Därför väljer många att dricka kokoskaffe ”fettkaffe”

av | jun 12, 2017 | Drycker - Smoothies, Fysisk hälsa, Hälsa, Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Fett i kaffet? Det är faktiskt riktigt gott, samtidigt som det gör dig både mättare och ger dig mer energi. Dessutom kan det bidra med en rad andra fördelar. Gillar man inte kaffe kan man göra kokoste istället.

Därför väljer många att dricka kokos kaffe, även kallat fettkaffe och bulletproof coffee)

Varför vill man ha fett i kaffet?

Kokoskaffe är en typ av fettkaffe som även kallas ”bulletproof coffee”. Det innebär att man tillsätter kokosolja eller MCT-olja i sitt kaffe. Det finns även dom som tillsätter smör eller ghee, men medellånga fettsyror som finns i kokosolja och MCT-olja har i det här sammanhanget fler fördelar. Gillar man inte kaffe, så kan man som sagt göra kokoste istället.

Genom forskning har man sett att de medellånga mättade fettsyrorna i kokosolja och MCT-olja bryts ner annorlunda än LCT (långkedjiga fettsyror) (1). Normalt måste fett som tas upp i kroppen blandas med galla för att sedan med hjälp av pankreasenzymer brytas ner i matsmältningssystemet. MCT behöver varken galla eller enzymer. Istället tas dessa fettsyror upp i tarmen och transporteras via blodet direkt till levern där de omvandlas till ketoner.

Ketonerna släpps sedan tillbaka i blodet där de transporteras runt i kroppen och främst används som energi istället för att lagras som kroppsfett. Det gör att kroppens värmeproduktion (termogenes) ökar och därmed även förbränningen. Man har även sett att medellånga mättade fettsyror kan bidra till minskad aptit och ökad mättnadskänsla (2) (3). MCT kan också effektivt passera blod-hjärnbarriären och förse hjärnan med energi som gynnar de kognitiva funktionerna. (4) (5). Du kan läsa mer om MCT-fettsyror i inlägget ”Hälsosamma fördelar me MCT-olja”.

Hur gör man bulletproof coffee

Kokoskaffe (bulletproof coffee) Kan bidra med:

  • Mer energi
  • Gynna kognitiva funktioner
  • Ökad fettförbränning
  • En mättnadskänsla som håller i sig länge
Fördelar med kokoskaffe eller bulletproof coffee

Så gör du kokoskaffe (bulletproof coffee)

Tillsätt 1 tsk-1 msk ekologisk kallpressad kokosolja eller MCT-olja till ditt kaffe. Det går bra att bara röra ner oljan med en sked, men fettet kommer då att lägga sig på ytan. Ett tips är att istället vispa ner det med hjälp av en lattevisp så att det börjar skumma. Det ger ett krämigt och gott kaffe med en smak som du inte kommer att bli besviken på.

Bulletproof coffee (fettkaffe)

 

Källor och Referenser:

(1) Medium chain fatty acid metabolism and energy expenditure: obesity treatment implications. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9570335

(2) Dietary medium-chain triacylglycerols suppress accumulation of body fat in a double-blind, controlled trial in healthy men and women. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11694608

(3) Medium- versus long-chain triglycerides for 27 days increases fat oxidation and energy expenditure without resulting in changes in body composition in overweight women. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12532160

(4) Optimizing diagnosis and management in mild to moderna alzheimers disease: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3437664/ 

(5) Medium-Chain Fatty Acids Improve Cognitive Function in Intensively Treated Type 1 Diabetic Patients and Support In Vitro Synaptic Transmission During Acute Hypoglycemia: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2671041/

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

6 Kommentarer

  1. Camilla

    Kokosolja i kaffe är riktigt gott!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja visst blir det riktigt krämigt och gott.

  2. Janne

    Det här låter som något för mig, låter som man skulle kunna tappa några kilogram och även att hjärnan skulle kunna fungera bättre 🙂 Det är bra att du skriver lite nu och då på din blogg, det får mig att tro att det är bra med dig, när man läser tidningarna så får man för sig att det är med livet som insatts att bo i din hemstad. Ha en fin helg och hoppas att den blir utan detonerande bomber och annat stök 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Det händer tyvärr allt för mycket dåligt hela tiden, men jag vet inte om Malmö direkt är värre än någon annanstans.:)

    • Janne

      Nä det är ju såklart som du säger, Malmö inte värre än andra orter. Det är fint där, vid de tillfällen jag har var där så har alltid vädret vart bra och solen skinit 🙂

    • Mikaela Bjerring

      Då har du varit här på bra dagar. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...