Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Kryddiga morot- och linsbiffar (vegan)

av | jul 20, 2022 | Hälsa, Kost & Näring, Lunch - Middag, Recept - Vegetariskt & glutenfritt | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Dessa proteinrika veganska morot- och linsbiffar kan lätt bli en ny middagsfavorit. Servera gärna med en krämig avokadohummus, snabbpicklad rödlök och en fräsch sallad. Enkla att göra och går även utmärkt att frysa in.

Kryddiga morot- och linsbiffar (vegan)

Ingredienser för kryddiga morot- och linsbiffar (cirka 8 st):

Så här gör du morot- och linsbiffar:

  1. Blötlägg linserna i kallt vatten i ett par timmar.
  2. Skölj av de blötlagda linserna och lägg dem i en bunke. Mixa linserna med hjälp av en stavmixer eller en matberedare tills de är mosade.
  3. Skala och riv morötterna och den gula löken på den grova sidan på rivjärnet. Pressa eller riv vitlöken fint och hacka persiljan.
  4. Blanda ner grönsakerna till de mixade linserna tillsammans med sambal oelek, tahini, salt och peppar. Här vill du inte mixa utan bara blanda med en sked.
  5. Låt smeten stå och svälla ett par timmar. Det gör att biffarna håller ihop bättre när dom steks. Det går även bra att förbereda smeten på morgonen och låta den stå och svälla i kylskåpet under dagen om du ska göra morot- och linsbiffarna på kvällen.
  6. Värm upp en stekpanna med olja. När oljan är upphettad klickar du ut smeten till biffar. Stek tills gyllenbrun på ena sidan innan du vänder och steker klart på andra sidan.
  7. Servera med valfria tillbehör. Jättegott med till exempel en fräsch sallad, snabbpickad rödlök och avokadohummus som du hittar recept för nedan.
Kryddiga morot- och linsbiffar (vegan) med picklad rödlök

Recept för snabbpicklad rödlök:

Dubbla eller trippla mängden beroende på hur mycket rödlök du vill pickla.

Så här gör du snabbpicklad rödlök:

  1. Skär rödlöken i skivor. Det bästa är att använda en mandolin för att få skivorna jämna och tunna.
  2. Lägg den skivade rödlöken i en väl rengjord glasburk. Lägg i svartpepparkorn, lagerblad, vatten och äppelcidervinäger. Se till att rödlöken är helt täckt med lag.
  3. Slut burken med ett lufttätt lock och ställ in i kylskåpet.
  4. Den picklade rödlöken kan serveras samma dag, men behöver minst 3 timmar för att utveckla smak. Den blir godast när den görs dagen innan och äts inom 3 dagar. 
Kryddiga morot- och linsbiffar (vegan) med avokadohummus

Recept för avokadohummus:

Så här gör du avokadohummus:

  1. Skölj av kikärtorna i ett durkslag.
  2. Mät upp tahini, limejuice, pressad vitlök, spiskummin och havssalt. Mixa tills du fått en riktigt krämig och lite fastare konsistens. Det tar någon minut. 
  3. Tillsätt vattnet och mixa lite till.
  4. Lägg i kikärtorna och fortsätt att mixa och skrapa ner från kanterna med jämna mellanrum. Ta din tid så du får den riktigt len, slät och fluffig.
  5. Skala avokadon, dela i bitar och tillsätt hummusen och kör några varv till. Smaka av och tillsätt lite mer salt och/eller limejuice om du tycker att det behövs. Om hummusen är för tjock kan du tillsätta lite mer vatten.
  6. Ringla över olivoljan vid servering. Den håller sig bra i kylskåp i en sluten burk i cirka 3 dagar.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Anja

    Det lät gott. Älskar både kryddigt och linsbiffar.

    Svara
  2. Malin

    Men så goda dom såg ut. Tack för receptet dom ska jag testa. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Så roligt att du vill testa dom. 🙂

  3. A.K

    Mums så gott!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close