Hälsosammare kola med pepparkakssmak (Vegan)

- Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -

by Mikaela Bjerring on 21 november, 2019 · 10 comments

in Blogg, Kost, Laktosfritt, Recept, Sockerfritt, Vegansk / Vegetarisk kost

Kola med smak av pepparkaka som hör julen till. Fri från både vitt socker och mjölkprodukter och går utmärkt att göra LCHF för den som föredrar det. En ljuvligt god liten sötsak som skänker julstämning till smaklökarna och alla sinnen.

Recept på hälsosammare kola med pepparkakssmak (Vegan)

Detta behöver du:

Så här gör du:

  1. Mät upp havregrädde/kokosgrädde, fibersirap, kokossocker, kokosolja och vaniljpulver i en kastrull.
  2. Koka upp på medelhög värme under 5 -10 minuter (rör inte om under denna tiden). Sänk sedan värmen till medellåg. Det får inte vara för varmt för då bränner du kolan, men det ska fortfarande bubbla på bra. Rör om lite då och då, men rör försiktigt och inte för ofta, eftersom den kan skära sig om man rör för mycket, speciellt mot slutet.
  3. Låt kolasmeten sjuda i 30-40 minuter. Ju längre kolan kokar desto hårdare blir den eftersom koktemperaturen avgör vilken konsistens kolan får när den svalnar. Det säkraste kortet för att få rätt temperatur är att använda sig av en kökstermometer. När kolan kommer upp i en temperatur av 125°C får du en mjuk och seg kola. Vid 130°C blir kolan lite hårdare med en seg mitten. Om du inte har någon termometer så kan du göra kulprovet. Ta en liten klick av smeten i ett glass med kallt vatten. Kan du forma den till en mjuk kula är den klar, om inte så låter du den koka vidare tills den klarar testet.
  4. Blanda ihop kanel, kardemumma, kryddnejlika och ingefära i en skål och tillsätt i slutet när kolan kokat klart. Det lättaste är att ta av kolan från värmen och sikta i kryddorna medan du rör om försiktigt så att allt blandas väl.
  5. Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Ca 20 x 20 cm är en bra storlek, eller något större.
  6. För att kolan ska sätta sig snabbt så ställer du in den i frysen en halvtimme. Flytta därefter över den till kylen.
  7. När kolan har stelnat helt, vilket brukar ta ett par timmar så skär du den i lagom stora bitar.
  8. Kolan förvaras därefter i kylen.

Kort om fibersirap

Fibersirap kan användas istället för annan sirap och sötning i desserter, bakning och matlagning. Det som skiljer fibersirap från annan sirap är att den innehåller hela 70 % prebiotiska fibrer som gör gott för tarmen och endast 6 % sockerarter, vilket gör att den knappt innehåller några kolhydrater. Den är lika söt som sirap och är gjord av en växtfiber som kallas isomalto-oligosackarid (IMO).

Relaterade inlägg:

 

{ 10 comments… read them below or add one }

1 Linn november 21, 2019 kl. 22:02

Ser jättegoda ut! 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring november 24, 2019 kl. 22:10

Tack! 🙂 Dom är väldigt goda!

Svara

3 Kattis november 23, 2019 kl. 15:47

Så gott! Tack för alla fina hälsotips och recept.

Svara

4 Mikaela Bjerring november 24, 2019 kl. 22:13

Tack och trevligt att du uppskattar mina inlägg. 🙂

Svara

5 Annelie november 23, 2019 kl. 20:52

Mums så gott! <3

Svara

6 Mikaela Bjerring november 24, 2019 kl. 22:15

Jättegoda. 🙂

Svara

7 Pia november 24, 2019 kl. 19:13

Ska jag testa till jul! Tack för receptet. 🙂

Svara

8 Mikaela Bjerring november 24, 2019 kl. 22:18

Vad trevligt! 🙂

Svara

9 Mikaela november 27, 2019 kl. 09:25

Hej! Vilken havregrädde menar du, är det oatlys matgrädde? Hittar ingen annan i affären. Mvh Mikaela

Svara

10 Mikaela Bjerring november 27, 2019 kl. 10:52

Du kan använda vilken havregrädde som du vill. Det bör inte göra någon skillnad.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: