– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Det tar i regel flera dagar eller veckor för traditionell koreansk kimchi att bli klar. Men vill man ha ett alternativ som man kan äta samma dag, kan man göra en snabb kimchi. Här följer ett recept för en vegansk variant som blir riktigt god.
Vad är kimchi?
Kimchi är en koreansk traditionell rätt som i Korea serveras som ett tillbehör till nästan alla måltider. Det är kort och gott kryddstark syrad salladskål.
Fermenteringstiden varierar och kan vara allt från några dagar till flera veckor. Den mogna kimchin ställs därefter in i kylskåpet. Det gör att frementeringsprocessen saktar ner, men smakerna fortsätter att utvecklas.
Kimchi är riktigt välsmakande och passar som tillbehör till väldigt mycket. Dessutom gör de nyttiga mjölksyrabakterierna som utvecklas under fermenteringen gott för vår mage och tarm. Oftast använder man fisk- eller räksås i kimchi, men det går även utmärkt att göra den vegansk.
Så gör du snabb kimchi
Traditionell kimchi behöver som sagt flera dagar eller veckor på sig så att fermenteringsprocessen hinner göra sitt. Om man inte vill vänta, så kan man istället göra den här varianten av snabb kimchi som går att äta samma dag. Genom att tillsätta syra och umami så kan man få till en riktigt god och snarlik smak till den fermenterade varianten.
Ingredienser för snabb kimchi:
- 500 gram salladskål
- 3 vårlökar
- 2-3 vitlöksklyftor
- 2 msk gochugaru (koreansk chili) eller chipotel chili flakes
- 2 msk riven ingefära
- 1 msk risvinäger
- 1 msk tamarisoja
- 1/2 msk sesamolja
- 1 msk sesamfrön
- 2 tsk havssalt
Gör så här:
- Ansa och skär salladskålen i ett par cm tjocka strimlor.
- Lägg den strimlade salladskålen i en skål och strö över havssalt. Massera kålen med händerna och tryck till den. Låt kålen sedan stå och vätska sig i ett par timmar. Rör om och tryckt till den ett par gånger under processen.
- Skär vårlöken i strimlor. Riv vitlöken och ingefäran fint med hjälp av ett rivjärn.
- Ta en skål och lägg i salladslöken, vitlöken, ingefäran, chilin, risvinägern, tamarisojan, sesamoljan och rör om.
- Skölj av den ursaltade salladskålen under rinnande vatten så du får bort saltet.
- Lägg salladskålen i en skål, häll över marinaden och blanda om väl.
Täck över skålen och låten den stå till sig i minst 1 timme innan servering.
Relaterade inlägg:
- Oil Pulling – Att rengöra munnen med olja
- Därför är bittra örter bra för magen
- Hälsofördelar och användning av maskros
- Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant
Åh så gott det låter. Sparar receptet.
Roligt att du sparar receptet. 🙂
Älskar kimchi! Måste prova att göra denna. 🙂
Så gott! Roligt att du vill prova denna varianten.