Har du koll på ditt pH-värde i kroppen?

by Mikaela Bjerring on 20 oktober, 2011 · 2 comments

in Blogg, Diagnostik, Energibrist, Hälsa, Sjukdomar - Symtom, Syra-basbalansen

En av de viktigaste förutsättningarna för god hälsa och för att kroppen ska fungera optimalt är att man har koll på kroppens pH-värde dvs. syra-basbalansen.

Syra-basbalans - pH-indikationspapper

Teorin om syra-basbalansen

Det var den tyska läkaren Ragnar Berg som på 30-talet var först med att påvisa att vissa födoämnen är syrabildande medan andra är basbildande i kroppen (1). Ragnar Berg blev känd för sin teori om syra-bas-balansen, vilket var tillräckligt för att gör honom till en ledande företrädaren för en ny syn på näringens betydelse. Dr Ragnar Bergs rekommendationer för att hålla en god hälsa och balans i kroppen är att man äter sju gånger så mycket bas-bildande som syra-bildande kost. Efter Ragnar Bergs upptäckt så är idag syra-basbalansen en av de viktigaste teorierna inom näringsmedicin.

Hur syra-basbalansen påverkar kroppen

Syra-basbalansen i kroppen är något som påverkar i stort sett alla kroppsfunktioner, så som: mag- och tarmhälsan, energiproduktionen, immunsystemet, nervsystemet, hormonsystemet, avgiftningen och stressnivån (2). 
Enligt Ragnar Berg’s teori kan alla sjukdomar påverkas i positiv riktning av att man balanserar kroppens pH-värde. Det kan man göra genom att se till att äta mer av livsmedel som är basbildande. Olika ”greens” är ett bra komplement till en förövrigt bra och balanserad kost. Spirulina, chlorella, vetegräs och korngräs är exempel på sådana livsmedel. Det finns även kosttillskott av basiska mineraler som tex BasBalans som kan bidra till en bättre syra-basbalans. Känner man behov av att få hjälp med att balansera sin kost till det bättre, så kan man uppsöka en kostrådgivare eller näringsterapeut / näringsläkare. När man väl fått balans kan man sedan lättare ta itu med de problem som eventuellt återstår. Misstänker man sjukdom bör man uppsöka läkare.

Testa ditt pH-värde med hjälp av pH-papper

Genom pH-papper (pH-indikationspapper) så kan man enkelt själv avläsa kroppens pH-värde.

Gör så här: Dra loss ett pH-papper från blocket och fukta remsan med saliv. Vänta sen i ca 2 minuter. Den fuktiga delen av remsan kommer att ändra färg beroende på salivens pH-värde. På blockets insida hittar du en färgskala som du jämför den fuktiga pH-remsan med. Mätningen bör man göra på morgonen innan man har ätit eller druckit något.

Återförsäljare av pH-papper och olika greens hittar du här

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Syra-bas-balansen, Hälsokostrådets Förlag, Åke Färnlöf.

(2) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 81-87, ISBN: 91-631-7910-5.

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Frida oktober 23, 2011 kl. 14:42

Jag köpte dessa pH remsor och mitt pH-värde var alldeles för surt. Jag ändra min kost, börja ta kosttillskott av Greens och magnesium / Kalcium och har nu mera ett bra pH värde + att jag mår så mycket bättre och har energi till max 🙂

Svara

2 Pelle januari 8, 2012 kl. 13:53

Sedan jag börja med att dricka Aloe Vera dagligen har min syra-basbalans i kroppen stabiliserats. Jag hade början till magkatarr och det har helt försvunnit! Det där med att ha koll på syra-basbalansen gör stor skillnad!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: