En stimulerad hjärna kan bidra till starkare immunförsvar

by Mikaela Bjerring on 12 december, 2010 · 3 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Forskning, Hälsa, Hjärnan - Minnet, Livsstilsförändringar, Psykisk hälsa, Stress

Den mentala hälsan och en stimulerad hjärna har en stor inverkan på vår helhetshälsa. Att optimistiska människor som skrattar mycket och tänker positiva tankar är friskare och lever längre än pessimister har ett flertal studier visat genom åren. Visste du t.ex. att…

En stimulerad hjärna påverkar immunförsvaret

  • Du kan skratta dig till ett starkare immunförsvar! Ett gammalt talesätt säger ”Ett gott skratt förlänger livet” och det kunde inte vara mer sant. Skratt bidrar till att sänka blodtrycket, ger bättre cirkulationen, ökad förbränning och minskar muskelspänningar. Ett härligt skratt ökar även antalet antikroppar i blodet som då stärker immunförsvaret (1).
  • Positiva tankar kan bidra till starkare immunförsvar! Undersökningar (2) har visat att folk som tänker positivt redan i unga år lever upp till tolv år längre än pessimister. Detta går även att applicera på immunförsvaret. Personer med mycket humörsvängningar, som lätt blir nervösa, oroligare och stressade blir oftare sjuka.
  • En stimulerad hjärna kan bidra till starkare immunförsvar! En professor vid Berkeley universitet studerade hur bridgespel stimulerade kvinnors immunsystem. Han hittade ett starkt samband mellan starkare immunförsvar och de delar i hjärnan som har hand om planering, abstrakt tänkande och initiativförmåga (3).
  • Musik kan ge dig starkare immunförsvar! Att lyssna på musik stimulerar hjärnan och kan stärka ditt immunförsvar. Men det måste vara musik som du verkligen tycker om. Musik som gör dig glad, som ger dig energi och som får dig att slappna av. Välbefinnandet som du upplever från musiken ökar mängden immunglobin-A i kroppen (4)!

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR & REFERENSER(1) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag. Sida: 168, ISBN: 91-534-2085-3

(2) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag. Sidor: 164-165, ISBN: 91-534-2085-3

(3) Bodmer, Kerri. The ABCs of Change- Easy steps for healthful Living. Woman’s HealthLetter, Vol. VII, No 9 Sept. 1998

(4) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag. Sida 167, ISBN: 91-534-2085-3

Bildkälla: Wikimedia commons, Public domain: : http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Happy.gif

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Kalle F december 17, 2010 kl. 22:30

Ha, då blir det till att börja läsa roliga böcker för att slippa mer förkylning i vinter!

Svara

2 Mikaela Bjerring december 17, 2010 kl. 22:38

Att vara positiv och skratta mycket har många hälsofrämjande effekter, man har bara ett liv så ta hand om det:)

Svara

3 Haj november 6, 2013 kl. 03:26

Bokläsning i kombination med musik är en magisk resa.
Mycket man läser här som man tror man är medveten om, men som man inte alltid ändå aktivt ser till att minnas.. Ett bra depåstopp det här =)

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: