– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Att göra hemmagjord granola är väldigt enkelt. Innehållet kan man välja efter tycke och smak, ta det man har hemma eller vad man tycker är gott. Här följer ett recept för granola med äpple. En nyttigare variant fri från gluten och vitt socker.
Att göra hemmagjord granola är som sagt väldigt enkelt. Dessutom får du koll på vad den innehåller och du slipper få i dig dåliga fetter och en massa onödigt socker. Vill du göra den nötfri så byter du bara ut mot mer havregryn eller frön.
Ingredienser för hemmagjord granola med äpple (en plåt):
- 4 dl glutenfria fiberhavregryn
- 2 dl solroskärnor
- 2 dl grovhackade hasselnötter
- 1 dl kokosflingor
- 2 tsk mald ingefära
- 3 tsk mald kanel
- 1 tsk mald kardemumma
- 1/2 tsk havssalt
- 1/2 dl tahini
- 3 msk kallpressad kokosolja
- 1/2 dl yaconsirap (kan bytas ut mot annan sötning om man vill)
- 1/2 dl vatten
- Cirka 2 dl torkade äppelbitar (hur du torkar äppelskivor själv kan du läsa om här)
Så här gör du:
- Börja med att sätta ugnen på 150 °C.
- Mät upp alla torra ingredienser i en skål och rör om väl.
- Ta fram en ny skål för de våta ingredienserna. Mät upp vattnet, den kallpressade kokosoljan, tahinin, sötningen och blanda om.
- Häll vätskan över de torra ingredienserna och rör om tills allt blandats. Om du vill ha större bitar så kan du krama smeten med händerna så den klumpar sig.
- Sprid ut smeten i ett jämnt lager på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i cirka 25 minuter. Rör om ett par gånger under tiden så den gräddas jämnt och inte bränns.
- Sänk värmen till 50 grader och låt den stå i ytterligare 25 minuter eller tills torr. Du kan även låta den stå på eftervärmen om det behövs.
- Ta ut granolan ur ugnen, låt den svalna och tillsätt de torkade äppelbitarna.
Vad är yaconsirap?
Yacon som även kallas för peruanskt jordäpple är släkt med både jordärtskockan och solrosen. Det är växtens rötter som man gör yaconsirap och yaconpulver av som används för sötning.
Yacon innehåller närmare 50 % fruktooligosackarider (FOS). Det är en typ av kostfibrer, komplexa kolhydrater. Till skillnad från andra sockerarter så bryts dessa inte ner i matsmältningssystemet, utan når tjocktarmen i intakt form.
I tarmen fungerar FOS som prebiotika, vilket ger näring till de goda tarmbakterierna som främjar en balanserad tarmflora. Yaconsirap har ett väldigt lågt GI-värde som hjälper till att hålla blodsockret på en jämn nivå. Det gör att yaconsirap även lämpar sig för diabetiker.
Relaterade inlägg:
- Hälsosammare sötning istället för socker
- Så stöttar du ditt immunförsvar
- Vegetarisk kost och B12-brist
- 6 örter som kan öka energin
Ska prova ditt recept. Låter gott med tahini. 🙂
Ja prova, blir så gott. 🙂
Så mycket godare att göra egen. <3
Visst är det! 🙂
Så spännande att göra med Tahini. Måste prova. 🙂
Ja gör det. Tycker själv att det blir så bra med tahini. 🙂
Jag har tänkt många gånger att jag ska göra egen men det har aldrig blivit av. Måste ta mig tid snart.
Ja gör det. Inte alls svårt. 🙂