Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Därför är björksav en uppskattad dryck

av | maj 26, 2016 | Blogg, Hälsa, Hälsokost, Huskurer - Husmorstips, Kost, Livsmedel, Örtmedicin, Superfoods | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Björksav är något som man druckit i århundraden. Förr användes den som medicin och som en renande hälsokur på våren. På 1600-talet tillskrevs björksav magiska krafter. I dag är det en uppskattad hälsodryck och något som man använder flitigt inom hud och hårvård. Det finns även de som dricker björksav på våren för att bli kvitt sin pollenallergi.

Därför är björksav en uppskattad dryck

Näringen i björksav

Björksav är sprängfylld med näring och innehåller bland annat äppelsyra, sockerarter, C-vitamin, proteiner, enzymer och en mängd viktiga mineraler och spårämnen (1). Den har en söt, mild och angenäm smak och kan avnjutas som en uppfriskande morgondryck eller måltidsdryck. Björksaven har även många traditionella användningsområden för hälsan. Till exempel så kan man enligt en gammal huskur dricka björksav för att bli kvitt eller lindra sin pollenallergi (2). Under tidig vår mellan tjällossning och lövsprickning kan man själv tappa saven. Hur du går tillväga kan du läsa om här. Man kan även köpa den på flaska som säljs i vissa hälsokostbutiker. Tack vare björksavens rika och unika näringsinnehåll är det ett riktigt livselixir.

Från björksav gör man även björksocker

Från björksav gör man även björksocker “skogens eget socker”, som består av sockerarten xylitol. Björksocker innehåller 75 % mindre kolhydrater, 40 % mindre kalorier än vitt socker och har ett GI-värde som ett salladsblad. I motsats till vanligt socker motverkar björksocker karies och svamp i munnen och används därför ofta i tandvänliga tuggummin och tandvårdsprodukter. Xylitol har aldrig visat sig skadligt eller ohälsosamt för människor. Men liksom andra sockeralkoholer tas xylitol upp långsamt i tarmen, vilket gör att det kan ha en laxerande effekt vid hög konsumtion.

Användning av björksav för hud och hår

Den näringsrika björksaven är mycket uppskattad inom hår- och hudvård. Förr brukade man säga att man blev vacker av att tvätta sig med björksav. Den har uppstramande, mjukgörande och återfuktande egenskaper, vilket gör det till ett helt suveränt ansiktsvatten. Att skölja håret med björksav tillför spänst, glans och volym.

 

Återförsäljare av björksav hittar du här

 

Återförsäljare av björksocker hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Om björksav: http://www.tracentrum.se/media/10727/bj%C3%B6rksav.pdf

(2) Björksav kan rena våra tarmar: http://www3.lu.se/info/lum/LUM_01_99/LUM1_03_bjork.html

(3) Björksav kan motverka pollenallergi: http://www.cybis.se/craft/birch/indexs.php

 

Relaterade inlägg:

 

6 Kommentarer

 1. Karin

  Björksav är så bra och så gott. Tappar egen sav på våren från björkar på min tomt.

  Svara
 2. Ingrid

  Naturen bjuder på mycket gott. 🙂

  Svara
 3. Lena B

  Underbar dryck!

  Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Naturens gåva: Björksav, vårens magiska hälsodryck! – Mona Rosenberg - […] HÄR HÄR  HÄR HÄR  […]

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close