– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Dessa jordnötsbollar är så enkla att göra. Dom innehåller endast 4 ingredienser och du blandar ihop dom på några minuter. Veganska och fria från vitt socker. Dessutom är dom riktigt goda.

Ingredienser för jordnötsbollar:
- 1 1/2 dl jordnötssmör
- 2/3 dl mandelmjöl
- Cirka 1/2 dl fibersirap eller kokossirap (smaka av tills du fått en sötma som tilltalar dig)
- 1 krm vaniljpulver
Gör så här:
- Mät upp samtliga ingredienser i en skål: jordnötssmör, mandelmjöl, sirap och vaniljpulver och jobba ihop till en deg. Tänk på att röra om jordnötssmöret innan nu mäter upp det eftersom fettet lägger sig på ytan.
- Ställ in degen i kylskåpet en halvtimme så den får stå till sig och bli lite fastare.
- Forma bollar av degen i önskad storlek.
- Förvara dina jordnötsbollar i kylskåpet i en lufttät matlåda till det är dags att äta dom.
Ett bra jordnötssmör ska inte innehålla något annat än jordnötter (helst ekologiska) och eventuellt lite havssalt eller himalayasalt.

Jordnöten som livsmedel
Jordnöten (Arachis hypogaea) har sitt ursprung i Sydamerika. Det är trots namnet inte en nöt, utan en baljväxt som är släkt med linser, bönor och ärtor som samtliga tillhör familjen ärtväxter. Jordnötens näringsinnehåll och struktur påminner dock mycket om nötter.
När det kommer till näringsinnehållet består 100 g torkade jordnötter av ungefär 26 g protein och 8 g fibrer. De innehåller en betydande mängd av vitaminerna tiamin, niacin, B6 och E, samt mineralerna fosfor, järn, kalium, magnesium och zink (1). Man hittar även en generös mängd antioxidanter så som resveratrol, isoflavoner och fytosteroler. Dessa antioxidanter finns dock mest koncentrerade i skalet som man får i sig när man äter råa orostade jordnötter (2).
Jordnötter är även rika på fett och består av cirka 49 % fett, där mättade fettsyror utgör ungefär 7 %, enkelomättade fettsyror 25 % och fleromättade fettsyror runt 16 % (linolsyra) (1).
Källor och referenser:
(1) Näringsinnehållet av jordnötter: https://www7.slv.se/SokNaringsinnehall/Home/FoodDetails/1560?sokord=jordn%C3%B6tter&soktyp=1&kategoriId=
(2) Polyphenols from peanut skins and their free radical-scavenging effects. 2004 Aug;65(16):2391-9. doi: 10.1016/j.phytochem.2004.06.026. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15381013/
Relaterade inlägg:
- Vad är näringsjäst och hur används den?
- Därför väljer många att dricka kokskaffe “fettkaffe”
- Orsak, symtom och test av B12-brist
- Därför behöver kroppen tillräckligt med zink
Låter ju så gott! Tack för receptet dom ska jag prova att göra i helgen. 🙂
Så roligt att du vill göra dom. 🙂
Mums! Ser supergoda ut. 🙂
Tack! 🙂 Riktigt goda.
Gjorde dessa igår. Blev sååå goda. Tack!
Roligt att höra att du tyckte om dom. 🙂
Tack för receptet. Dom var verkligen så goda. Det har blivit en ny favorit i vår familj.
Så roligt att höra. 🙂