Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Njut av våren och sommaren utan pollenallergi

av | apr 26, 2011 | Fysisk hälsa, Hälsa | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Våren och sommaren är en härlig tid, men för den som lider av pollenallergi kan den grönskande delen av året förvandlas till en riktig mardröm. Nästäppa, rinnsnuva, nysningar och kliande ögon är ett plågsamt faktum för var 5:e svensk. Genom att stärka kroppen inifrån och använda sig av olika egenvårdsmedel så kan man göra mycket för att lindra sina besvär.

Njut av våren och sommaren utan pollenallergi

Vad händer i kroppen vid allergi?

Ordet allergi kommer från grekiskan och betyder ”förändrat reaktionssätt”. Pollenallergi drabbar en stor del av befolkningen, närmare 20 %. Pollenallergi kan ge mycket besvärande symtom som startar på våren och som kan hålla i sig till sent in på hösten.

Pollenallergi handlar om en obalans i immunsystemet. Kroppens immunförsvar bildar normalt antikroppar för att bekämpa virus, bakterier och andra främmande ämnen som kan orsaka infektion. Vid allergi missuppfattar kroppen att något är skadligt, fastän det egentligen är ofarligt. När ett allergiframkallande ämne kommer in i vår kropp upptäcks det av antikroppar som sedan binder till immunceller. Dessa celler utsöndrar ämnet histamin, som sätter igång en inflammatorisk reaktion som i sin tur ger oss allergiska symtom.

Allergiska reaktioner har i huvudsak antagits bero på ett överaktivt immunsystem, men studier (1) har visat att även histaminkänsliga nervceller i periferin kan orsaka ett anafylaktiskt tillstånd med utslag, andningssvårigheter, klåda och cirkulationsstörningar om de inte regleras korrekt. Det är alltså antagligen både immunceller och histaminkänsliga nervceller som kommunicerar med hjärnan som ligger bakom reaktionerna från allergiframkallande ämnen.

Naturlig hjälp vid pollenallergi

  • Ät en ren, näringsrik och varierad kost, med fokus på antiinflammatorisk mat. Se även efter din bakterieflora i mage och tarm genom att få i dig mjölksyrabakterier.
  • Stöd ditt immunsystem genom att fylla på med solskensvitaminet D-vitamin.
  • Se till att få i dig näringsämnen som fungerar som naturliga antihistaminer som antioxidanter och enzymer som tex: druvkärnextrakt, quercetin, bromelain, papain och C-vitamin som kan hjälpa till att motverka eller lindra allergiska reaktioner.
  • Skölj näsan med koksaltlösning med hjälp av en nässköljningskanna för att få bort pollen från näsgångarna och för att få ner svullnaden i nässlemhinnan.
  • Om du har en luftburen allergi så är du med stor sannolikhet även allergisk mot något/några födoämnen. Det kan därför vara en bra idé att göra en IgG-analys för att kolla upp eventuella dolda allergier och även göra en elimineringsdiet där du tar bort livsmedel som det är vanliga att man är känslig mot.

Mjölksyrabakterier

Genom att se till att bakteriefloran i mage och tarm är i balans, så stödjer du även immunsystemet. När forskare analyserade resultaten från mer än 20 tidigare studier (2) fann dom att personer som led av hösnuva förbättrade sina symtom och livskvalité när dom intog mjölksyrabakterier. Man kunde se att dessa personer hade lägre nivåer av en antikroppar som utlöser allergiska symptom. Andra studier (3) har visat att intag av mjölksyrabakterier hos gravida och nyfödda kan förhindra barnallergier.

D-vitamin

D-vitamin som både är en antioxidant och en steroidhormon är inblandat i många viktiga kroppsfunktioner. Genom studier (4) har man kunnat se att D-vitamin kan förhindra säsongsbunden allergi och lindra symtom som nysningar, nästäppa och rinnsnuva.

Enzymer och antioxidanter

Quercetin är en flavonoid, ett gult färgämne som finns i vissa grönsaker och frukter. Quercetin har tillskrivits en rad positiva fysiologiska effekter, framförallt som en stark antioxidant och som ett naturligt antihistamin. Forskning (5) har visat att quercetin har förmågan att påverkar intracellulära enzymer och kan bidra till att hämma frisättningen av histamin vid en allergisk reaktion. Detta kan ge lindring vid rinnande ögon och näsa, samt svullnad i ansiktet. Andra studier (6) har visat att quercetin hämmar ett enzym som bryter ner signalproteiner, vilka bidrar till svullnad och luftvägsförträngning. Quercetin bidrar även till en uppmjukning av luftvägarnas glatta muskulatur, vilket visar på att tillskott av quercetin kan hjälpa personer som lider av övre luftvägsbesvär (7).

Bromelain är ett proteasenzym som utvinns från annan. Det är ett enzym som hjälper oss att bryta ner protein. Bromelain fungerar antiinflammatoriskt och är speciellt effektiv för att minska svullnad i bihålorna och i näsans slemhinnor (8).

Papain är ett annat proteasenzym som underlättar matsmältningen genom att det bryter ner tuffa proteinfibrer. När matsmältningen underlättas bidrar det i sin tur till bättre näringsupptag. Detta innebär också att enzymet kan spela en betydande roll för en välfungerande mage och tarm.

C-vitamin är en antioxidant och fungerar som en mild antihistamin. C-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion samt minskar trötthet och utmattning som ofta är följden av allergiska besvär.

Pollazym vid pollenallergi

Pollazym är ett kosttillskott framtaget speciellt för att stödja kroppen vid pollenallergi. Det är ett enzymtillskott som innehåller de aktiva ämnena quercetin, proteas, bromelain, C-vitamin, papain och mangan. Tillsammans stödjer dessa näringsämnen kroppens immunsystem och dess funktion. En annan positiv egenskap av Pollazym är att det inte ger biverkningar så som trötthet som allergimediciner ofta kan ge.

 

Här hittar du återförsäljare av:

 

Källor och Referenser:

(1) Allergisk chock styrs även av nervcellerna  – http://www.forskning.se/2016/01/04/allergisk-chock-regleras-av-nervcellerna/?doing_wp_cron=1452783232.0382070541381835937500

(2) Probiotics May Help Relieve Seasonal Allergies. http://www.livescience.com/50723-probiotics-help-relieve-seasonal-allergies.html

(3) Beneficial Bacteria (Probiotics) May Halt Allergies In Babies –  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2001/04/14/probiotics-part-one.aspx

(4) Vitamin D i atopisk dermatit, astma och allergisjukdomar: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2914320/

(5) Chirumbolo S. Rollen av quercetin, flavonoler och flavoner i modulera inflammatoriska cellernas funktion. Inflamm Allergi läkemedelsmål. 2010 september, 9 (4) :263-85.

(6) Townsend EA, Emala CW Sr Quercetin slappnar akut luftvägarnas glatta muskulatur och potentierar-agonist inducerad relaxation via dubbla fosfodiesteras hämning av PLC-och PDE4. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol. 2013 Jul 19. 

(7) Weng Z, Zhang B, Asadi S, Sismanopoulos N, Butcher A, Fu X, Katsarou-Katsari A, Antoniou C, Theoharides TC. är Quercetin effektivare än cromolyn blockera human mastcell cytokinfrisättning och hämmar kontakteksem och ljuskänslighet hos människor . PLoS One. 2012, 7 (3): e33805. doi: 10.1371/journal.pone.0033805. Epub 2012 28 mars.

(8) Properties and Therapeutic Application of Bromelain: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close