Mangostan

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Grön gåva -

by Mikaela Bjerring

Mangostan även kallad mangosteen är en exotisk frukt med högt näringsvärde som klassas som en riktigt superfood. Det är främst fruktens innehåll av xantoner som gör den så speciell och uppskattad. Klicka här för att läsa mer om mangostan

Mangosteen, Ekologisk, Spireco 60 gram

Detta frystorkade Mangosteen pulver är tillverkat på skal från ekologiskt odlade mangostanfrukter. Mangosteen, som även kallas Mangostan och Drottningen av Frukter.

89 kr

 

Fler kosttillskott av hittar du här

Mangostan även kallad mangosteen

Om mangostan

Mangostan tillhör familjen Garcinia. Frukten växer i tropiska klimat på stora träd som kan bli 25 meter höga. Det är en genuin regnskogsplanta som är svår att odla i plantager. Efter det att man har planterat trädet så tar det 10-15 år innan man kan skörda de första frukterna som är runda och ungefär 4-7 centimeter i diameter. Skalet är mörklila och frukten vit och den anses vara en av de allra finaste och näringsrika exotiska frukter. Det sägs att Drottning Victoria av England blev så förtjust i mangostan att hon utnämnde den sin favoritfrukt. Därav har den fått smeknamnet ”Frukternas Drottning”. Smaken är söt och mild och kan närmast beskrivas som en blandning av vindruvor, jordgubbar, aprikos, apelsin, ananas och persika.Mangostan är väldigt näringsrik, men det är främst fruktens innehåll av xantoner som gör den så speciell och uppskattad som livsmedel och hälsokost. Xantoner är polyfenoler som är naturliga, biologiskt aktiva och mycket starka antioxidanter. Det finns ca 210 kända xantoner, varav 39 finns i mangostan.

Mangostan som livsmedel

Mangostan är en dyr frukt även i Sydostasien där den kommer ifrån. Den söta frukten äts ofta färsk och används till både desserter och kötträtter. Här i Sverige kan det vara svårt att hitta frukten, men det finns magostanpulver för den som vill få i sig fruktens unika näringsinnehåll.

Relaterade inlägg: