) The inhibitory effects of different curcuminoids onβ-amyloid protein, β-amyloid precursor protein and β-site amyloid precursor protein cleaving enzyme 1 in swAPP HEK293 cells – http://www.greenmedinfo.com/article/curcumin-exhibits-inhibitory-effects-alzheimer-disease-associated-%CE%B2-amyloid-proteins
(6) Tetrahydrocurcumin confers protection against amyloidβ-induced toxicity. – http://www.greenmedinfo.com/article/curcumin-metabolite-protects-against-alzheimer-disease-associated-amyloid%CE%B2-induced-toxicity
(7) Potential protection of curcumin against intracellular amyloid beta-induced toxicity in cultured rat prefrontal cortical neurons. – http://www.greenmedinfo.com/article/curcumin-may-play-protective-effect-primary-cultured-rat-prefrontal-cortical-neurons-against
(8) Effekter av gurkmeja på Alzheimers sjukdom med beteendemässiga och psykiska symtom på demens – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665200/
(9) Incidence of Alzheimer’s disease in a rural community in India: the Indo-US study. – http://www.greenmedinfo.com/article/incidence-alzheimers-disease-rural-community-india-indo-us-study
(10) Declaring Chemical Warfare Against Alzheimer’s – http://www.greenmedinfo.com/blog/declaring-chemical-warfare-against-alzheimers1
Relaterade inlägg:
- Gurkmeja – en naturlig smärtlindrare
- Den kraftfulla kombinationen av gurkmeja och ingefära
- Curcumin i gurkmeja skyddar mot benskörhet
- De antiinflammatorisk egenskaperna av gurkmeja
Gurkmeja är verkligen en fantastisk krydda! 🙂 Äter själv mycket av den och även ingefära.
Verkligen en värdefull krydda och bra för så mycket. 🙂
Curcumin är fantastiskt! Inga mer ömma och stela leder för mig.
Så underbart! Ja, verkligen fantastisk!