– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Manukahonung skiljer sig från annan honung, eftersom den har mycket starkare antibakteriella egenskaper. Forskning har visat att denna typ av honung kan skydda mot omkring 80 olika typer av bakterier och vara effektiv vid infektioner och sårläkning.

Vad gör manukahonung unik?
Det unika med manukahonung är att den är rik på det bioaktiva ämnet MGO (methylglyoxal). Manukahonung har genom studier visat sig ha en mycket större antibakteriell aktivitet jämfört med honung som inte innehåller MGO. NPA (non-peroxide activity), är den internationella termen som mäter den totala antibakteriella aktiviteten i honungen.
När man testade över 300 typer av honung runt om i världen, så var manukahonung den enda som hade denna icke-peroxid-aktivitet. För att få kallas manukahonung så måste den ha UMF, MGO eller NPA-märkning. Ju högre värde, desto större antibakteriell effekt har den.
Olika styrkor:
Manukahonung måste genomgå en strikt kvalitetskontroll innan den får säljas. Genom speciella regelverk för certifiering och gradsystem garanterar man då honungens kvalité och styrka. För att mäta manukahonungens verkningsgrad använder man sig av två olika graderingar, MGO och UMF (Unique Manuka Factor), där ett högre värde indikerar en högre aktivitet.
På etiketten ska det framgå tydligt vilken mängd methylglyoxal honungen innehåller mätt i mg/kg. En tumregel brukar vara att använda en lägre styrka i vardagen och en högre under utsatta perioder och vid pågående infektioner.
Exempel på olika styrkor:
- 100+ mg/kg – Hög verkningsgrad. Bra att använda i vardagen under utsatta perioder.
- 300+ mg/kg – Mycket hög verkningsgrad. Bra att använda under både utsatta perioder och under pågående infektion.
- 450+ mg/kg – Exceptionell verkningsgrad. Perfekt att använda under pågående infektion.
- 600+ mg/kg – Exceptionell verkningsgrad. Perfekt att använda under pågående infektion.
Manukahonung vid infektioner
Manukahonung har bland annat visat sig vara mycket verksam vid vissa typer av infektioner som t.ex. halsfluss (1). Dess antibakteriella egenskaper gör den även effektiv vid sårläkning, brännskador, solskador, för att motverka ärrbildning, vid akne och andra hudproblem (2) (3).
Det har utförts ett flertal studier där man jämfört manukahonungens egenskaper med antibiotiska läkemedel. År 2012 upptäckte forskare vid universitetet i Cardiff (4) att honungen redan vid små mängder snabbt kunde slå ut streptokocker kända för att orsaka en lång rad olika infektioner. Det visade sig att manukahonungen redan efter två timmar hade hindrat 85 procent av bakterierna där antibiotiska läkemedlet hade svårt att tränga igenom streptokocken. Honungen oskadliggjorde inte bara streptokocken, utan visade sig även förebygga infektioner. Studien publicerades bland annat i tidskriften Microbiology.
Andra studier (5) har visat att honungen även har en stark effekt på MRSA-bakterier, vilka är multiresistenta mot flera sorters antibiotika och som orsakar klassisk sjukhussjuka.
Skyddar mot 80 olika bakterier
Idag vet man att manukahonung kan skyddar mot omkring 80 olika typer av bakterier och ingår redan i många preparat för sårläkning. Enligt forskare hindrar honungen bakterierna från att fästa på mänskliga celler genom att angripa bakteriernas docknings-proteiner som de har på sin yta. Det har gjort honungen till ett populärt egenvårdsmedel vid olik typer av infektioner.
Att använda manukahonung:
Manukahonung kan intas dagligen eller vid behov. Ta en tesked cirka 20 minuter innan måltid, 2-3 gånger per dag. Det bästa är att låta den smälta sakta i munnen. Den kan även användas direkt på huden på sår, olika hudproblem eller som en närande och mjukgörande ansiktsmask. Observera att ingen typ honung rekommenderas till barn under 1 år.
Här kan du köpa manukahonung:
Källor och referenser
(1) Wallace, A., Eady, S., Miles M. & Martin, H. ”Demonstrating the safety of manuka honey UMFw 201 in a human clinical trial with healthy individuals”, British Journal of Nutrition, 2009, 1-6.
(2) Egenskaper av manukahonung – http://www.comvita.com/ingredients/about-manukahoney.html
(3) Kwakman P.H.S., Velde A.A., de Boer L. & Christina M.J.E. ”Two Major Medicinal Honeys Have Different Mechanisms of Bactericidal Activity”, PLoS ONE 6(3), 7709. doi: 10.1371/journal.pone.0017709
(4) Maddocks S.E., Salinas Lopez M., Rowlands R.S. & Cooper, R.A., ”Manuka honey inhibits the development of Streptococcus pyogenes biofilms and causes reduced expression of two fibronectin binding proteins”, Microbiology, 2012, 158, 781-790.
(5) Jervis-Bardy J, Foreman A, Bray S & Tan L ”Methylglyoxal-Infused Honey Mimics the Anti-Staphylococcus aureus Biofilm Activity of Manuka Honey: Potential Implication in Chronic Rhinosinusitis”, Laryngoscope, 2011, 121:1104-1107.
(6) Majtan, J., Klaudiny, J., Bohova, J. & Kohutova, L. ”Methylglyoxal-induced modifications of significiant honeybee proeinous components in manuka honey: Possible therapeutic implications”. Fitoterapia, 2012, 83 (4): 671-677. doi:10.1016/j.fitote.2012.02.002. PMID 22366273.
Relaterade inlägg
Underbart tips! 🙂
Tack för att du uppskattar det!
Jag har både hört och läst om manukahonung innan att den ska vara så bra. Synd bara att den är dyrare än vanlig honung.
Manukahonung är en klass för sig och är dyrare att producera än annan honung. Att den är helt fantastisk är det inge tvekan om.
Jättebra ! Manuka-honungen ska intas ”rå” på t.ex en tesked (ha en något så när fastande mage vid intagandet). Lägg inte honungen i varmt te etc. etc.
Se till att du inhandlar en bra produkt! googla och researha lite innan inhandlande. Det finns Manukahonungs-produkter som inte kanske är de bästa. Speciellt eftersom honungen är så pass dyr känns det viktigt att veta att det är en bra produkt. Man vill ha bra råvara så klart!
Ta en tesked med honung direkt ur burken och låt honungen smälta i munnen. Efter intagandet av den ”råa” honungen ska du inte äta något på ca 20-30 minuter. låt Manluckan verka i tarmen och magen. Har hjälpt mig mången gång med allt från magproblem, halsont, sårskador. Läkande egenskaper? Ja!
Jag använder manuka honung i mitt te. Fantastisk bra smak detta. En dag i veckan använder jag den som en behandling för oren hud och akne. Manukaolja har samma egenskaper för sårläkning, infektioner, fungicider, bra hårolja för mjäll. Castorolie.dk/manuka-honning har skrivit bra recensioner och jag älskar det. Om jag har ont i halsen äter jag en sked av denna honung 5 gånger om dagen. Ska också vara effektiv mot kalla sår och influensa. Jag har emellertid inte testat mig själv. Det hjälper på ont i halsen! Tack för en bra artikel. Sonja
Manukahonung är verkligen fantastiskt bra till mycket!