– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Näringsjäst eller Bjäst som på engelska heter nutritional yeast har letat sig in i många recept, inte minst veganska. Idag tänkte jag därför tillägna ett helt inlägg till detta speciella livsmedel. Jag går igenom vad det är, hur den kan användas och näringsinnehållet.
Vad är näringsjäst?
Näringsjäst är inget annat än torkad, inaktiv jäst. Det kanske inte låter speciellt spännande eller gott, men det är det faktiskt. Det är inte utan anledning som näringsjästen blivit så populär.
De ljusgula flingorna bjuder på en umamismak med en fyllighet som kan förhöja smaken av det mesta. För den som inte vet vad umami är räknas det som den femte grundsmaken utöver salt, sött, surt och beskt. Namnet kommer från de japanska orden ”umai” och ”mi” som översatt blir ”delikat” och ”smak”.
Vid framställning av näringsjäst används samma typ av jästsvamp som för bryggjäst vid öltillverkning. Under tillverkningsprocessen av näringsjästen inaktiveras den, så den förlorar sin jäsningsförmåga. Slutprodukten blir en ren kultur, med en rik smak och ett värdefullt näringsinnehåll.
Näringsvärdet av näringsjäst
Näringsvärdet av näringsjäst kan variera något mellan olika märken. Generellt är den rik på aminosyror, men framför allt är det en fantastisk naturlig källa till B-vitaminer. Näringsjäst innehåller även enzymer och nukleinsyrorna RNA och DNA. Man brukar även hitta en viss mängd mineraler som zink och selen.
Hälsofördelar med näringsjäst:
- Rik källa till B-vitaminer
- Bra källa till aminosyror
- Umamismak
- Mejerifri
- Glutenfri
- Sockerfri
- Fri från tillsatser
Hur använder man näringsjäst?
Näringsjästens umamismak gör den mycket uppskattad och användbar. Smaken kan även förklaras som ”ostig” och lite nötaktig. Den gör sig därför mycket bra när du vill göra veganska ostsåser, vegansk färskost, vegansk parmesan, dippar och röror. Den är även god att tillsätta i grytor, soppor och andra rätter där du vill ha mer djup och ett smaklyft. Den är även uppskattad som en bordskrydda att strö över det mesta.
Den smakrika näringsjästen kan vara en fantastisk smakförstärkare i matlagning, men man ska vara medveten om att en del av näringen går förlorat vid upphettning. För att få det mesta ut av näringsvärdet så kan man istället använda den i kalla rätter eller som en krydda att strö över maten på tallriken.
Var kan man köpa näringsjäst?
Näringsjäst kan köpas på välsorterade hälsokostbutiker som Bodystore.com. Det finns olika märken och mina personliga favoriter är Rawfoodshop Näringsjäst Flakes och Bjäst flingor från Carls-Bergh Pharma. Brukar du använda dig av näringsjäst? Dela gärna med dig i en kommentar om du har några erfarenheter eller tips om näringsjäst.
Relaterade inlägg:
- Vegansk ”färskost” gjord på cashewnötter
- Det ökade behovet av B-vitaminer vid stress
- Recept på grönkålspesto
- Så stöttar du ditt immunförsvar
Näringsjäst finns alltid hemma. 🙂
Så bra! 🙂
Älskar näringsjäst. Kan äta det på typ allt. 🙂
Härligt! 🙂
Älskar det! <3
Visst är det gott. 🙂
Har hört om näringsjäst innan och tänkt så många gånger att jag måste testa. Tack för påminnelsen.
Låt mig gärna veta vad du tyckte om du bestämmer dig för att prova. 🙂
Det är så gott!
Visst är det!