5 anledningar att fylla på med D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 8 oktober, 2015 · 6 comments

in Blogg, Energibrist, Förkylning, Hälsa, Hjärnan - Minnet, Immunsystemet, Infektioner, Kosttillskott, Munhälsa, Muskler – Skelett – Leder, Psykisk hälsa

Under det senaste decenniet så har mycket fokus legat på D-vitaminet och dess betydelse för hälsan. Ett näringsämne som är oerhört viktigt eftersom det är inblandat i 100-tals kroppsfunktioner. D-vitaminbrist är heller inget ovanligt på vår norra breddgrad. Här följer 5 viktiga funktioner av D-vitamin som fått mycket uppmärksamhet på senare år.

D-vitamin motverkar förkylning

D-vitaminets betydelse för immunsystemet

D-vitamin stödjer immunsystemets normala funktion och spelar en betydande roll då det hjälper kroppen att reagera effektivare mot bakterier och virus. Man vet att D-vitamin sänker förmågan hos en rad olika biologiska system, bland annat de som hanterar infektioner (1).

D-vitaminets betydelse för normal benstomme och starka tänder

D-vitaminet har en stor betydelse för starka tänder och benstommens normala funktion. Det är inblandat i omsättningen av kalcium och fosfat, samt den process som reglerar kalciumbalansen, vilket är en viktig nyckel till nybildning av benmassa och friska tänder. Även tillräckliga nivåer av magnesium är nödvändigt. Studier visar att låga nivåer av D-vitamin i kroppen ökar risken för frakturer och bidrar till bättre läkning vid benbrott (2).

D-vitaminets betydelse för mental hälsa

Det finns en tydlig relation mellan D-vitamin och mental hälsa. Idag vet man att D-vitaminbrist kan leda till trötthet, nedstämdhet och depression. Om man har problem med årstidsrelaterad depression (SAD) så kan det mycket väl vara låga nivåer av D-vitamin som spökar (3).

D-vitamin bidrar till att normal muskelfunktion

Det är välkänt att D-vitamin bidrar till normal muskelfunktion tillsammans med kalcium och magnesium. Brist på dessa näringsämnen kan därför ge upphov till muskelsvaghet. D-vitaminet hjälper till att reglera kalciumnivåerna i kroppen. Medan kalcium bidrar till musklernas förmåga till kontraktion (spänning), behövs magnesium för att musklerna ska kunna slappna av. Det har även gjorts studier som visar att optimala nivåer av D-vitamin kan förbättra träningsresultaten (4).

D-vitamin kan bidra till minskad risken för demens

Demens blir en allt vanligare sjukdom bland äldre, men det är ingen naturlig del av åldrandet. Demens orsakas av hjärnskador som i sin tur kan bero på en mängd olika orsaker. Genom forskning har man sett att D-vitamin kan spela en betydande roll då D-vitamin egentligen är en steoridhormon som är involverad i ett 100-tal viktiga kroppsfunktioner. Vid en studie som pågick under sex år (5) följde man drygt 1600 personer som var 65 år eller äldre. Resultatet visade att riskökningen för demens var 53 % för deltagarna som hade viss brist på D-vitamin, respektive 125 % för de som hade allvarlig brist på vitaminet. Studien publiceras i tidskriften Neurology 2014.

Att få i sig tillräckligt med D-vitamin

Den bästa källan för D-vitamin är solen. Kroppen kan producera D-vitamin vid solljusexponering av omättat fett utanpå huden. Ett förstadium av D-vitamin bildas som absorberas genom huden och tas upp av blodet. Därefter fortsätter transporten till lever och njurar för fortsatt syntes, så att den aktiva formen, 1,25-dihydroxykolekalciferol eller vitamin D3 bildas. Eftersom solen inte kan tillgodose oss med tillräckliga mängder D-vitamin året om, så är det av stor betydelse att vi får i oss tillräckligt via kosten. D-vitamin hittar man främst i fet fisk, kantareller och berikade mejeriprodukter. Eftersom det är relativt få livsmedel som innehåller D-vitamin är brist inget ovanligt. Om man känner behov så kan man komplettera med ett tillskott.

Kosttillskott av D-vitamin

Kosttillskott av D-vitamin finns i olika former från olika källor. Här följer exempel på vilka alternativ som finns:

Fler tillskott av D-vitamin hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 222-229, ISBN: 91-631-7910-5.

(2) D-vitaminets betydelse för normal benstomme: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19307517?ordinalpos=10&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum

(3) Jorde R, et al. Effects of vitamin D supplementation on symptoms of depression in overweight and obese subjects: randomized double blind trial. J Intern Med. 2008 Dec;264(6):599-609. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2796.2008.02008.x/abstract

(4) Vitamin D pill a day may improve exercise performance and lower risk of heart disease - https://www.sciencedaily.com/releases/2015/11/151101150629.htm

(5) Thomas J. Littlejohns et al. Vitamin D and the risk of dementia and Alzheimers disease. Neurology 7 augusti 2014.

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Anna Johansson oktober 9, 2015 kl. 13:11

Gör stor skillnad att ta extra D-vitamin! Solsken i själen hela året om 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring oktober 10, 2015 kl. 12:52

Ja, det är verkligen som att inta extra solsken. 🙂

Svara

3 Sandra oktober 9, 2015 kl. 13:12

En otroligt viktig vitamin!

Svara

4 Mikaela Bjerring oktober 10, 2015 kl. 12:47

Ja det är den verkligen!

Svara

5 Marika oktober 20, 2015 kl. 11:16

Jag har tagit extra D-vitamin i flera år nu och känner att det gör stor skillnad för min energi och välmående.

Svara

6 Mikaela Bjerring oktober 21, 2015 kl. 12:43

Härligt Marika!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: