Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Manukahonung – antibiotika från naturen

av | jan 16, 2015 | Fysisk hälsa, Hälsa | 7 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Manukahonung skiljer sig mycket från annan honung, eftersom den har starka antibakteriella egenskaper som annan honung saknar. Forskning har visat att denna typ av honung kan skydda mot omkring 80 olika typer av bakterier och vara effektiv vid infektioner.

Manukahonung - antibiotika från naturen

Innehållet av MGO gör manukahonungen unik

Det unika med manukahonung är att den är rik på det bioaktiva ämnet MGO (methylglyoxal). Manukahonung har genom studier visat sig ha en mycket större antibakteriell aktivitet jämfört med honung som inte innehåller MGO. NPA (non-peroxide activity) är den internationella termen som mäter den totala antibakteriella aktiviteten i honungen. När man testade över 300 honungstyper runt om i världen så var manukahonung den enda som man fann hade denna icke-peroxid-aktivitet. För att kallas Manukahonung så måste den ha UMF, MGO eller NPA-märkning. Ju högre värde desto, större är honungens antibakteriella effekt.

Manukahonung vid infektioner

Manukahonung har bland annat visat sig vara mer effektiv än antibiotika vid vissa typer av infektioner som t.ex. halsfluss (1). Dess antibakteriella egenskaper gör den även mycket effektiv vid sårläkning, brännskador, solskador, för att motverka ärrbildning, vid akne och andra hudproblem (2) (3).

Det har utförts ett flertal studier där man jämfört manukahonungens egenskaper med antibiotiska läkemedel. År 2012 upptäckte forskare vid universitetet i Cardiff (4) att manukahonung redan vid små mängder snabbt kunde slå ut streptokocker kända för att orsaka en lång rad olika infektioner. Det visade sig att manukahonungen redan efter två timmar hade hindrat 85 procent av bakterierna där antibiotiska läkemedlet hade svårt att tränga igenom streptokocken. Honungen tog inte bara bort streptokocken utan visade sig även förebygga infektioner. Studien publicerades bland annat i tidskriften Microbiology. Andra studier (5) har visat att honungen även har en stark effekt på MRSA-bakterier, vilka är multiresistent mot flera sorters antibiotika och orsakar klassisk sjukhussjuka.

Manukahonung skyddar mot 80 olika bakterier

Idag vet man att manukahonung skyddar mot omkring 80 olika typer av bakterier och ingår redan i många preparat för sårläkning. Enligt forskare hindrar honungen bakterierna från att fästa på mänskliga celler genom att angripa bakteriernas docknings-proteiner som de har på sin yta. Manukahonung är idag ett populärt egenvårdsmedel vid olik typer av infektioner. 

Användning av manukahonung:

Manukahonung kan intas vid behov eller som ett dagligt komplement till kosten. Ta en tesked manukahonung cirka 15 minuter innan måltid, 2-3 gånger per dag. Honungen kan även användas direkt på huden på sår, olika hudproblem eller som en närande och mjukgörande ansiktsmask. Observera att ingen typ honung rekommenderas till barn under 1 år.

 

Återförsäljare av manukahonung hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Wallace, A., Eady, S., Miles M. & Martin, H. ”Demonstrating the safety of manuka honey UMFw 201 in a human clinical trial with healthy individuals”, British Journal of Nutrition, 2009, 1-6.

(2) Egenskaper av manukahonung – http://www.comvita.com/ingredients/about-manukahoney.html

(3) Kwakman P.H.S., Velde A.A., de Boer L. & Christina M.J.E. ”Two Major Medicinal Honeys Have Different Mechanisms of Bactericidal Activity”, PLoS ONE 6(3), 7709. doi: 10.1371/journal.pone.0017709

(4) Maddocks S.E., Salinas Lopez M., Rowlands R.S. & Cooper, R.A., ”Manuka honey inhibits the development of Streptococcus pyogenes biofilms and causes reduced expression of two fibronectin binding proteins”, Microbiology, 2012, 158, 781-790.

(5) Jervis-Bardy J, Foreman A, Bray S & Tan L ”Methylglyoxal-Infused Honey Mimics the Anti-Staphylococcus aureus Biofilm Activity of Manuka Honey: Potential Implication in Chronic Rhinosinusitis”, Laryngoscope, 2011, 121:1104-1107.

(6) Majtan, J., Klaudiny, J., Bohova, J. & Kohutova, L. ”Methylglyoxal-induced modifications of significiant honeybee proeinous components in manuka honey: Possible therapeutic implications”. Fitoterapia, 2012, 83 (4): 671-677. doi:10.1016/j.fitote.2012.02.002. PMID 22366273.

 

Läs mer om manukahonung:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

7 Kommentarer

 1. Malin Anderberg

  Underbart tips! 🙂

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Tack för att du uppskattar det!

 2. Anna J

  Jag har både hört och läst om manukahonung innan att den ska vara så bra. Synd bara att den är dyrare än vanlig honung.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Manukahonung är en klass för sig och är dyrare att producera än annan honung. Att den är helt fantastisk är det inge tvekan om.

 3. Kristina friberg

  Jättebra ! Manuka-honungen ska intas “rå” på t.ex en tesked (ha en något så när fastande mage vid intagandet). Lägg inte honungen i varmt te etc. etc.
  Se till att du inhandlar en bra produkt! googla och researha lite innan inhandlande. Det finns Manukahonungs-produkter som inte kanske är de bästa. Speciellt eftersom honungen är så pass dyr känns det viktigt att veta att det är en bra produkt. Man vill ha bra råvara så klart!
  Ta en tesked med honung direkt ur burken och låt honungen smälta i munnen. Efter intagandet av den “råa” honungen ska du inte äta något på ca 20-30 minuter. låt Manluckan verka i tarmen och magen. Har hjälpt mig mången gång med allt från magproblem, halsont, sårskador. Läkande egenskaper? Ja!

  Svara
 4. Sonja Å

  Jag använder manuka honung i mitt te. Fantastisk bra smak detta. En dag i veckan använder jag den som en behandling för oren hud och akne. Manukaolja har samma egenskaper för sårläkning, infektioner, fungicider, bra hårolja för mjäll. Castorolie.dk/manuka-honning har skrivit bra recensioner och jag älskar det. Om jag har ont i halsen äter jag en sked av denna honung 5 gånger om dagen. Ska också vara effektiv mot kalla sår och influensa. Jag har emellertid inte testat mig själv. Det hjälper på ont i halsen! Tack för en bra artikel. Sonja

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Manukahonung är verkligen fantastiskt bra till mycket!

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close