Vikten av syra-basbalansen i kroppen

by Mikaela Bjerring on 29 december, 2012 · 3 comments

in Blogg, Forskning, Kost, Kosttillskott, Livsmedel, Syra-basbalansen

Förespråkarna för teorierna kring syra-basbalansen anser att 75 % av kosten bör vara basisk och bara 25 % bör vara sur. En varierande kost i rätt sammansättning bidrar till att upprätthålla en normal syra-basbalans i kroppen. (1)

I över 40 år jobbade Dr Ragnar Berg i tyska laboratorier för näringsforskning. Han påvisade bland annat under denna tid att vissa födoämnen är syrabildande och att andra är basbildande för kroppen. År 1945, under andra världskriget, förstördes det sjukhus där Ragnar Berg arbetade och alla hans opublicerade arbeten gick förlorade. Det han redan hunnit få publicerat om människans mineral- och ämnesomsättning var dock tillräckligt för att göra honom till den ledande företrädare för en ny syn på näringens betydelse. Framförallt har Ragnar Berg blivit känd för sin teori om syra-basbalansen. (1)

Urbase är ett kosttillskott som stödjer syra-basbalansen.

Urbase är ett kosttillskott som stödjer syra-basbalansen.

Basbildande och syrabildande livsmedel
Ragnar Berg påvisade att vissa födoämnen är syrabildande, som t.ex. kött, fisk, ägg, vit ost, sojabönor och vissa baljväxter, margarin, olivolja, kaffe, svart te (de flesta teer av örter är dock basiska) saft, läsk, vita mjölprodukter, spannmål som råg, vete, havre, ris. Baljväxter som ärtor och linser är svagt syrabildande. Nötter och frön, Kakao, peppar likaså. (1)

Andra födoämnen är basbildande som t.ex. de flesta råa grönsaker, råsafter, gröna blad, potatis, rotfrukter, svamp, bönor, alger samt frukt och bär. En hel del örter är basiska och kan tas som tillskott eller som te. Många örter är även bra på att binda tungmetaller som kan finnas lagrade i kroppen. Exempel på bra örter för detta ändamål är: Brännässla, åkerfräken, nyponpulver, luzern, johannesört, anis m.fl. Mineralerna kalcium och magnesium är basiska och bidrar till bra syra-basbalans. (1)

Syra-basbalansen i kroppen
Olika organ i kroppen behöver olika pH-värde. Blodet är exempelvis alltid svagt basiskt, pH-värde 7,38 – 7,42. I magsäcken är pH-värdet väldigt surt, ca 1.7 beroende på saltsyran. I tunntarmen sker vårt största näringsupptag och där ska pH-värdet vara neutralt, ca 7 till svagt basiskt. Tarmens enzymer är viktig för näringsupptaget och är beroende av en svagt basisk miljö, därför anses tarmens pH-värde vara otroligt viktigt för kroppens funktion och hälsa. (2)

Syraöverskott i kroppen kan bland annat bidra till (2):

 • Kvarhållande av vätska.
 • Försämrad ledhälsa.
 • Migrän
 • Sömnlöshet
 • Onormalt lågt blodtryck.
 • Onormal avföring.
 • Brännande känsla i munnen.
 • Syraöverskott är muskelnedbrytande (förbränner aminosyror),
 • Ökar risken för insulinresistens.
 • Stress, ilska och ångest anses också förhöja syrahalten i kroppen.
 • Kallt väder anses påverka blodet så det bli surare. Varmt väder gör blodet mer basiskt.
 • Dålig matsmältning.
 • Personer som har diabetes, magsår och reumatisk artrit har ofta syraöverskott i kroppen.(2)

Värdefulla basiska mineraler som bidrar till normal syra-basbalans
Natrium- och kaliumsalter kan påverka syra-basbalansen i kroppen och inlagring av mineral i skelettet. (3)

Natrium behövs för syra-basbalansen och brist på natrium ger bland annat muskelkramper. Får man i sig mycket natrium, alltså salt, kan det leda till hypertoni, högt blodtryck. (4)

Kalcium är nödvändigt för bildning av ben och tänder, blodkoagulering och nervfunktion. Brist kan ge hämmad tillväxt. Långvarig brist kan ev. ge osteoporos (benskörhet). (5)

Magnesium aktiverar enzymer och är nödvändigt för kroppens proteinsyntes och kalciumomsättning. Brist på magnesium kan ge hämmad tillväxt, beteendestörningar, störningar i hjärtfunktionen. (6)

pH-värdet som begrepp:
pH-värde 7 är neutralt, värden mellan 0 – 7 är surt medan värden mellan 8 och 14 är basiskt. Man kan köpa indikatorpapper för att testa pH-värdet. Saliven bör ha pH-värde mellan 6,6 – 7,2 och urin bör ligga mellan 6,4 – 6,8. Värden som är lägre än dessa kan vara en indikation på att du är försurad. Du kan själv lätt testa ditt pH-värde i kroppen hemma genom pH-indikatorpapper som du hittar här: pH-papper

Kosttillskottet Urbase
Urbase innehåller värdefulla basiska mineraler som ex. magnesium, kalcium och natrium som bidrar till normal syrebasbalans. Det är ett dubbelt finmalt pulver, för optimal löslighet i vatten, och en hög biotillgänglighet som säkerställer ett snabbt upptag av mineralerna. Här hittar du: Urbase

 

KÄLLOR & REFERENSER(1) Syra-bas-balansen, Hälsokostrådets Förlag, Åke Färnlöf.

(2) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 81-87 , ISBN: 91-631-7910-5,

(3) http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/35-granskningar-avslutar-Efsas-utvarderingar-av-nara-2-800-halsopastaenden-om-livsmedel/

(4) http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Salt--mineraler/Natrium-/

(5) http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Salt--mineraler/Kalcium-/

(6) http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Salt--mineraler/Magnesium-/

{ 3 comments… read them below or add one }

1 Kikki Sandström Inspiratör o Coach december 30, 2012 kl. 11:20

Jättebra att du skriver om detta! Det är viktigt!

Svara

2 Maria Björklund mars 4, 2018 kl. 15:28

Hej! Jag har fått giftstruma /överaktiv sköldkörtel. Nu vill de ge medicin och sedan radioaktiv jod behandling. Jag vill helst lösa detta själv… Med mat… Har gått från T4 Fritt 38 till 71, inte bra… Kan få hjärtsvikt och dö sa läkaren. Finns det någon som har bra kunskap i ämnet? Så tacksam för er hjälp. ✊❤️

Svara

3 Mikaela Bjerring mars 4, 2018 kl. 18:49

Sök upp en bra näringsterapeut eller naturläkare i området där du bor om du vill ta reda på möjligheterna om att läka naturligt. Om du bor i Stockholm tycker jag att du ska kontakta Zara Öberg.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: