Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Hjälpmedel vid Hallux valgus

av | nov 18, 2019 | Blogg, Fotvård, Hälsa, Muskler – Skelett – Leder | 0 Kommentarer

– I samarbete med Fotbutiken.se – Sidan innehåller reklam genom länkar till Fotbutiken.se –

Hallux valgus betyder sned stortå på latin och är ett relativt vanligt fotproblem. Stortån börjar då peka inåt mot de andra tårna och det kan bildas en knöl på sidan av foten. Graden av utveckligen kan variera och orsaka allt från lindriga till mycket påtagliga besvär. Den goda nyheten är att det finns många hjälpmedel som man kan ta till för att förebygga och komma till rätta med problemet.

Hjälpmedel vid Hallux valgus

Vad är Hallux valgus?

När man drabbas av hallux valgus börjar det med att fotvalvet mellan stortån och lilltån blir plattare och bredare. När framfoten plattats ut blir stortån sned och vinklas mot de andra tårna. Samtidigt kan tåleden tryckas ut, vilket gör att det bildas en knöl på sidan av foten. Det gör leden i stortån mycket känsligare. Skor som trycker och skapar friktion kan orsaka smärta och ömhet, och vid ökad irritation av ledens utsida kan den skyddande slemsäcken som finns under huden bli inflammerad och svullen.

Varför får man Hallux valgus?

Besvären kan börja redan i tonåren, men vanligast uppträder problemet i medelåldern. 90 procent av dom som drabbas är kvinnor. Hallux valgus kan bero på ärftlighet eller att man använt felaktiga och för trånga skor under en lång tid som gjort att framfoten och tårna klämts ihop onaturligt. Forskning har även visat ett samband mellan svaghet i en muskel som stabiliserar stortåns led (1) (2) och hallux valgus. Genom att träna upp denna muskel kan man både förebygga och minska risken för att problemet förvärras.

Egenvård vid Hallux valgus

Såvida hallux valgus inte skapar svåra problem behöver man inte söka hjälp hos läkare (3). Vad man bör göra är att använda skor inte är hårda eller trånga, som ger tillräckligt med utrymme så det inte uppstår tryck och friktion. Det är även viktigt att ta hand om fötterna, fila ner eventuella förhårdnader och se till att dom håller sig mjuka genom att smörja in dom. Det finns även en rad effektiva egenvårdsprodukter som man kan ta hjälp av.

Stödja främre fotvalvet – Eftersom ett nedsjunket främre fotvalv är en orsak till att hallux valgus utvecklas så är det viktigt att stabilisera den delen av foten med en främre pelott eller ett skoinlägg med extra främre fotstöd. Det kan effektivt hjälpa till att jämna ut trycket över den främre trampdynan och på så sätt minska belastningen.

Motverka överpronation i foten – Vid överpronation faller foten och fotleden inåt när man går. Det skapar en ökad belastning på framförallt framfotens insida, vilket då också påfrestar den drabbade stortåleden. Genom att använda ett skoinlägg som motverkar överpronation kan man minska trycket som annars kan förvärra hallux vulgas.

Korrigeringsstöd för att räta upp stortåleden – Det finns en rad ortoser som är speciellt utvecklade för att hjälpa till att räta upp stortåleden. Dessa korrigeringsstöd är ofta gjorda av tunna och smidiga material som kan användas under dagen i vanliga skor. Det finns även speciella stöd som är utformade att användas på natten. Med en ortos kan man många gånger räta upp stortån till ett normalt läge, vilket även gör att knölen går tillbaka.

Tryckavlastning – Mjuka korrigeringsstöd som kan användas i skorna brukar även vara utformade för att ge en bra tryckavlastning. Om man inte använder korrigeringsstöd i skorna så är det en bra idé att använda någon typ av avlastningsskydd så att det inte trycker mot stortån och knölen. Det minskar risken för ömhet och smärta och motverkar att en slemsäcksinflammation utvecklas över hallux valgus.

Stretcha och träna stortåleden – Med hjälp av ett elastiskt band som fästs runt stortårna kan man träna och stretcha stortåns led. Rörelseträningen hjälper då att stretcha tillbaka leden till rätt position. Genom att upprepa träningsövningarna en stund varje dag, kan det över tid ge väldigt bra resultat.

Som du läst så finns det mycket man kan göra för att komma till rätta med hallux valgus. Ett paket med fyra hjälpmedel mot sned stortåled, som inkluderar träningsband, tryckavlastning och korrigeringsstöd för dag och natt kan till exempel vara ett bra alternativ.

 

Källor och Referenser:

(1) Muscle imbalance in hallux valgus: an electromyographic study. Am J Phys Med Rehabil. 2003 May;82(5):345-9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12704272

(2) Stewart S, Ellis R, Heath M, Rome K. Ultrasonic evaluation of the abductor hallucis muscle in hallux valgus: a cross-sectional observational study.

(3) https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/skelett-leder-och-muskler/ben-och-fotter/hallux-valgus—snedstalld-storta/

 

Relaterade inlägg:

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close