Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Nu är en bra tid att börja grodda!

av | aug 17, 2014 | Blogg, Ekologiskt, Frukt-Grönt, Hälsa, Kost, Kosttillskott, Livsmedel | 2 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Bodystore.com – 

Inom levande föda och Raw food är groddar något som man äter dagligen. Men för de flesta andra är det kanske mest alfalfagroddar eller krasse som någon gång smugit sig in i en måltid lite här och där. Krispiga groddar är ett riktigt gott och ett bra sätt att höja näringsvärdet i en måltid. Dessutom är det både lätt och ekonomiskt att grodda själv.

Nu är en bra tid att börja grodda!

Groddar odlar man inomhus i en glasburk eller en groddlåda. Vissa frön är lättare att grodda än andra, och då är en groddlåda optimalt för den gör det svårt att misslyckas. Den temperatur som dom trivs bäst i är runt 18-22 grader. Här följer exempel på några olika frön som du kan grodda.

Bockhornsklöver

Bockhornsklöverfrön är relativt lätta att grodda. De har en curryliknande smak och används flitigt i Indisk matlagning. Groddarna är goda att tillsätta i sallader eller blanda med lite olivolja och citron och ha som ett tillbehör. Bockhornsklöverfrön används traditionellt inom folkmedicinen i Indien och Kina för att behandla artrit, astma, matsmältningsproblem och hudproblem. Bockhornsklöver är bland annat rikt på magnesium, mangan, kalcium, kalium, fosfor, kisel, zink och i princip alla vitaminer. Bockhornsklöverfrö för groddning hittar du här.

Broccoligroddar

Broccoligroddar är fantastiskt näringsrika och innehåller bland annat det nyttiga ämnet sulforafan som sägs skydda mot många olika sjukdomar. Broccoligroddar är jättegoda att tillsätta i en sallad eller äta som pålägg på en smörgås. Efter 3-7 dagar är groddarna färdiga att avnjutas. Broccolifrö för groddning hittar du här.

Alfalfa

Alfalfa är lättgroddade och kan användas i varma maträtter eller i kalla sallader, på mackan eller för att ge smoothien en extra näringskick! Alfalfa anses inom traditionell medicin vara bra för blodet och innehåller bland annat C-vitamin, B-vitaminerna B1, B3, B2, B6, B9, karoten, D-vitamin, A-vitamin, E-vitamin och K-vitamin samt mineralerna kalcium, järn, kalium,  zink, selen, magnesium och fosfor. Blötlägg fröna i 6-8 timmar, grodda sedan i minst 6 dagar och skölj minst två gånger om dagen. Alfalfa hittar du här.

Bovetegroddar

Bovete är en ört som är naturligt glutenfritt. Den går utmärkt att grodda och använda i sallader eller på smörgåsar. Inom traditionell folkmedicin har bovetegroddar använts för att stabilisera blodsockret och blodtrycket. Bovetegroddar innehåller bland annat lecitin, A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin samt mineralerna järn, kalcium, magnesium, fosfor, niacin, och kalium. Helt bovete som går att groda hittar du här.

Groddlåda och groddburk

 • Groddlådan från A.Vogel är en praktisk groddlåda med tre lager. Den har ett välvt lock som gör det lätt att odla även längre groddar. Dessutom är det en fördel att du kan odla olika sorter samtidigt. Boxen är tillverkad i miljövänlig akryl och är repsäker.
 • Groddburken från A.Vogel är ett annat alternativ och är perfekt om man vill grodda en mindre mängd.

 

Fler typer av groddfrön hittar du här

 

Relaterade inlägg:

2 Kommentarer

 1. Tina

  Groddar som är så gott. Det var ett tag sedan som jag groddade hemma, men det ska jag börja med igen 🙂 den där groddboxen såg bra och praktisk ut!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Jag har både groddburken och lådan och använder båda flitigt. 🙂 Fungerar fantastiskt bra.

   Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Allt liv börjar med en liten grodd | Kikki Sandström ¤ Inspiratör & Coach - […] groddat i glasburkar, men det finns ett annat smidigare alternativ som jag sannolikt tänker testa; Groddbox. Här kan du…

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close