Garcinia Cambogia som medicinalväxt och krydda

by Mikaela Bjerring on 30 juli, 2015 · 5 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

in Alternativ medicin, Ayurveda, Blogg, Örtmedicin, Viktkontroll

Garcinia Cambogia har en lång historisk användning bakom sig både när det gäller som krydda och medicinalväxt. Inte minst inom Ayurveda har denna frukt under århundraden byggt upp ett namn för sig själv. Modern forskning har intresserad sig för fruktens egenskaper att kunna bidra till viktminskning.

Garcinia Cambogia som medicinalväxt och krydda

Garcinia Cambogia som livsmedel

Garcinia Cambogia, även kallad Garcinia gummi-gutta och Gambooge, är en tropisk frukt som växer i Sydostasien, samt i västra och centrala Afrika. Det är en äppelstor frukt som med sin räfflade yta liknar en liten pumpa. Traditionellt har frukten länge använts i matlagning på många håll i Sydostasien för sin friska och syrliga smak. Både frukten och extrakt av skalet finns med i många recept som härstammar från Indien, Thailand, Malaysia, Burma och andra Sydostasiatiska länder. Den förekommer främst som ingrediens i curryrätter, grytor och soppor (1).

Garcinia Cambogia inom traditionell medicin

Inom Ayurvedisk medicin kallar man ofta Garcinia Cambogia för Kudampuli och i vissa delar av Indien för Malabar tamarind (kärt barn har många namn). Inom Ayurveda används frukten för ett flertal sjukdomstillstånd. Den sura smaken anses stödja matsmältningen och extrakt av frukten används för bättre sömn och hjälp vid viktminskning. Ett avkok av frukten (Kashayam) intas traditionellt vid artrit och för att stödja livmodern samt vid behandling av parasiter, mask och dysenteri (2) (3) (4). Om man strövar genom marknader i Kerala är det möjligt att hitta färsk Garcinia Cambogia. Mest vanligt är det dock att hitta butiker som säljer frukten i sin torkade, svärtade form eller som ett näringstillskott i form av extrakt.

Garcinia Cambogia för viktminskning enligt studier

På senare år har frukten Garcinia Cambogia fått stor uppmärksamhet på grund av att den verkar kunna bidra till viktminskning. Anledningen är att skalet på frukten är rikt på ett ämne som heter hydroxicitronsyra (HCA). Kemiskt liknar hydroxicitronsyra citronsyra som finns i citrusfrukter och innehåller många fytokemikalier inklusive xantoner, flavonoider och bensofenoner. Man har sett att HCA förhindrar enzymet citratlyas som finns i våra kroppar från att omvandla kolhydrater till fett. Denna process tvingar då kroppen att förbränna kolhydrater i stället för att lagra det som kroppsfett. Samtidigt som fettförbränningen ökar, så ökar även mättnadskänslan, vilket då underlättar aptitkontroll.

Vid en oberoende sex veckor lång placebokontrollerad studie som publicerades i juni 2002 års upplaga av ”International Journal of Obesity Related metabolic diseases” undersöktes effekten av hydroxicitronsyra som en aptitnedsättare. Studien fann att tillskott av hydroxicitronsyra minskade det dagliga kaloriintaget hos de överviktiga deltagarna med 15 till 30 procent, de uppnådde viktminskning och en ökad mättnadskänsla.

Att tänka på när man vill gå ner i vikt

Även om Garcinia Cambogia kan stödja viktminskning så tycker jag att det är viktigt att påpeka att det inte finns några snabba viktminskningskurer eller mirakelpiller. Produkter som Garcinia Cambogia kan hjälpa dig i rätt riktning, men smarta kost- och livsstilsval bör vara din huvudfokus om du önskar att gå ner i vikt. För en hälsosam och hållbar viktminskning handlar det om bra val av kost, motion och ett negativt energiintag (äta mindre kcal än vad man gör av med). Det är även viktigt att kosten är näringstät, då maten vi äter inte bara ger energi, utan även ger oss alla de viktiga byggstenar vi behöver för en bra hälsa och en stark och vital kropp. Med sunda matvanor och ett sunt tänk kommer man långt.

Återförsäljare av Garcinia Cambogia hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR



(1) Garcinia gummi-gutta (L.) Roxb." . Anläggningen listan . Royal Botanic Gardens, Kew och Missouri Botanical Garden . Hämtad 1 jun 2013.

(2) Måltider som läker: Syra skalet av mogen frukt äts, och i Ceylon torkas och ätas som en krydda i curryrätter." Drury, Heber (1873). "Garcinia gambogia (Desrous) N. 0. Clusiaceae". De nyttoväxter i Indien, andra upplagan . London: William H. Allen & Co. s. 220.

(3) Toxicologycenter om Kudampuli: http://www.toxicologycentre.com/English/plants/Botanical/kudampuli.html

(4) Swami Sada Shiva Tirtha , The Ayurveda encyclopedia 1998, Ayurveda Holistic Center Press ISBN 0-9658042-2-4

 

{ 5 comments… read them below or add one }

1 Emma O juli 31, 2015 kl. 11:10

Ayurvedisk medicin är så intressant och har läst en hel del om det.

Svara

2 Mikaela Bjerring augusti 1, 2015 kl. 11:49

Visst är det och så mycket bra lärdom att hämta där.

Svara

3 Magdalena augusti 7, 2015 kl. 10:30

Jag har aldrig hört talas om frukten innan, men det var absolut intressant läsning.

Svara

4 Mikaela Bjerring augusti 8, 2015 kl. 16:46

Nej den finns ju inte att köpa färsk här, så den är nog inte så bekant för många.

Svara

5 Yvonne december 29, 2015 kl. 22:29

Jag håller med angående Garcinia Gambogia. Jag har vägts 104 kg i september 2015. Nu väger jag 88 kg tack vare pillret. Jag mår bättre piggare och blivit av med min acne. Jag har precis börjat orka gå städa och leka med mina barn. Det är ingen placebo effekt men jag som alltid vaknade på nätterna och var ständig hungrig har efter pillren slutat med det. Dessutom äter jag mindre och är inte längre sugen på mat. Jag ska fortsätta tills jag orkar börja träna. Mina leder måste orka bära mig. Så min erfarenhet är det viktiga. Men självklarg är jag nyfiken på atg köpa den färska frukten. Men var hittar jag det?

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: