Rödbetsjuice kan öka prestationen vid idrott

by Mikaela Bjerring on 20 december, 2013 · 0 comments

in Blogg, Hälsa, Kost, Kosttillskott, Träning, Träningstillskott

Rödbetsjuicen har visat sig vara speciellt gynnsam för aktiva personer eftersom den ökar halten av kväveoxid i kroppen. Det är speciellt effektivt för personer som vill öka sin uthållighet samt förbättra sin återhämtning vid träning.

Rödbetsjuice som kosttillskott

Rätt kost kan påverka prestationsförmågan och resultaten i samband med träning på många sätt. Det finns ett flertal näringsämnen som spelar en väsentlig roll för prestation och återhämtning vid idrott. Ett av de ämnen som på senare år blivit mycket omtalad är nitrit. Nitrit bidrar nämligen till att vidga blodkärlen och sänka blodtrycket. Detta resulterar i mindre energiåtgång vilket gör att man bli mer uthållig på träningspasset med en förbättrad återhämtning efter träning. Nitrat hittar vi i de flesta grönsaker, men rödbetor innehåller en betydande mängd vilket gjort rödbetsjuice mycket populär bland idrottare.

Forskning och studier på rödbeta och prestation

En studie på löpare visar att ett dagligt intag på 500 ml Mighty sport beet boost förbättrade uthålligheten med hela 15 % redan efter 4 dagars användning. Det noterades även att syrekonsumtion för dessa idrottare minskade (2). Rödbetsjuicens effekt förklaras av dess innehåll av nitrat. I kroppen ombildas nitrat till kväveoxid (NO) som på ett positivt sätt påverkar cellernas ämnesomsättning, och kroppens blodtryck (3).

En studie som forskare på Karolinska gjorde på cyklister visade att under 6 dagars användning av rödbetsjuice förbättrades kapaciteten på mitokondrierna hos cyklisterna. Mitokondrier är cellens energistation och det är här som syre tillsammans med kolhydrater och fett omvandlas till energi som användas till muskelarbetet.

Genom de studier som än så länge gjorts har det inte helt och hållet fastställts vilka doser som ska användas och under hur lång tid det ska tas för att ge effekt. Vissa studier har visat att det kan räcka med 140 ml/dag (4). Det är dock sannolikt att intag av Mighty sport beet boost dagarna innan tävling skulle kunna ge betydelse på tävlingsdagen för bättre resultat.

Rödbetsjuice vid träning ger ökad prestation

Rödbeta som hälsokost

Mighty sport beet boost innehåller inga tillsatser eller konserveringsmedel, endast 100 % ekologiskt rödbetspulver. Mighty sport Beet boost har blivit mycket uppskattat av idrottare inom längdskidor, löpning, cykling, friidrott samt fotboll och andra sporter där uthållighet och styrka är av stor vikt. Rödbetsjuice har bland annat använts av det svenska landslaget i längdskidor under VM i Val de Fieme samt av flera landslag under sommar-OS i London 2012.

Rödbetspulver – Mighty sport beet boost kan du köpa Mighty sport beet boost

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21071588

(2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22248502

(3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21471821

(4) http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=115412&l=sv&newsdep=130

Återförsäljare av: Beet It rödbetsjuice hittar du: här

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: