Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Hälsosammare kola med pepparkakssmak (Vegan)

av | nov 21, 2019 | Hälsa, Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt, Sötsaker - Desserter | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Bagaren & Kocken – 

Kola med smak av pepparkaka som hör julen till. Fri från både vitt socker och mjölkprodukter och går utmärkt att göra LCHF för den som föredrar det. En ljuvligt god liten sötsak som skänker julstämning till smaklökarna och alla sinnen.

Hälsosammare kola med pepparkakssmak (Vegan)

Ingredienser:

Så här gör du:

  1. Mät upp kokosgrädde, fibersirap, kokossocker, kokosolja och vaniljpulver i en kastrull.
  2. Koka upp på medelhög värme under 5 -10 minuter (rör inte om under denna tiden). Sänk sedan värmen till medellåg. Det får inte vara för varmt för då bränner du kolan, men det ska fortfarande bubbla på bra. Rör om lite då och då, men rör försiktigt och inte för ofta. Den kan nämligen skära sig om man rör för mycket, speciellt mot slutet.
  3. Låt kolasmeten sjuda i 30-40 minuter. Ju längre kolan kokar, desto hårdare blir den eftersom koktemperaturen avgör vilken konsistens kolan får när den svalnar. Det säkraste kortet för att få rätt temperatur är att använda sig av en kökstermometer. När kolan kommer upp i 125°C får du en mjuk och seg kola. Vid 130°C blir kolan lite hårdare med en seg mitten. Om du inte har någon termometer så kan du göra kulprovet. Ta en liten klick av smeten i ett glass med kallt vatten. Kan du forma den till en mjuk kula är den klar, om inte så låter du den koka vidare tills den klarar testet.
  4. Blanda ihop kanel, kardemumma, kryddnejlika och ingefära i en skål och tillsätt i slutet när kolan kokat klart. Det lättaste är att ta av kolan från värmen och sikta i kryddorna medan du rör om försiktigt så att allt blandas väl.
  5. Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Cirka 20 x 20 cm är en bra storlek, eller något större.
  6. För att kolan ska sätta sig snabbt så ställer du in den i frysen en halvtimme. Flytta därefter över den till kylen.
  7. När kolan har stelnat helt, vilket brukar ta ett par timmar så skär du den i lagom stora bitar.
  8. Kolan förvaras därefter i kylen.

 

Kort om fibersirap

Fibersirap kan användas istället för annan sirap och sötning i desserter, bakning och matlagning. Det som skiljer fibersirap från annan sirap är att den innehåller rikligt med prebiotiska fibrer som gör gott för tarmen. Den har även en låg andel sockerarter, vilket gör att den knappt innehåller några kolhydrater. Den är lika söt som sirap och är gjord av en växtfiber som kallas isomalto-oligosackarid (IMO).

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

10 Kommentarer

  1. Linn

    Ser jättegoda ut! 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! 🙂 Dom är väldigt goda!

  2. Kattis

    Så gott! Tack för alla fina hälsotips och recept.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack och trevligt att du uppskattar mina inlägg. 🙂

  3. Annelie

    Mums så gott! <3

    Svara
  4. Pia

    Ska jag testa till jul! Tack för receptet. 🙂

    Svara
  5. Mikaela

    Hej! Vilken havregrädde menar du, är det oatlys matgrädde? Hittar ingen annan i affären. Mvh Mikaela

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Du kan använda vilken havregrädde som du vill. Det bör inte göra någon skillnad.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close