– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Fett i kaffet? Det är faktiskt riktigt gott, samtidigt som det gör dig både mättare och ger dig mer energi. Dessutom kan det bidra med en rad andra fördelar. Gillar man inte kaffe kan man göra kokoste istället.
Varför vill man ha fett i kaffet?
Kokoskaffe är en typ av fettkaffe som även kallas ”bulletproof coffee”. Det innebär att man tillsätter kokosolja eller MCT-olja i sitt kaffe. Det finns även dom som tillsätter smör eller ghee, men medellånga fettsyror som finns i kokosolja och MCT-olja har i det här sammanhanget fler fördelar. Gillar man inte kaffe, så kan man som sagt göra kokoste istället.
Genom forskning har man sett att de medellånga mättade fettsyrorna i kokosolja och MCT-olja bryts ner annorlunda än LCT (långkedjiga fettsyror) (1). Normalt måste fett som tas upp i kroppen blandas med galla för att sedan med hjälp av pankreasenzymer brytas ner i matsmältningssystemet. MCT behöver varken galla eller enzymer. Istället tas dessa fettsyror upp i tarmen och transporteras via blodet direkt till levern där de omvandlas till ketoner.
Ketonerna släpps sedan tillbaka i blodet där de transporteras runt i kroppen och främst används som energi istället för att lagras som kroppsfett. Det gör att kroppens värmeproduktion (termogenes) ökar och därmed även förbränningen. Man har även sett att medellånga mättade fettsyror kan bidra till minskad aptit och ökad mättnadskänsla (2) (3). MCT kan också effektivt passera blod-hjärnbarriären och förse hjärnan med energi som gynnar de kognitiva funktionerna. (4) (5). Du kan läsa mer om MCT-fettsyror i inlägget ”Hälsosamma fördelar me MCT-olja”.
Kokoskaffe (bulletproof coffee) Kan bidra med:
- Mer energi
- Gynna kognitiva funktioner
- Ökad fettförbränning
- En mättnadskänsla som håller i sig länge
Så gör du kokoskaffe (bulletproof coffee)
Tillsätt 1 tsk-1 msk ekologisk kallpressad kokosolja eller MCT-olja till ditt kaffe. Det går bra att bara röra ner oljan med en sked, men fettet kommer då att lägga sig på ytan. Ett tips är att istället vispa ner det med hjälp av en lattevisp så att det börjar skumma. Det ger ett krämigt och gott kaffe med en smak som du inte kommer att bli besviken på.
Källor och Referenser:
(1) Medium chain fatty acid metabolism and energy expenditure: obesity treatment implications. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9570335
(2) Dietary medium-chain triacylglycerols suppress accumulation of body fat in a double-blind, controlled trial in healthy men and women. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11694608
(3) Medium- versus long-chain triglycerides for 27 days increases fat oxidation and energy expenditure without resulting in changes in body composition in overweight women. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12532160
(4) Optimizing diagnosis and management in mild to moderna alzheimers disease: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3437664/
(5) Medium-Chain Fatty Acids Improve Cognitive Function in Intensively Treated Type 1 Diabetic Patients and Support In Vitro Synaptic Transmission During Acute Hypoglycemia: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2671041/
Kokosolja i kaffe är riktigt gott!
Ja visst blir det riktigt krämigt och gott.
Det här låter som något för mig, låter som man skulle kunna tappa några kilogram och även att hjärnan skulle kunna fungera bättre 🙂 Det är bra att du skriver lite nu och då på din blogg, det får mig att tro att det är bra med dig, när man läser tidningarna så får man för sig att det är med livet som insatts att bo i din hemstad. Ha en fin helg och hoppas att den blir utan detonerande bomber och annat stök 🙂
Det händer tyvärr allt för mycket dåligt hela tiden, men jag vet inte om Malmö direkt är värre än någon annanstans.:)
Nä det är ju såklart som du säger, Malmö inte värre än andra orter. Det är fint där, vid de tillfällen jag har var där så har alltid vädret vart bra och solen skinit 🙂
Då har du varit här på bra dagar. 🙂