Därför väljer många att äta spannmålsgräs!

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 27 november, 2013 · 6 comments

in Blogg, Ekologiskt, Frukt-Grönt, Immunsystemet, Kost, Livsmedel, Superfoods

Liksom alger är spannmålsgräs ett mycket bra sätt att få i sig värdefull näring i koncentrerad form. I denna kategori räknas vanligtvis vetegräs, korngräs, råggräs, havregräs och alfalfagräs som utmärker sig med sitt rika innehåll av klorofyll, enzymer, aminosyror, samt essentiella vitaminer, mineraler och spårämnen.

Vad innehåller spannmålsgräs?

Spannmålsgräs innehåller rikligt med klorofyll som är det ”vegetabiliska blodet” och basen för växtlivet. Klorofyll har en kemisk struktur som liknar hemoglobin, som bildar människans blod. Skillnaden är att klorofyllmolekylen är byggd runt en magnesiumatom, medan hemoglobin är byggd runt en järnatom. Klorofyll kan därmed bidra till att bygga upp antalet blodceller hos människan. De röda blodkropparna har många funktioner som bland annat inkluderar att frakta syre runt i kroppen. När kroppen blir bättre syresatt känner vi oss piggare och mer alerta.

Spannmålsgräs är en mycket bra källa för kostfiber som bidrar till en välfungerande tarm och innehåller generöst med enzymer som stödjer matsmältningen. Enzymer består av proteinmolekyler som antingen skapar eller bryter ned kemiska bindningar. Det är ämnen som möjliggör liv och fungerar som katalysatorer, som påskyndar kemiska reaktioner utan att själva förändras. Enzymer behövs för varenda kemisk reaktion i kroppen. Inga ämnen som vitaminer, mineraler eller hormoner är verksamma i kroppen utan enzymer. Tillräckligt med matenzymer och matsmältningsenzymer är nödvändiga för att vi ska kunna smälta maten ordentligt och ta upp näringen.

Spannmålsgräs är även basbildande, vilket kan bidra till en bättre syra-basbalans i kroppen. Generellt intar vi i Sverige en betydligt mer syrabildande föda än basbildande, vilket leder till ett syraöverskott. Tecken på syraöverskott kan t.ex vara sömnlöshet, ledvärk, migrän, vätskeansamling samt växlande mellan förstoppning och diarré. Spannmålsgräs är ett bra och ekonomiskt sätt att få i sig högkvalitativa och nontoxiska grönsaker. Det är naturligt glutenfritt och torkat spannmålsgräs innehåller ca 20-30 % protein.

Vetegräs

Vetegräs är hjärtbladen av vete och en av de främsta och mest tillgängliga superfoods. Det är i stort sätt ett komplett livsmedel som tillför kroppen mängder med värdefull näring. Det innehåller samtliga aminosyror, är rikt på mineraler och då huvudsakligen kalcium, jod, selen, järn och zink. Det innehåller också vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, E och K och flera hundra olika viktiga enzymer.

Korngräs

Korngräs utvinns ur kornets unga späda blad. Det är mycket näringsrikt och som alla spannmålsgräs glutenfritt. Näringsmässigt är det likvärdigt vetegräs, men har en mildare smak och är ännu mer lättsmält för magen. Korngräs vet man har odlats i över 7000 år och använts traditionellt både som ett livsmedel och som en läkeväxt genom tiderna. Korngräs innehåller generöst med vitaminer, mineraler, antioxidanter, aminosyror, fibrer, enzymer och klorofyll. Rikt på bland annat B-vitaminer, krom, magnesium, zink, järn och kalcium. Faktum är att korngräs innehåller betydligt mycket mer kalcium än mjölk, vilket gör det till ett fantastiskt bra alternativ för den som inte kan eller vill dricka komjölk. Korngräs är också mycket rikt på B12.

Havregräs

Havregräs tillhör gräsfamiljen Poaceae, som inkluderar olika gräsarter. Havregräs är inte ett lika populärt livsmedel som vetegräs och korngräs, men liksom alla spannmålsgräs mycket näringsrikt. Innehåller bland annat rikligt med klorofyll, växtenzymer, aminosyror som samtliga spannmålsgräs, samt betydande mängd lecitin, vitaminerna A, C, E, K, B5 och mineralerna kalcium, magnesium, kalium, järn och fosfor

Alfalfagräs

Alfalfagräs är liksom alla spannmålsgräs rikt på klorofyll, enzymer, aminosyror och fibrer. Även en rik källa för kalcium, magnesium, fosfor, kalium, olika spårämnen och innehåller rikligt av många vitaminer inklusive A, C, D, E, K och B-vitaminer. Det är också en rik källa till kolin, inositol och PABA.

Att inkludera spannmålsgräs i sin kost

Man kan odla spannmålsgräs själv, skörda och pressa det i en juicepress som man sedan dricker. Spannmålsgräs finns även att köpa som torkade hälsokostlivsmedel och förekommer ofta i olika greensprodukter tillsammans med alger, andra växtdelar och antiinflammatoriska örter. Ett fantastiskt sätt att få i sig koncentrerad näring varje dag.

Återförsäljare av spannmålsgräs och greensprodukter hittar du här

Relaterade inlägg:

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Mette J november 28, 2013 kl. 12:45

Vetegräs är ett fantastiskt! Jag fick upp ögonen för det för lite mer än ett år sedan och sedan dess har det tillhört en del av min vardag! Verkligen en bra start på dagen med lite grönt, mår super 😀

Svara

2 Mikaela Bjerring november 29, 2013 kl. 17:50

Det gör verkligen skillnad att få i sig mer grönt! 🙂

Svara

3 David november 28, 2013 kl. 16:47

Vetegräs blandat med proteinpulver och vips så har jag min återhämtningsdrink efter träning!

Svara

4 Mikaela Bjerring november 29, 2013 kl. 17:47

Fantastiskt bra återhämtning David! 🙂

Svara

5 Ann november 28, 2013 kl. 16:49

Tack för tipset och bra information!

Svara

6 Mikaela Bjerring november 29, 2013 kl. 17:46

Trevligt att det uppskattas.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: