Därför är björksav en uppskattad dryck

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 26 maj, 2016 · 7 comments

in Blogg, Hälsa, Hälsokost, Huskurer - Husmorstips, Kost, Livsmedel, Örtmedicin, Superfoods

Björksav är något som man druckit i århundraden. Förr användes den som medicin och som en renande hälsokur på våren. På 1600-talet tillskrevs björksav magiska krafter. I dag är det en uppskattad hälsodryck och något som man använder flitigt inom hud och hårvård. Det finns även de som dricker björksav på våren för att bli kvitt sin pollenallergi.

Näringen i björksav

Björksav är sprängfylld med näring och innehåller bland annat äppelsyra, sockerarter, C-vitamin, proteiner, enzymer och en mängd viktiga mineraler och spårämnen (1). Den har en söt, mild och angenäm smak och kan avnjutas som en uppfriskande morgondryck eller måltidsdryck. Björksaven har även många traditionella användningsområden för hälsan. Till exempel så kan man enligt en gammal huskur dricka björksav för att bli kvitt eller lindra sin pollenallergi (2). Under tidig vår mellan tjällossning och lövsprickning kan man själv tappa saven. Hur du går tillväga kan du läsa om här. Man kan även köpa den på flaska som säljs i vissa hälsokostbutiker. Tack vare björksavens rika och unika näringsinnehåll är det ett riktigt livselixir.

Från björksav gör man även björksocker

Från björksav gör man även björksocker ”skogens eget socker”, som består av sockerarten xylitol. Björksocker innehåller 75 % mindre kolhydrater, 40 % mindre kalorier än vitt socker och har ett GI-värde som ett salladsblad. I motsats till vanligt socker motverkar björksocker karies och svamp i munnen och används därför ofta i tandvänliga tuggummin och tandvårdsprodukter. Xylitol har aldrig visat sig skadligt eller ohälsosamt för människor. Men liksom andra sockeralkoholer tas xylitol upp långsamt i tarmen, vilket gör att det kan ha en laxerande effekt vid hög konsumtion.

Användning av björksav för hud och hår

Den näringsrika björksaven är mycket uppskattad inom hår- och hudvård. Förr brukade man säga att man blev vacker av att tvätta sig med björksav. Den har uppstramande, mjukgörande och återfuktande egenskaper, vilket gör det till ett helt suveränt ansiktsvatten. Att skölja håret med björksav tillför spänst, glans och volym.

Återförsäljare av björksav hittar du här

Återförsäljare av björksocker hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Om björksav: http://www.tracentrum.se/media/10727/bj%C3%B6rksav.pdf

(2) Björksav kan motverka pollenallergi: http://www.cybis.se/craft/birch/indexs.php

(3) http://www3.lu.se/info/lum/LUM_01_99/LUM1_03_bjork.html

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Karin juni 4, 2016 kl. 14:12

Björksav är så bra och så gott. Tappar egen sav på våren från björkar på min tomt.

Svara

2 Mikaela Bjerring juni 5, 2016 kl. 09:09

Härligt att du har möjlighet att tappa själv.

Svara

3 Ingrid mars 28, 2018 kl. 21:46

Naturen bjuder på mycket gott. 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring mars 30, 2018 kl. 08:40

Visst gör den! 🙂

Svara

5 Lena B mars 31, 2018 kl. 12:35

Underbar dryck!

Svara

6 Mikaela Bjerring mars 31, 2018 kl. 12:40

Visst är det!

Svara

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: