– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Dessa proteinrika veganska morot- och linsbiffar kan lätt bli en ny middagsfavorit. Servera gärna med en krämig avokadohummus, snabbpicklad rödlök och en fräsch sallad. Enkla att göra och går även utmärkt att frysa in.
Ingredienser för kryddiga morot- och linsbiffar (cirka 8 st):
- 3 dl torkade röda linser
- 2 st morötter
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st gul lök
- 3 msk hackad persilja
- 1 msk tahini
- 1-2 tsk sambal oelek
- 1/2 tsk oraffinerat havssalt
- 1/2 tsk svartpeppar
- Neutral olja till stekning (jag använder smakneutral kokosolja)
Så här gör du morot- och linsbiffar:
- Blötlägg linserna i kallt vatten i ett par timmar.
- Skölj av de blötlagda linserna och lägg dem i en bunke. Mixa linserna med hjälp av en stavmixer eller en matberedare tills de är mosade.
- Skala och riv morötterna och den gula löken på den grova sidan på rivjärnet. Pressa eller riv vitlöken fint och hacka persiljan.
- Blanda ner grönsakerna till de mixade linserna tillsammans med sambal oelek, tahini, salt och peppar. Här vill du inte mixa utan bara blanda med en sked.
- Låt smeten stå och svälla ett par timmar. Det gör att biffarna håller ihop bättre när dom steks. Det går även bra att förbereda smeten på morgonen och låta den stå och svälla i kylskåpet under dagen om du ska göra morot- och linsbiffarna på kvällen.
- Värm upp en stekpanna med olja. När oljan är upphettad klickar du ut smeten till biffar. Stek tills gyllenbrun på ena sidan innan du vänder och steker klart på andra sidan.
- Servera med valfria tillbehör. Jättegott med till exempel en fräsch sallad, snabbpickad rödlök och avokadohummus som du hittar recept för nedan.
Recept för snabbpicklad rödlök:
- 1 st rödlök
- Cirka 1 dl vatten
- Cirka 1 dl äppelcidervinäger
- 1 krm oraffinerat havssalt
- 1-2 lagerblad
- 3-5 svartpepparkorn
Dubbla eller trippla mängden beroende på hur mycket rödlök du vill pickla.
Så här gör du snabbpicklad rödlök:
- Skär rödlöken i skivor. Det bästa är att använda en mandolin för att få skivorna jämna och tunna.
- Lägg den skivade rödlöken i en väl rengjord glasburk. Lägg i svartpepparkorn, lagerblad, vatten och äppelcidervinäger. Se till att rödlöken är helt täckt med lag.
- Slut burken med ett lufttätt lock och ställ in i kylskåpet.
- Den picklade rödlöken kan serveras samma dag, men behöver minst 3 timmar för att utveckla smak. Den blir godast när den görs dagen innan och äts inom 3 dagar.
Recept för avokadohummus:
- 1 förpackning ekologiska kikärtor (cirka 3 dl)
- 2 mogna avokados
- 3 msk tahini
- 1/2 dl vatten
- 2 msk färskpressad limejuice
- 1-2 vitlöksklyftor
- 3 msk kallpressad olivolja eller kallpressad hampafröolja
- 1/2 tsk mald spiskummin
- 1/2 tsk oraffinerat havssalt
- En nypa svartpeppar
Så här gör du avokadohummus:
- Skölj av kikärtorna i ett durkslag.
- Mät upp tahini, limejuice, pressad vitlök, spiskummin och havssalt. Mixa tills du fått en riktigt krämig och lite fastare konsistens. Det tar någon minut.
- Tillsätt vattnet och mixa lite till.
- Lägg i kikärtorna och fortsätt att mixa och skrapa ner från kanterna med jämna mellanrum. Ta din tid så du får den riktigt len, slät och fluffig.
- Skala avokadon, dela i bitar och tillsätt hummusen och kör några varv till. Smaka av och tillsätt lite mer salt och/eller limejuice om du tycker att det behövs. Om hummusen är för tjock kan du tillsätta lite mer vatten.
- Ringla över olivoljan vid servering. Den håller sig bra i kylskåp i en sluten burk i cirka 3 dagar.
Relaterade inlägg:
- Vad är näringsjäst och hur används den?
- Vegansk parmesan (Cashewparmesan)
- Ämnesomsättningen – så fungerar den och så förbättrar du den
- Näringsämnen att ha koll på som vegan/vegetarian
Det lät gott. Älskar både kryddigt och linsbiffar.
Tack! Så gott. 🙂
Men så goda dom såg ut. Tack för receptet dom ska jag testa. 🙂
Tack! Så roligt att du vill testa dom. 🙂
Mums så gott!
Dom blir så goda. 🙂