Har du koll på ditt pH-värde i kroppen?

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 20 oktober, 2011 · 2 comments

in Blogg, Diagnostik, Hälsa, Syra-basbalansen

En viktig förutsättning för bra hälsa och för att kroppen ska fungera optimalt är att man har koll på kroppens pH-värde dvs. syra-basbalansen. Genom att själv testa saliv och urin med pH-papper (lackmuspapper) så kan man få en bra inblick om hur det står till i kroppen.

Har du koll på ditt pH-värde i kroppen

Hur syra-basbalansen påverkar kroppen

Syra-basbalansen är en jämvikt i kroppen som i stort sett påverkar alla kroppsfunktioner så som mag- och tarmhälsan, energiproduktionen, immunsystemet, nervsystemet, hormonsystemet och avgiftningen. 
En bra syra-basbalans har därmed en stor betydelse för att kroppen ska fungera optimalt och för att vi ska hålla oss friska. Att stödja denna viktiga jämvikt kan man göra genom att se till att äta mer av livsmedel som är basbildande. Här är även olika ”greens” är ett bra komplement till en för övrigt bra och balanserad kost. Spirulina, chlorella, vetegräs och korngräs är exempel på sådana livsmedel. Det finns även kosttillskott av basiska mineraler som t.ex Basbalans som man kan använda för att basa upp kroppen om man har mycket syraöverskott. Mer om betydelsen av syra-basbalansen kan du läsa om här.

Testa ditt pH-värde med hjälp av pH-papper

Genom pH-papper (pH-indikationspapper) så kan man enkelt själv testa kroppens pH-värde. Det rekommenderas att man testar det första man gör på morgonen innan mat och dryck, men man kan med fördel testa vid olika tidpunkter under dagen och registrera avläsningarna över en längre period av 30 dagar för att få en större bild av syra-basbalansen. Se dock till att testa under samma förhållanden varje dag. På så sätt kan du följa förändringarna som sker. Dom pH-remsor som jag använder är från Holistic och mäter värdet mellan 5,6-8,0 med en intervall av 0,2 enheter. Ett häfte innehåller 52 x 2 remsor.

Gör så här: Dra loss ett pH-papper från blocket och fukta remsan med saliv eller urin. Vänta sen i ca 2 minuter. Den fuktiga delen av remsan kommer att ändra färg beroende på salivens pH-värde. På blockets insida hittar du sedan en färgskala som du jämför den fuktiga pH-remsan med.

Återförsäljare av pH-papper hittar du här

Återförsäljare av tillskott av basiska mineraler hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Syra-bas-balansen, Hälsokostrådets Förlag, Åke Färnlöf.

(2) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 81-87, ISBN: 91-631-7910-5.

(3) Sebastian A, Frassetto LA, Sellmeyer DE, Merriam RL, Morris RC., Jr. Estimation of the net acid load of the diet of ancestral preagricultural Homo sapiens and their hominid ancestors. American Journal of Clinical Nutrition. 2002;76(6):1308–1316.

(4) The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Frida oktober 23, 2011 kl. 14:42

Jag köpte dessa pH remsor och mitt pH-värde var alldeles för surt. Jag ändra min kost, börja ta kosttillskott av Greens och magnesium / Kalcium och har nu mera ett bra pH värde + att jag mår så mycket bättre och har energi till max 🙂

Svara

2 Pelle januari 8, 2012 kl. 13:53

Sedan jag börja med att dricka Aloe Vera dagligen har min syra-basbalans i kroppen stabiliserats. Jag hade början till magkatarr och det har helt försvunnit! Det där med att ha koll på syra-basbalansen gör stor skillnad!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: