– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Mecindo –
Smärta brukar ses som ett varningstecken från kroppen att man ska ta det lugnt och vila. Detta gäller inte för artros. Man ska tvärtom röra på sig och motionera även om det tar emot. Genom träning kan man få artrossmärtan att minska. I kombination med en bra kost och viktkontroll så kan man uppnå mycket bra resultat.
Ledsjukdomen artros
Artros eller osteoartrit är den vanligaste formen av reumatisk ledsjukdom i Sverige. Det är ett tillstånd som bryter ner en eller flera leders brosk som innan felaktigt kallades för ”ledförslitning”. Artros drabbar främst överviktiga och äldre 60+, men kan även förekomma i yngre åldrar.
Vid belastning och rörelser uppstår smärta som kan visa sig i alla kroppens leder, men främst drabbar det ryggrad, hand-, höft-, knä- finger- och tåleder. När smärta uppstår är det vanligt att man slutar med fysiska aktiviteter, vilket enbart påskyndar nedslitningsprocessen och gör att tillståndet av artros förvärras. Brosk genomströmmas av ledvätska och när brosket komprimeras genom belastning för att sedan expandera sugs ledvätskan in i brosket. Därför är belastning av lederna viktigt för att förebygga och motverka att artrosen blir värre.
Träna bort sin artrossmärta
Forskning (1) (2) (3) visar att den absolut bästa behandlingen vid artros är träning. En sjukgymnast kan hjälpa till med ett anpassat träningsprogram då balansen mellan belastning och kapacitet är viktig när man börjar träna. Man ska se till att belastningen inte blir för stor om man inte dessförinnan hunnit bygga upp tillräckligt med muskelmassa.
Genom att bli av med eventuell övervikt och genom att regelbundet träna muskulaturen kan man uppnå mycket goda resultat. Professorn i ortopedi Leif Dahlberg har forskat mycket om artros. Han är också engagerad i ”artrosskolan”, en verksamhet som bedrivs sedan flera år tillbaka i Malmö, Lund och Trelleborg. Med individuellt anpassade träningsråd av en sjukgymnast eller arbetsterapeut har många blivit av med sin smärta.
Kost och näringsämnen vid artros
Genom ett bra träningsprogram och viktkontroll i kombination med en balanserad och antiinflammatorisk kost kan man komma mycket långt. Till exempel visar en brittisk studie (4) att en kost rik på alliumrika grönsaker, såsom vitlök, lök och purjolök kan minska riskerna för artros. Man vill även se till att äta en fiberrik kost. Vissa näringsämnen spelar också en extra stor roll för ledhälsan (5).
- D-vitamin (6) bidrar till normal benstomme och muskelfunktion. Man vet också att D-vitamin bidrar till normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor, samt normala kalciumnivåer i blodet.
- C-vitamin (6) bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för benstommens och broskets normala funktion.
- E-vitamin (6) fungerar som en antioxidant som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.
Andra ämnen och produkter som forskare har intresserat sig för när det gäller att stödja ledhäsan är strandnypon (7) (8) örten djävulsklo, glukosamin (9) och kollagen (10).
Källor och Referenser:
(1) Forskning om Artros vid Lunds universitet: http://www.med.lu.se/klinvetlund/ortopedi/forskning/dahlberg_tiderius_artrosforskning
(2) Träning hjälper vid atrossmärta: http://www.rorg.se/Dokument/infomaterial/Artros_11-02-22.pdf
(3) Motionera bort din artros: http://www.vetenskaphalsa.se/motionera-bort-din-artros/
(4) BMC Musculoskeletal DisordersVolume 11, doi: 10.1186/1471-2474-11-280
“Dietary garlic and hip osteoarthritis: evidence of a protective effect and putative mechanism of action” Authors: F.M.K. Williams, J. Skinner, T.D Spector, A. Cassidy, I.M. Clark, R.M. Davidson, A.J. MacGregor
(5) Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken, Örtagårdens bokförlag, Sidor: 540-542, ISBN: 91-631-7910-5
(6) EFSA godkända hälsopåståenden för olika näringsämnen: https://nutraceuticalsgroup.com/uk/full-list-of-efsa-health-claims/
(7) Dagens medicin – Strandnypon kan lindra reumatisk smärta: http://www.dagensmedicin.se/nyheter/strandnypon-kan-lindra-reumatisk-smarta/
(8) Studie publicerad på EULAR Kongress i Barcelona, juni 2007 – http://www.scicompdf.se/litomove/rossnagel_eular.pdf
(9) Pearson, W., McKee, S. & Clarke, A.F. 1999. Effect of a proprietary herbal product on equine joint disease. Journal of Nutraceuticals, 2, s.31-46.
(10) Studie – Kollagen var god effekt vid knäartros: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26822714
0 kommentarer