– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Örthummus är en riktigt välsmakande och fräsch variant av den klassiska kikärtsröran med rötter från det arabiska köket. Bre på fröknäcke, använd som grönsaksdipp eller servera som tillbehör till diverse maträtter.



Örterna du använder kan du variera efter tycke och smak, men det gäller att skapa harmoni mellan dom. Vissa örter gifter sig bättre med varandra än andra. Örtgrupper som balanserar upp varandra där du kan välja ut 2 eller fler är t.ex:
- Gräslök, dill, persilja och koriander
- Basilika, persilja, dragon, gräslök
- Timjan, oregano, rosmarin, salvia, dragon
Detta behöver du:
- 1 förpackning ekologiska kikärtor (ca 230 g)
- 2 msk tahini
- 1/2 dl vatten
- Saften från 1/2 citron
- 1 vitlöksklyfta
- 3 msk kallpressad hampafröolja (alternativ olivolja)
- 1 1/2 dl färska hackade örter
- 1/2 tsk spiskummin
- 1/2 tsk örtsalt (Jag använde Reneé Voltaire örtsalt ramslök, vilket är min personliga favorit)
- En nypa svartpeppar
Så här gör du:
- Börja med att skölja av kikärtorna väl i ett durkslag.
- Mixa tahini och vatten tills krämigt med hjälp av en stavmixer eller matberedare.
- Tillsätt kikärtor, vitlök, citronsaft och mixa tills du fått en slät konsistens.
- Tillsätt örterna, hampafröolja, spiskummin, örtsalt, svartpeppar och mixa lite lätt under några sekunder tills allt blandats väl.
- Lägg upp hummusen i en skål och toppa med lite örter.
- Den håller sig bra i kylskåp i en sluten burk i ca 3 dagar.
Tack för receptet! Ska prova. 🙂
Vad trevligt! Tycker jag du ska. 🙂
Ser riktigt krämig och god ut. 🙂
Krämig och len. Riktigt god blir den. 🙂