Så kan nässköljning hjälpa vid pollenallergi

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Vitamera -

by Mikaela Bjerring on 2 april, 2016 · 2 comments

in Allergier - Astma, Blogg, Hälsa, Huskurer - Husmorstips

Om du lider av nästäppa, nysningar eller rinnsnuva på grund av pollenallergi, så kan det vara värt att prova nässköljning. Att skölja näsan med koksaltlösning är ett gammalt traditionellt sätt för att förebygga besvär i de övre luftvägarna. En metod som är välbeprövad och som idag även rekommenderas som komplettering av många läkare som ett effektivt egenvårdsmedel.

Sa kan nässköljning hjälpa vid pollenallergi

Pollensäsongen kan vara mycket jobbig period för dom som är allergiska. När man lider av luftburen allergi från t.ex. pollen, kvalster och pälsdjur så reagerar kroppen på ämnet när det fastnar på näsans slemhinna. Kroppen ser ämnet som farligt och sätter igång en inflammatorisk reaktion. Det blir då svårt för näsan att göra sitt jobb.

Näsan är mer än bara vårt luktorgan, den hjälper även till att fukta, filtrera och värma luften som vi andas in. Slemhinnan i näsan har en yta av ca 180 kvadratcentimeter fylld med flimmerhår. Dessa flimmerhår transporterar bort främmande partiklar och slem bak mot svalget. Vid infektioner som bihåleinflammationer, förkylningar och andra inflammationer är denna process kraftigt störd och näsan blir täppt, svullen, fylld av sekret och partiklar.

Genom nässköljning spolas dom främmande partiklarna bort från näsans flimmerhår och slemhinna, vilket lindrar den allergiska reaktionen och inflammationen. Saltvattnet bidrar även med att återfukta näsans slemhinna. En del studier tyder också på att koksaltet har en antiinflammatorisk effekt (1).

Studie visar att nässköljning hjälper vid pollenallergi

En studie (2) som utfördes vid University of Milan har bekräftat att nässköljning med saltlösning minskar avsevärt allergiska symptom och behovet av läkemedel vid pollenallergi. Undersökningen genomfördes på 220 barn i åldern 5-9 år gamla med hösnuva på grund av gräspollenallergi.

Barnen randomiserades i tre grupper. En grupp på 80 barn fick göra en nässköljning två gånger om dagen vanlig koksaltlösning. En annan grupp av 80 barn fick göra nässköljning två gånger om dagen med hjälp av en hyperton saltlösning (en högre koncentrerad saltlösning). Den sista gruppen av 60 barn fick ingen nässköljning.

Nasala symptom såsom nysningar, nästäppa, täppt näsa och kliande näsa var mätt bland barnen före och efter fyra veckor av behandlingen med nässköljning. Läkarna mätte även svullnaden av barnens nasala vävnad och adenoid lymfkörtlar, samt öroninfektioner före och efter behandlingsperioden.

Efter fyra veckor visade gruppen av barn som fått hyperton saltlösningen signifikant färre symptom av allergi. Gruppen som hade fått normal saltlösning genom nässköljning hade också färre symptom än kontrollgruppen som inte fått någon nässköljning.

Att skölja näsan är helt ofarligt och ett effektivt egenvårdsmedel. Många väljer att använda sig av nässköljning regelbundet i sin dagliga hygien för att motverka besvär i övre luftvägarna eller som hjälp för att förebygga snarkning. Andra gör det periodvis vid behov. Mer ingående om hur du går tillväga för att göra nässköljning kan du läsa om här.

Återförsäljare av nässköljare hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Fakta och framsteg - Barn blir friskare av nässköljning: http://fof.se/tidning/2008/3/barn-friskare-av-nasskoljning

(2) Marchisio P, Varricchio A, Baggi E, Bianchini S, Capasso ME, Torretta S, Capaccio P, Gasparini C, Patria F, Esposito S, Principi N. Hyperton saltlösning är effektivare än normal saltlösning i säsongsbunden allergisk finit hos barn. Int J Immunopathol Pharmacol. 2012 jul-sep, 25 (3): 721-30.

 

{ 2 comments… read them below or add one }

1 Kristina april 15, 2016 kl. 14:35

Nässköljning är så bra! Jag använder alltid mig av nässköljning vid förkylning och nästäppan försvinner! Kan tänka mig att den måste vara lika bra vid pollenallergi. Härlig blogg och tack för alla suveräna tips!

Svara

2 Mikaela Bjerring april 15, 2016 kl. 15:44

Tack!
Ja, nässköljning är även väldigt effektivt vid förkylning och att motverka förkylning, snarkning och mycket mer. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: