Därför väljer många att äta spannmålsgräs!

by Mikaela Bjerring on 27 november, 2013 · 3 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hjärt- och kärlhälsa, Immunsystemet, Kost, Livsmedel, Superfoods

Vetegräs och korngräs började användas redan på 1930-talet. Det var den amerikanska jordkemisten Charles Francis Schnabel som upptäckte att spannmålsgräs så som vetegräs och korngräs hade en otroligt positiv effekt på hälsan. 

Spannmålsgräs - egenskaper av vetegräs och korngräs

Vetegräs är en av de främsta och mest tillgängliga superfoods och är i stort sätt ett komplett livsmedel som tillför kroppen mängder med välbehövlig näring. Vetegräs är ett livsmedel framställs från hjärtbladen av vete. Korngräs liknar till stor del vetegräs, men är lite mer lättsmält. Liksom alger är spannmålsgräs ett mycket bra sätt att komplettera kosten med för att få i sig mer klorofyll och värdefull koncentrerad näring.

Vad innehåller olika spannmålsgräs?

Torkat spannmålsgräs innehåller ca 20-30 % protein. Spannmålsgräs är överlägset annat vegetabiliskt protein och även vissa animaliska proteinkällor. Det är ett bra och ekonomiskt sätt att få i sig högkvalitativa och nontoxiska grönsaker. Spannmålsgräs är dessutom fritt från gluten.

Om man t.ex. tar näringsinnehållet i vetegräs så är det i stort sett ett komplett livsmedel. det innehåller alla aminosyror, är rikt på mineraler och då huvudsakligen kalcium, jod, selen, järn och zink. Det innehåller också vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, E och K och flera hundra enzymer som är svåra att hitta i andra livsmedel. Så med andra ord, en riktig näringsbomb!

Man kan odla vetegräs och korngräs själv, skörda och sedan pressa gräset i en juicepress. Känns detta för komplicerat så kan man välja att köpa torkat korngräs och vetegräs i pulverform som finns hälsokostbutiker.

Man blir piggare av korn- och vetegräs

Spannmålsgräs innehåller stora mängder klorofyll som är basen för växtlivet och är det ”vegetabiliska blodet”. Klorofyll är även väldigt nyttigt för oss människor. Den höga koncentrationen av klorofyll i dessa spannmålsgräs har egenskaper som hjälper kroppen att skapa fler röda blodkroppar. De röda blodkropparna har till uppgift att frakta syre i kroppen och gör oss piggare och mer alerta.

Fler hälsofördelar av spannmålsgräs

Klorofyll hjälper till att förhindra skadlig bakterietillväxt i kroppen, bidrar till snabbare och bättre läkning och stödjer immunsystemets normala funktion. Den kemiska strukturen av klorofyll liknar människans blodstruktur och har därför egenskaper som att rena blodet, bidrar till normalt blodtrycket, minska det dåliga kolesterolet, stödja matsmältningen och ökar produktionen av röda blodkroppar.

Spannmålsgräs är även alkaliserande vilket kan bidra till att kroppen att återfå en normal syra- och basbalans.  Generellt intar vi i Sverige en betydligt mer syrabildande föda än basbildande vilket har lett till att många svenskar har ett syraöverskott. Tecken på syraöverskott kan vara sömnlöshet, ledvärk, migrän, vätskeansamling samt växlande mellan förstoppning och diarré.

Hur intar man spannmålsgräs?

Om du intar spannmålsgräs i torkad form, så tar du en tesked och blandar med ett glas vatten 1-3 ggr dagligen. Drick på tom mage för bästa effekt.

Återförsäljare av vetegräs och korngräs hittar du här

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Murphy, Sean (2002-10-13). "Wheatgrass, healthy for the body and the bank account". ABC Landline. Retrieved 2006-10-06.

(2) "Nutrition Facts and Analysis for wheat grass". Nutritiondata.self.com. Retrieved 2013-04-19.

Fakta om vetegräs:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wheatgrass

Du kan läsa mer om helhetshälsas produkter på

Bodystore

»crosslinked«

{ 3 comments… read them below or add one }

1 Mette J november 28, 2013 kl. 16:45

Vetegräs är ett fantastiskt! Jag fick upp ögonen för det för lite mer än ett år sedan och sedan dess har det tillhört en del av min vardag! Verkligen en bra start på dagen med lite grönt, mår super 😀

Svara

2 David november 28, 2013 kl. 16:47

Vetegräs blandat med proteinpulver och vips så har jag min återhämtningsdrink efter träning!

Svara

3 Ann november 28, 2013 kl. 16:49

Tack för tipset och bra information!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: