Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

5 flower remedy – Dr Bach räddningsdroppar

av | okt 20, 2021 | Hälsa, Hälsokost & Kosttillskott, Psykisk hälsa, Stresshantering | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

5 flower remedy är en del av Bachs blomsterterapi som kan användas som egenvård vid emotionell stress och negativa känslor. Produkten innehåller en kombination av olika blomessenser som vid negativa sinnestillstånd ska stödja den emotionella balansen.

Vem var dr Bach?

Dr Edward Bach var en brittisk, mycket aktad allmänläkare, bakteriolog, immunolog och homeopat (1). Mest känd är han för sitt arbete inom blomsterterapi och hans blomessenser som används än idag.

Under sin livstid berördes Edward Bach väldigt starkt av människors och djurs lidande. Genom sin erfarenhet som läkare såg han även en stor koppling mellan känslomässiga obalanser och olika sjukdomstillstånd. Det gjorde att han skapade ett stort intresse för hur det känslomässiga och mentala tillståndet påverkar hälsan och framförallt sjukdomar.

Han menade att genom att balansera och stabilisera kroppens emotionella balans och kemi så behandlar man roten till ohälsan. När man jobbar med att läka negativa känslor, hjälper man kroppen att läka sig själv. År 1930, vid 43 års ålder, bestämde han sig för att söka efter en ny läkningsteknik genom att utvinna essenser ur blommors energimönster.

Dr Bach blomsterterapi

Dr Bachs blomessenser grundar sig i blomsterterapi, en alternativ medicinsk terapiform. Under nära 10 års intensivt arbete tog han fram ett komplett healing-system för kropp och själ som kommit att kallas för dr Bachs system (2) (3). Det inkluderar 38 olika blomessenser som var och en riktar sig mot en specifik negativ känsla.

Bach fann att vissa blommor har en läkande effekt på känslomässiga tillstånd hos människor och djur. Han upptäckte att var och en av dessa blommor vibrerar i en specifik energifrekvens som motsvarar en positiv energifrekvens i kroppen. Genom en naturlig metod lyckades han fånga blommornas egenskaper och bevara dessa i blomessenser. Syftet med essenserna var att de skulle användas för att hjälpa till att återskapa känslomässig balans och harmoni i kroppen. Blomessenser används flitigt än idag inom blomsterterapi, örtmedicin och egenvård.

Vad säger modern forskning om blomsterterapi?

Det saknas tillräckligt med vetenskapligt stöd för att några hälsopåståenden om användning av blomessenser ska kunna göras. Det behövs helt enkelt mer forskning inom området. Det har dock gjorts några vetenskapliga studier som visar potentiella fördelar med blomessenser.

2020 (4), visade en studie att blomessenser kan minska ångest hos barn under tandläkarbesök. Man har sett en liknande effekt hos vuxna med måttlig ångest vid en studie som utfördes 2012 (5) .

En äldre studie från 2007 (6) visade att majoriteten av deltagarna upplevde minskad smärta och förbättrad emotionell balans vid intag av blomessenser. Forskarna rapporterade att de trodde att blomessenserna var en faktor till de positiva resultaten, samtidigt som dom inte kunde utesluta placeboeffekten.

Som sagt så behövs mer vetenskapliga studier inom området innan några hälsopåståenden kan användas. Tills dess får man helt enkelt gå efter sin egna upplevda erfarenhet av produkten. I de studier som gjorts har man inte rapporterat några biverkningar av blomessenser och de anses helt säkra att använda.

Vad innehåller 5 Flower Remedy?

Dr Bach 5 Flower Remedy kallas även för Rescue-remedy, räddningsdroppar och akutdroppar. Av alla dr Bachs kombinationer av blomessenser är detta den mest kända.

Dropparna är framställda för att användas vid upprörda känslor, psykiska påfrestningar eller emotionell stress för att lösa upp mentala spänningar och stödja den känslomässiga balansen i kroppen. Dropparna kan användas av både människor och djur, vid enstaka tillfällen eller under längre perioder av förhöjd stress.

Produkten innehåller en kombination av fem olika blomessenser som enligt dr Bach har följande egenskaper:

 • Star of Bethlehem – Mot chock och trauma
 • Rock Rose – Mot panik och skräck
 • Impatiens – Mot spänningar och irritation
 • Cherry Plum – Mot rädslan att förlora kontroll
 • Clematis – Mot svimningstendenser och medvetslöshet

Hur använder man 5 flower remedy?

4 droppar 5 flower remedy kan tillsättas i ett glas vatten, som man dricker sakta i små klunkar. Man kan även droppa 4 droppar direkt under tungan för ett snabbare upptag. Ingen av dr Bachs blomessenserna ska som sagt vara skadliga eller vanebildande och kan användas närsomhelst vid behov. Det ska inte finnas någon risk för överdosering och de kan som nämnt användas av både människor och djur. Produkten är naturligtvis inte avsedd för att ersätta medicinsk hjälp, utan som egenvård när ingen läkarvård är nödvändig.

Har du använt 5 flower remedy? I så fall får du gärna dela med dig av din erfarenhet genom att lämna en kommentar efter inlägget.

 

Källor och Referenser:

(1) Om Dr. Edward bach: https://www.bachcentre.com/en/about-us/history/dr-bach/

(2) Bach Flower Therapy. https://bach-therapy.com/

(3) Heal Thyself. Författare: Edward Bach, Utgivet 1996 av förlaget: C W Daniel Co Ltd, ISBN: 9780852073018

(4) Comparison of the effectiveness of Bach flower therapy and music therapy on dental anxiety in pediatric patients: A randomized controlled study. Jan-Mar 2020;38(1):71-78. doi: 10.4103/JISPPD.JISPPD_229_19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32174632/

(5) Effect of fl ower essences in anxious individuals. https://www.scielo.br/j/ape/a/FsVrkRFnv3tDBDwp7Ktnz8r/?lang=en&format=pdf

(6) Do Bach flower remedies have a role to play in pain control? A critical analysis investigating therapeutic value beyond the placebo effect, and the potential of Bach flower remedies as a psychological method of pain relief. 2007 Aug;13(3):174-83. doi: 10.1016/j.ctcp.2007.03.001. Epub 2007 Apr 23.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17631260/

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

 1. Malin

  Spännande! Jag har inte provat dom själv, men har hört mycket bra om dom.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Så roligt att du hört mycket bra om dom. Tycker själv att dom är fantastiska.

 2. Åsa

  Har använt dom dropparna vid olika tillfällen när jag känt mig orolig eller nervös och tycker verkligen dom hjälper.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Så bra att dom hjälpte dig! 🙂

 3. Lidija

  Hej,
  Har en son 4 år som har ekcem, kan barn använda dropparna och rescue remedy kräm?
  Kräm är väldigt fuktigt, så undrar om det skulle hjälpa mot torrt hud på barn?

  Tack på förhand
  Mvh/Lidija

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Enligt tillverkarna så kan produkterna även användas av barn.

   Om du upplever att Rescue remedy kräm inte är tillräckligt mjukgörande, så kan du använda den tillsammans med en fetare kräm/salva. Smörj först in huden med Rescue remedy kräm och låt den absorberas ordentligt i 30-60 minuter så de aktiva ingredienserna får tid att göra sitt. Därefter kan du smörja in huden med en fetare kräm/salva ovanpå.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close