Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Oil Pulling – Att rengöra munnen med olja

av | jan 31, 2015 | Ayurveda, Blogg, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Munhälsa, Munvård | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Oil Pulling är en metod som härstammar från den ayurvediska läran. Det innebär att man genom olja renar munnen från dåliga bakterier, svampar och andra skadliga mikroorganismer för att stödja både munhälsan och den allmänna hälsan.

Oil Pulling – Att rengöra munnen med olja

Så här gör du oil pulling

Börja med att dricka en klunk vatten för att fukta munnen. Ta en matsked olja och skölj runt den i munnen så att den blandas med saliven. Fortsätt i 15 till 20 minuter för att därefter spotta ut oljan. Tänk på att spotta ut den i soppåsen så att det inte kloggar igen avloppet. Efteråt så kan man skölja munnen med varmt vatten för att avlägsna rester av oljan, följt av att man borstar tänderna som vanligt. När man gör oil pulling så finns det två alternativ av oljor som anses vara de mest effektiva – kallpressad kokosolja och kallpressad sesamolja.

Fördelar av oil pulling enligt ayurveda

Enligt ayurvedisk lära så ska fettsyrorna i oljan fånga upp de skadliga mikroorganismerna, svamparna och bakterierna och på så sätt bidra till en renare miljö i munhåla och svalg. Traditionellt gör man oil pulling 1-2 gånger dagligen i samband med tandborstning. Det ska då bidra till följande (1):

 • Stärka tänder och tandkött.
 • Bättre andedräkt eftersom dåliga bakterier i munnen minskar.
 • Förebygga sjukdomar i tandköttet och munnen, såsom karies och tandköttsinflammation.
 • Bidra till att motverka blödande tandkött.
 • Ta bort missfärgningar på tänderna.

Enligt ayurveda ska oil pulling även hjälpa mot en rad andra hälsoproblem då vår munhälsa har en stor inverkan på vår helhetshälsa. Bland annat har det rapporterats att metoden hjälpt mot diverse infektioner, candida, och inflammatoriska tillstånd i kroppen som t.ex. ledvärk och olika hudproblem. Man tror att oljorna hjälper lymfsystemet i kroppen så skadliga bakterier avlägsnas. På grund av detta helhetsperspektiv har oil pulling använts som förebyggande hälsovård inom ayurveda för många andra tillstånd (1) som t.ex:

 • Bättre hormonbalans
 • För att stödja normal njurfunktion
 • Minska inflammation i leder
 • Minska uppkomsten av eksem och andra hudproblem
 • Bidra till att minska nästäppa
 • Förebygga snarkning
 • Ge finare hud
 • Bidra till bättre sömn
 • Minska risken för allergiska symptom
 • Stödja kroppens avgiftningssystem

Vad modern vetenskap säger om oil pulling

Även modern forskning har visat positiva effekter av metoden. T.ex visade en studie (2) att oil pulling med sesamolja förbättrade munhälsan eftersom man såg att oljan bidrog till att minska mängden Streptococcus mutans (bakterier som ger karies) i både plack och saliv. Forskarna drog slutsatsen att fettsyrorna i oljan både drar ut bakterier och stoppar bakterier från att fastna på väggarna i munhålan.

2008 utfördes en studie där man fann en anmärkningsvärd minskning av det totala antalet dåliga bakterier i munnen och färre hål efter 40 dagars oil pulling (3). Den totala minskningen av bakterier var i genomsnitt 20 procent. Dessutom visade hälften av alla deltagare i studien en drastisk minskning av känslighet för karies.

2007 gjordes en studie (4) för att utvärdera effekten av oil pulling på plack och tandköttsinflammation på mjuka och hårda vävnader i munnen. Resultaten visade att efter 45 dagar av oil pulling hade försökspersonerna en signifikant minskning av tandköttsinflammation. En mängd andra studier har visat liknande resultat (5) (6) (7).

För er som är nyfikna på att prova på denna 1000-åriga ayurvediska metod så välj som sagt ekologisk kallpressad kokosolja eller ekologisk kallpressad sesamolja.

 

Källor och Referenser: 

(1) Traditionell användning av oil pulling inom ayurveda: Swami Sada Shiva Tirtha , The Ayurveda encyclopedia 1998, Ayurveda Holistic Center Press ISBN 0-9658042-2-4

(2) Tooth brushing, oil pulling and tissue regeneration: A review of holistic approaches to oral health: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131773/

(3) Asokan S. Oil pulling therapy. Indian J Dent Res. 2008;19:169.

(4) Dwivedi G, Dwivedi S. History of Medicine: Sushruta – the Clinician – Teacher par Excellence. Indian J Chest Dis Allied Sci. 2007;49:243–4.

(5) Venugopal T, Kulkarni S, Nerurker A, Damle S, Patnekar N. Epidemiological study of dental caries. Indian J Pediatr. 1998;65:883–9

(6) Hebbar A, Keluskar V, Shetti A. Oil pulling – Unraveling the path to mystic cure. J Int Oral Health. 2010;2:11–4.

(7) Robert BS, Stefanos NK, Janet P, Michael JB, David ME, Roger BD, et al. Heavy Metal Content of Ayurvedic Herbal Medicine Products (HMPs) JAMA. 2004;292:2868–73.

 

Relaterade inlägg:

 

10 Kommentarer

 1. Sandra

  Så intressant, det ska jag ta och prova!

  Svara
 2. Fiona

  Jag har läst och praktiserat mycket om Ayurveda och oil pulling är en fantastisk metod. Tack för många intressanta inlägg!

  Mvh,
  Fiona

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja, jag tycker Oil Pulling är helt fantastiskt och är numera en del av min vardagliga rutin. Tack Fiona för att du uppskattar min blogg!

   Svara
 3. Ruth

  Tack! Jag har länge haft problem med blödande tandkött så jag ska definitivt prova!

  Svara
 4. Maria Burestedt

  Jag vill prova.
  Vad kostar det?
  Är mun torsdag av mediciner. Är reumatiker.
  Har dålig andedräkt & blåsorna & svamp & väldigt torra slemhinnor.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Du använder kokosolja eller sesamolja och använder den som beskrivits ovan.

   Svara
   • Ingela

    Hej! Kan oil pulling störa de goda bakterierna i munnen eller motverkar det bara de dåliga? 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

     Oil pulling främjar en bra bakterieflora i munhålan, så det gynnar de goda bakterierna. 🙂

     Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close