– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Glutenfritt bröd med kikärtsspad som blir härligt saftigt med en lite hårdare skorpa. Detta brödreceptet måste jag säga att jag blev väldigt nöjd med. Det är lika välsmakande färskt som rostat och går utmärkt att frysa.
Varför kikärtsspad?
Kikärtsspad eller bönspad även kallat aquafaba är något som du kan dra stor nytta av i vegansk matlagning och när du vill baka glutenfritt. Aquafaba är spadet som blir när man kokar kikärtor, eller den vätska som dom ligger i om du köper färdiga att äta på tetra pak. Det hjälper till att binda ihop brödet och ger det en bra konsistens. Det kan även ersätta ägg i många recept, där cirka 3 msk kikärtsspad motsvarar ett ägg.
Ingredienser (1 bröd):
- 7 dl fingervarmt vatten
- 25 g jäst
- 6 msk kikärtsspad från ekologiska kikärtor
- 3 msk smakneutral kokosolja
- 6 1/2 dl glutenfri mjölmix
- 1 dl quinoamjöl
- 2 msk fiberhusk
- 2 tsk havssalt
Så här gör du:
- Mät upp 7 dl fingervarmt vatten, smula ner jästen och låt den lösas upp. Var noga med att vattnet inte är varmare än fingervarmt för då dör jästen, heller något svalare.
- Rör ner oljan och kikärtsspadet.
- Ta en ny skål och blanda ihop alla torra ingredienser: mjölmix, quinoamjöl, fiberhusk och havssalt.
- Tillsätt de torra ingredienserna till brödvätskan och jobba ihop till en deg med hjälp av degkrokar. Glutenfritt bröd kräver en kraftig bearbetning för att bli riktigt bra, så låt degkrokarna jobba sig genom degen i cirka 10 minuter.
- Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 1 timme. Se till att det är dragfritt i köket.
- Klä en brödform med bakplåtspapper och flytta över degen och låt den jäsa i ytterligare 45 minuter under bakduk. Den ska resa sig en bra bit över kanten på formen. Ju varmare det är i köket, desto snabbare och bättre jäser degen.
- Grädda brödet i mitten av ugnen i 250 °C under 5 minuter, sänk sedan värmen till 225 °C och fortsätt gräddningen i ytterligare 55 minuter. Håll koll på brödet så det inte bränns och lägg ett bakplåtspapper på toppen om det börjar se mörkt ut.
- Stjälp upp brödet och låt det svalna på ett galler. Som med de flesta glutenfria bröd behöver det svalna helt för att stabilisera sig och få rätt konsistens innan det kan ätas.
Tycker det är svårt att baka glutenfritt, men jag ska prova ditt recept. Såg verkligen fluffigt och gott ut.
Det är inte svårare att baka glutenfritt, men det är en annorlunda process. 🙂 Tycker det här brödet blir riktigt bra.
Tack för receptet! Måste verkligen provas. 🙂
Trevligt att du uppskattade receptet. 🙂
Så spännande med kikärtsspad. Tack för tipset!
Varsågod! Tycker själv att det blir riktigt bra.