Huskurer med äppelcidervinäger

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 18 augusti, 2014 · 1 comment

in Blogg, Ekologiskt, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Kost, Livsmedel

Äppelcidervinäger finns med i en lång rad traditionella huskurer. Det är definitivt ett livsmedel som gör sig lika bra i skafferiet som i husapoteket. Här följer några användbara tips med äppelcidervinäger.

Huskurer med äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger vid muskelkramper

Om du får muskelkramp så kan du prova att blanda 2-3 teskedar äppelcidervinäger med 1 tsk honung i vatten som du sedan dricker. Muskelkramper kan orsakas av en obalans av kalcium och magnesium i kroppen, och ofta återkommande kramper kan vara ett tecken på brist på mineralen magnesium. Mer om magnesiumbrist kan du läsa om här.

Äppelcidervinäger vid blåmärken

Lös upp en tesked salt i en halv kopp varm äppelcidervinäger och dränk in en kompress med blandningen. Applicera sedan kompressen över blåmärket. Du kommer att se att blåmärket försvinner mycket snabbare.

Äppelcidervinäger vid blöjeksem

För att bli av med blöjeksem så kan du använd en blandning bestående av hälften äppelcidervinäger och hälften vatten för att eliminera bakterier som orsakar blöjeksemen. Efteråt smörjer du in huden med en naturlig olja som t.ex kokosolja eller mandelolja för att mjukgöra och återfukta huden.

Äppelcidervinäger vid natthosta

Att använda äppelcidervinäger för att bli av med jobbig natthosta är en gammal huskur. Doppa en tvättlapp eller en tygbit i lite äppelcidervinäger och lägga på kudden.

Äppelcidervinäger vid urinvägsinfektion

Om du drabbas av urinvägsinfektion så kan äppelcidervinäger hjälpa dig att bli av med den snabbare. Blanda 2 teskedar äppelcidervinäger och 1 tesked honung i ett glas med vatten och drick 4-5 gånger per dag tills urinvägsinfektionen är borta.

Äppelcidervinäger vid torr hårbotten och glanslöst hår

Om du vill att ditt hår ska få mer glans så är äppelcidervinäger helt fantastiskt. Det kan även fungera som en effektiv huskur vid torr hårbotten. Detta är även något som jag själv använder mig av regelbundet. 1 del äppelcidervinäger blandas med 10 delar kallt vatten i en skål. Blandningen använder du sedan som en sista sköljning. Du sköljer alltså inte av håret med vatten efteråt. Oroa dig inte för doften av äppelcidervinäger, den försvinner när håret torkar.

Äppelcidervinäger vid gikt

Äppelcidervinäger har sedan länge används som en huskur för att behandla gikt. Blanda två teskedar äppelcidervinäger och två teskedar honung i ett stort glas vatten och drick 3 gånger per dag, ca 15 minuter innan dina huvudmåltider. Du kan även gör en kompress som du lägger över den drabbade leden. Doppa kompressen i äppelcidervinäger och fäst den sedan på området som du vill behandla. Låt den sitta kvar i minst 30 min. Alternativt så kan du göra ett bad genom att blanda 1 del äppelcidervinäger med 3 delar varmt vatten och låta den drabbade leden ligga i badet i minst 30 minuter.

Äppelcidervinäger för magen

Ett gammalt husmorstips är att inta äppelcidervinäger innan måltiden för att stödja matsmältningen och syra-basbalansen, samt för att förbättra insulinkänsligheten. För bästa resultat så ska du dricka 2 tsk äppelcidervinäger utblandat i ett stort glas vatten ca 15-20 minuter före huvudmåltiderna.

Välj rätt äppelcidervinäger

Den typ av äppelcidervinäger som du vill använda är ekologisk, ofiltrerad, ouppvärmd, opastöriserad och som innehåller något som kallas ”mamman” (The Mother). ”Mamman” visar sig som en mörk grumlighet i vinägern. Det är strängliknande proteinmolekyler, enzymer och mineraler som vanlig äppelcidervinäger inte har eftersom den går förlorad i allt processande. Det är ”mamman” som utgör den hälsosamma delen av äppelcidervinäger.

Återförsäljare av Äppelcidervinäger med ”mamman” hittar du här

Relaterade inlägg:

 

{ 1 comment… read it below or add one }

1 Marna augusti 21, 2014 kl. 10:07

Intressant! 🙂 Ska inhandlas direkt!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: