Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Så gör du snabb kimchi (veganskt recept)

av | aug 26, 2024 | Hälsa, Recept - Vegetariskt & glutenfritt, Tillbehör - Snacks | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Det tar i regel flera dagar eller veckor för traditionell koreansk kimchi att bli klar. Men vill man ha ett alternativ som man kan äta samma dag, kan man göra en snabb kimchi. Här följer ett recept för en vegansk variant som blir riktigt god.

Snabb kimchi recept

Vad är kimchi?

Kimchi är en koreansk traditionell rätt som i Korea serveras som ett tillbehör till nästan alla måltider. Det är kort och gott kryddstark syrad salladskål.

Fermenteringstiden varierar och kan vara allt från några dagar till flera veckor. Den mogna kimchin ställs därefter in i kylskåpet. Det gör att frementeringsprocessen saktar ner, men smakerna fortsätter att utvecklas.

Kimchi är riktigt välsmakande och passar som tillbehör till väldigt mycket. Dessutom gör de nyttiga mjölksyrabakterierna som utvecklas under fermenteringen gott för vår mage och tarm. Oftast använder man fisk- eller räksås i kimchi, men det går även utmärkt att göra den vegansk. 

Vad är kimchi?

Så gör du snabb kimchi

Traditionell kimchi behöver som sagt flera dagar eller veckor på sig så att fermenteringsprocessen hinner göra sitt. Om man inte vill vänta, så kan man istället göra den här varianten av snabb kimchi som går att äta samma dag. Genom att tillsätta syra och umami så kan man få till en riktigt god och snarlik smak till den fermenterade varianten.

Ingredienser för snabb kimchi:

  • 500 gram salladskål
  • 3 vårlökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 msk gochugaru (koreansk chili) eller chipotel chili flakes
  • 2 msk riven ingefära
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk tamarisoja
  • 1/2 msk sesamolja
  • 1 msk sesamfrön
  • 2 tsk havssalt
Kimchi recept

Gör så här:

  1. Ansa och skär salladskålen i ett par cm tjocka strimlor. 
  2. Lägg den strimlade salladskålen i en skål och strö över havssalt. Massera kålen med händerna och tryck till den. Låt kålen sedan stå och vätska sig i ett par timmar. Rör om och tryckt till den ett par gånger under processen.
  3. Skär vårlöken i strimlor. Riv vitlöken och ingefäran fint med hjälp av ett rivjärn. 
  4. Ta en skål och lägg i salladslöken, vitlöken, ingefäran, chilin, risvinägern, tamarisojan, sesamoljan och rör om. 
  5. Skölj av den ursaltade salladskålen under rinnande vatten så du får bort saltet.
  6. Lägg salladskålen i en skål, häll över marinaden och blanda om väl.
    Täck över skålen och låten den stå till sig i minst 1 timme innan servering.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

4 Kommentarer

  1. Anja W

    Åh så gott det låter. Sparar receptet.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du sparar receptet. 🙂

  2. Mia

    Älskar kimchi! Måste prova att göra denna. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så gott! Roligt att du vill prova denna varianten.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close