Oil Pulling – Att rengöra munnen med olja

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore -

by Mikaela Bjerring on 31 januari, 2015 · 8 comments

in Ayurveda, Blogg, Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Munhälsa, Munvård

Oil Pulling är en metod som härstammar från den ayurvediska läran. Det innebär att man genom olja renar munnen från dåliga bakterier, svampar och andra skadliga mikroorganismer för att stödja både munhälsan och den allmänna hälsan.

Oil Pulling – Att rengöra munnen med olja

Så här gör du oil pulling

Börja med att dricka en klunk vatten för att fukta munnen. Ta en matsked olja och skölj runt den i munnen så att den blandas med saliven. Fortsätt i 15 till 20 minuter för att därefter spotta ut oljan. Efteråt så kan man skölja munnen med varmt vatten för att avlägsna rester av oljan, följt av att man borstar tänderna som vanligt.

Oljor att använda

När man gör oil pulling så finns det två alternativ av oljor som anses vara de mest effektiva – kallpressad kokosolja och kallpressad sesamolja.

Kokosolja innehåller medellånga mättade fettsyror som laurinsyra, kaprinsyra och kaprylsyra som har antivirala, svampdödande och antibakteriella egenskaper.

Sesamolja är rik på E-vitamin och fleromättade fettsyror. Oljan har antiseptiska och antioxidativa egenskaper, vilket bidrar till att förhindra bakterietillväxt och inflammation.

Fördelar av oil pulling enligt ayurvedisk medicin:

Enligt ayurvedisk lära så ska fettsyrorna i oljan fånga upp de skadliga mikroorganismerna, svamparna och bakterierna och på så sätt bidra till en renare miljö i munhåla och svalg. Traditionellt gör man oil pulling två gånger dagligen i samband med tandborstning. Det ska då bidra till följande (1):

 • Stärka tänder och tandkött.
 • Bättre andedräkt eftersom dåliga bakterier i munnen minskar.
 • Förebygga sjukdomar i tandköttet och munnen, såsom karies och tandköttsinflammation.
 • Bidra till att motverka blödande tandkött.
 • Ta bort missfärgningar på tänderna.

Enligt ayurveda ska oil pulling även hjälpa mot en rad andra hälsoproblem då vår munhälsa har en stor inverkan på vår helhetshälsa. Bland annat har det rapporterats att metoden hjälpt mot diverse infektioner, candida, och inflammatoriska tillstånd i kroppen som t.ex. ledvärk och olika hudproblem. Man tror att oljorna hjälper lymfsystemet i kroppen så skadliga bakterier avlägsnas. På grund av detta helhetsperspektiv har oil pulling använts som förebyggande hälsovård inom ayurveda för många andra tillstånd (1) som t.ex:

 • Bättre hormonbalans
 • För att stödja normal njurfunktion
 • Minska inflammation i leder
 • Minska uppkomsten av eksem och andra hudproblem
 • Bidra till att minska nästäppa
 • Förebygga snarkning
 • Ge finare hud
 • Bidra till bättre sömn
 • Minska risken för allergiska symptom
 • Stödja kroppens avgiftningssystem

Vad modern vetenskap säger om oil pulling

Även modern forskning har visat positiva effekter av metoden. T.ex visade en studie (2) att oil pulling med sesamolja förbättrade munhälsan eftersom man såg att oljan bidrog till att minska mängden Streptococcus mutans (bakterier som ger karies) i både plack och saliv. Forskarna drog slutsatsen att fettsyrorna i oljan både drar ut bakterier och stoppar bakterier från att fastna på väggarna i munhålan.

2008 utfördes en studie där man fann en anmärkningsvärd minskning av det totala antalet dåliga bakterier i munnen och färre hål efter 40 dagars oil pulling (3). Den totala minskningen av bakterier var i genomsnitt 20%. Dessutom visade hälften av alla deltagare i studien en drastisk minskning av känslighet för karies.

2007 gjordes en studie (4) för att utvärdera effekten av oil pulling på plack och tandköttsinflammation på mjuka och hårda vävnader i munnen. Resultaten visade att efter 45 dagar av oil pulling hade försökspersonerna en signifikant minskning av tandköttsinflammation. En mängd andra studier har visat liknande resultat (5) (6) (7).

För er som är nyfikna på att prova på denna 1000-åriga ayurvediska metod så välj som sagt ekologisk kallpressad kokosolja eller ekologisk kallpressad sesamolja.

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Traditionell användning av oil pulling inom ayurveda: Swami Sada Shiva Tirtha , The Ayurveda encyclopedia 1998, Ayurveda Holistic Center Press ISBN 0-9658042-2-4

(2) Tooth brushing, oil pulling and tissue regeneration: A review of holistic approaches to oral health: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131773/

(3) Asokan S. Oil pulling therapy. Indian J Dent Res. 2008;19:169.

(4) Dwivedi G, Dwivedi S. History of Medicine: Sushruta – the Clinician – Teacher par Excellence. Indian J Chest Dis Allied Sci. 2007;49:243–4.

(5) Venugopal T, Kulkarni S, Nerurker A, Damle S, Patnekar N. Epidemiological study of dental caries. Indian J Pediatr. 1998;65:883–9

(6) Hebbar A, Keluskar V, Shetti A. Oil pulling – Unraveling the path to mystic cure. J Int Oral Health. 2010;2:11–4.

(7) Robert BS, Stefanos NK, Janet P, Michael JB, David ME, Roger BD, et al. Heavy Metal Content of Ayurvedic Herbal Medicine Products (HMPs) JAMA. 2004;292:2868–73.

 

{ 8 comments… read them below or add one }

1 Sandra februari 13, 2015 kl. 11:36

Så intressant, det ska jag ta och prova!

Svara

2 Mikaela Bjerring februari 14, 2015 kl. 08:11

Trevligt! Tycker själv att det är riktigt bra.

Svara

3 Fiona februari 13, 2015 kl. 11:47

Jag har läst och praktiserat mycket om Ayurveda och oil pulling är en fantastisk metod. Tack för många intressanta inlägg!

Mvh,
Fiona

Svara

4 Mikaela Bjerring februari 13, 2015 kl. 12:05

Ja, jag tycker Oil Pulling är helt fantastiskt och är numera en del av min vardagliga rutin. Tack Fiona för att du uppskattar min blogg!

Svara

5 Ruth februari 15, 2015 kl. 15:28

Tack! Jag har länge haft problem med blödande tandkött så jag ska definitivt prova!

Svara

6 Mikaela Bjerring februari 16, 2015 kl. 08:13

Värt att prova 🙂

Svara

7 Maria Burestedt augusti 30, 2016 kl. 12:41

Jag vill prova.
Vad kostar det?
Är mun torsdag av mediciner. Är reumatiker.
Har dålig andedräkt & blåsorna & svamp & väldigt torra slemhinnor.

Svara

8 Mikaela Bjerring augusti 31, 2016 kl. 10:01

Du använder kokosolja eller sesamolja och använder den som beskrivits ovan.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: