– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
En riktigt god klassisk hummus är inte alls svårt att göra. Det gäller bara att ta sig tid att mixa den ordentligt så den blir riktigt slät, krämig och fluffig. Ett supergott tillbehör till mycket, inte minst till grillat. Perfekt som pålägg eller avnjut som en dipp tillsammans med grönsaksstavar.
Ingredienser för klassisk hummus:
- 3 dl kokta kikärtor (En förpackning förkokta kikärtor (230 g) innehåller cirka 3 dl)
- 2 msk tahini
- 1/2 dl vatten
- 1/2-1 citron (justera syran efter preferens)
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1/2 tsk spiskummin
- 1/2 tsk havssalt
- 3 msk kallpressad olivolja (kan bytas ut mot kallpressad hampafröolja)
Så här gör du:
- Om du använder förkokta kikärtor i tetraförpackning sköljer du av kikärtorna i ett durkslag och låter dom rinna av.
- Mät upp tahini, citronsaft, pressad vitlök, spiskummin och havssalt. Mixa tills du fått en riktigt krämig och lite fastare konsistens. Det tar någon minut. Att mixa dessa ingredienser först gör hummusen krämigare och fluffigare, än om man skulle mixa alla ingredienser tillsammans på samma gång.
- Tillsätt vattnet och mixa lite till.
- Lägg i kikärtorna och fortsätt att mixa och skrapa ner från kanterna med jämna mellanrum. Ta din tid och mixa så du får den riktigt slät, krämig och fluffig.
- När du är nöjd med konsistensen av din hummus kan du smaka av med citron och havssalt. Skulle den kännas för tjock kan du tillsätt lite mer vatten.
- Förvara hummusen täckt i kylskåpet fram tills den ska ätas.
- Olivoljan ringlar du över vid uppläggningen precis innan servering. Den håller sig bra i kylskåp i minst 3 dagar.
Relaterade inlägg:
- Rödbetshummus med pepparrot
- Avokadohummus med lime
- Recept för glutenfria wraps
- Vad är näringsjäst och hur används den?
0 kommentarer