Läkande huskurer med äppelcidervinäger

by Mikaela Bjerring on 18 augusti, 2014 · 1 comment

in Blogg, Ekologiskt, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Kost

Äppelcidervinäger är mest känd för att vara en ingrediens i matlagning och då främst i salladsdressing. Men denna typ av vinäger kan även användas i en lång rad traditionella huskurer. Här följer några användbara tips med äppelcidervinäger.

Huskurer med äppelcidervinäger

Vid muskelkramper

Om du får muskelkramp så kan du prova att blanda 2-3 teskedar äppelcidervinäger med 1 tsk honung i vatten som du sedan dricker. Muskelkramper kan orsakas av en obalans av kalcium och magnesium i kroppen, och ofta återkommande kramper kan vara ett tecken på brist på mineralen magnesium. Mer om magnesiumbrist kan du läsa om här.

Vid blåmärken

Lös upp en tesked salt i en halv kopp varm äppelcidervinäger och dränk in en kompress i blandningen. Applicera sedan över blåmärket. Du kommer att se att blåmärket försvinner mycket snabbare.

Vid blöjeksem

För att bli av med blöjeksem så kan du använd en blandning bestående av hälften äppelcidervinäger och hälften vatten för att eliminera bakterier som orsakar blöjeksemen. Efteråt smörjer du in huden med en naturlig olja som t.ex. kokosolja eller mandelolja för att mjukgöra och återfukta huden.

Vid natthosta

Att använda äppelcidervinäger för att bli av med jobbig natthosta är en gammal huskur. Doppa en tvättlapp eller en tygbit i lite äppelcidervinäger och lägga på kudden.

Vid urinvägsinfektion

Om du drabbas av urinvägsinfektion så kan äppelcidervinäger hjälpa dig att bli av med den snabbare. Blanda 2 teskedar äppelcidervinäger och 1 tesked honung i ett glas med vatten och drick  4-5 gånger per dag tills urinvägsinfektionen är borta.

Vid torr hårbotten eller glanslöst hår

Om du vill att ditt hår ska få mer glans så är äppelcidervinäger helt fantastiskt. Detta är även något som jag själv använder mig av regelbundet. 1 del äppelcidervinäger blandas med 10 delar kallt vatten i en skål. Blandningen använder du sedan som en sista sköljning. Du sköljer alltså inte av håret med vatten efteråt. Oroa dig inte för doften av äppelcidervinäger den försvinner när håret torkar.

Vid gikt

Äppelcidervinäger har sedan länge används som en huskur för att behandla gikt. Blanda två teskedar äppelcidervinäger och två teskedar honung i ett stort glas vatten och drick 3 gånger per dag, 15 minuter innan dina huvudmåltider.

Du kan även gör en kompress som du lägger på det drabbade stället. Börja med att doppa kompressen i äppelcidervinäger och fäst den sedan på området du vill behandla och låt den sitta kvar i minst 30 min. Alternativt så kan du göra ett bad genom att blanda 1 del äppelcidervinäger med 3 delar varmt vatten och låta det drabbade området vara i badet i minst 15 minuter.

För bättre matsmältning och viktminskning

Ett gammalt husmorstips är att inta äppelcidervinäger innan måltiden för att stödja matsmältningen och för att gynna förbränningen, vilket kan bidra till viktminskning. För bästa resultat så ska du dricka 2 tsk ekologisk äppelcidervinäger utblandat i ett stort glas vatten varje dag 10-20 minuter före huvudmåltiderna. Alternativt så kan du ta 2 kapslar med äppelcidervinäger.

Som ansiktsvatten

Äppelcidervinäger som ansiktsvatten är lätt antiseptiskt och återställer pH-balansen i huden.

  • Till fet hy; 1 del vinäger och 1-2 delar vatten.
  • Till normal hy; 1 del vinäger och 3-4 delar vatten.
  • Till torr hy; 1 del vinäger och 5-6 delar vatten.

Här hittar du återförsäljare av ekologisk äppelcidervinäger

Här hittar du återförsäljare av kapslar med äppelcidervinäger

Relaterade inlägg:

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Marna augusti 21, 2014 kl. 10:07

Intressant! 🙂 Ska inhandlas direkt!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: