– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Att göra eget pistagesmör är otroligt enkelt och dessutom är det även nyttigt och fantastiskt gott. Använd för att klicka på gröten, fruktsalladen, tillsätt i din smoothie eller bre på fröknäcke.

Att göra eget pistagesmör
Pistagesmör kan man antingen göra Raw eller på rostade nötter. Själv föredrar jag att göra mitt pistagesmör Raw för att bibehålla så mycket näring som möjligt. Råa nötter ska man helst blötlägga innan man äter. Det gör man för att bryta ner antinutrienterna som dom innehåller. Dom blir då mer lättsmälta för magen och kroppen kan lättare ta upp näringen. Pistagenötter behöver man dock inte blötlägga, men det kommer att göra nötsmöret krämigare.
Mer om blötläggning av nötter och fröer och olika blötläggningstider kan läsa i inlägget ”Därför bör man blötlägga nötter och fröer”.
Ingredienser för pistagesmör:
- 5 dl pistagenötter (helst blötlagda i 1-2 timmar)
- 1-3 msk kallpressad kokosolja
- 1 nypa havssalt
- 1-2 krm vaniljpulver
Så här gör du:
- Lägg pistagenötterna i en matberedare. Mixa och tillsätt kokosoljan lite i taget tills du fått en konsistens som du är nöjd med. Om du vill kan du lämna smöret lite ”chunky”, vilket är min personliga preferens. Du väljer själv hur mycket kokosolja som du vill ha i. Ju mer olja ju, mjukare och krämigare blir pistagesmöret.
- Tillsätt en nypa havssalt, vaniljpulver och smaka av.
- Förvara ditt pistagesmör i en lufttät glasburk i kylskåpet. Det håller sig bra i minst en vecka.
Relaterade inlägg:
Pistagesmör låter ju verkligen fantastiskt gott!
Ja, det är verkligen så gott! 🙂