Så gör du snabb kimchi (veganskt recept)

av | aug 26, 2024 | Hälsa, Recept - Vegetariskt & glutenfritt, Tillbehör - Snacks | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Det tar i regel flera dagar eller veckor för traditionell koreansk kimchi att bli klar. Men vill man ha ett alternativ som man kan äta samma dag, kan man göra en snabb kimchi. Här följer ett recept för en vegansk variant som blir riktigt god.

Snabb kimchi recept

Vad är kimchi?

Kimchi är en koreansk traditionell rätt som i Korea serveras som ett tillbehör till nästan alla måltider. Det är kort och gott kryddstark syrad salladskål.

Fermenteringstiden varierar och kan vara allt från några dagar till flera veckor. Den mogna kimchin ställs därefter in i kylskåpet. Det gör att frementeringsprocessen saktar ner, men smakerna fortsätter att utvecklas.

Kimchi är riktigt välsmakande och passar som tillbehör till väldigt mycket. Dessutom gör de nyttiga mjölksyrabakterierna som utvecklas under fermenteringen gott för vår mage och tarm. Oftast använder man fisk- eller räksås i kimchi, men det går även utmärkt att göra den vegansk. 

Vad är kimchi?

Så gör du snabb kimchi

Traditionell kimchi behöver som sagt flera dagar eller veckor på sig så att fermenteringsprocessen hinner göra sitt. Om man inte vill vänta, så kan man istället göra den här varianten av snabb kimchi som går att äta samma dag. Genom att tillsätta syra och umami så kan man få till en riktigt god och snarlik smak till den fermenterade varianten.

Ingredienser för snabb kimchi:

  • 500 gram salladskål
  • 3 vårlökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 msk gochugaru (koreansk chili) eller chipotel chili flakes
  • 2 msk riven ingefära
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk tamarisoja
  • 1/2 msk sesamolja
  • 1 msk sesamfrön
  • 2 tsk havssalt
Kimchi recept

Gör så här:

  1. Ansa och skär salladskålen i ett par cm tjocka strimlor. 
  2. Lägg den strimlade salladskålen i en skål och strö över havssalt. Massera kålen med händerna och tryck till den. Låt kålen sedan stå och vätska sig i ett par timmar. Rör om och tryckt till den ett par gånger under processen.
  3. Skär vårlöken i strimlor. Riv vitlöken och ingefäran fint med hjälp av ett rivjärn. 
  4. Ta en skål och lägg i salladslöken, vitlöken, ingefäran, chilin, risvinägern, tamarisojan, sesamoljan och rör om. 
  5. Skölj av den ursaltade salladskålen under rinnande vatten så du får bort saltet.
  6. Lägg salladskålen i en skål, häll över marinaden och blanda om väl.
    Täck över skålen och låten den stå till sig i minst 1 timme innan servering.

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

4 Kommentarer

  1. Anja W

    Åh så gott det låter. Sparar receptet.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du sparar receptet. 🙂

  2. Mia

    Älskar kimchi! Måste prova att göra denna. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så gott! Roligt att du vill prova denna varianten.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...