– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Här följer ett recept på riktigt goda raw carobrutor som går snabbt och enkelt att slänga ihop. Små veganska munsbitar som är fria från gluten och vitt socker.
Tips innan du börjar
Det är alltid bra att blötlägga råa nötter innan man använder dom. Det gör ingen skillnad för själva konsistensen eller smakresultatet av bakverket, men det underlättar för matsmältningen och näringsupptaget. Du kan läsa mer om antinutrienter längre ner i texten efter receptet. Dadlarna blötlägger man med fördel för att mjuka upp dom.
Så blötlägger du nötterna:
- Skölj nötterna noggrant och lägg dom i en skål eller glasburk.
- Häll på med rumstempererat vatten så de täcks helt och tillsätt cirka 1 msk havssalt per liter vatten.
- Täck skålen eller burken med en kökshandduk (det ska inte vara lufttätt).
- Låt dom sedan stå i rumstemperatur, men inte i direkt solljus. Rekommenderade blötläggningstider för mandlar är 10-12 timmar och för hasselnötter 6-7 timmar.
- Efter det att de stått sin tid så häller du över dom i en sil och sköljer dom noga under rinnande vatten. Därefter är de redo att användas.
Ingredienser för raw carobrutor ( cirka 9 st ):
Botten:
- 1 1/2 dl hasselnötter (med fördel blötlagda i 6-7 timmar)
- 1 1/2 dl mandlar (med fördel blötlagda i 10-12 timmar)
- 6 st urkärnade dadlar (med fördel blötlagda i 1-2 timmar)
- 1 msk kallpressad kokosolja
- 1/2 tsk kardemumma
- 1/2 dl carobpulver
- 1 krm havssalt
Topping:
- 2 dl vispbar kokosgrädde
- 4 msk carobpulver
- 1/2 tsk vaniljpulver
Redskap:
- Mixer eller hackare
- Visp
- Bakplåtspapper
- Kniv
Gör så här:
- Börja med att göra botten. Mät upp samtliga ingredienser och mixa tills du fått en deg som håller ihop bra.
- Lägg degen på en bit bakplåtspapper och kavla ut till en fyrkant, cirka 1 cm tjock. Ställ in botten i kylskåpet medan du fortsätter med toppingen.
- Vispa upp kokosgrädden fluffig och tillsätt carobpulvret och vaniljpulvret. Ta ut botten från kylskåpet och bred ut toppingen i ett jämnt lager.
- Ställ in kakan i kylskåpet och låt den stå i alla fall 4-5 timmar så den hinner sätta sig.
- Ta ut precis innan servering och skär kakan i rutor. Carobrutorna håller sig i kylen i 4-5 dagar och går även utmärkt att frysa.
Vad är carob?
Carob eller Johannesbröd som den även kallas är en baljväxt som torkas och mals till carobpulver. Den har inte bara en god smak utan bidrar även med näring. Carob används ofta som ersättning till kakao, eftersom de på många sätt påminner om varandra. Smaken av carob är dock mer kolaliknande och lite sötare. Det är även gott att använda carob och kakao tillsammans. Mer ingående om carob kan du läsa i ett föregående inlägg” Vad är carob och hur används den?”.
Antinutrienter i nötter och fröer
Råa nötter och fröer innehåller rikligt med antinutrienter så som fytinsyra och lektiner. Dessa ämnen fungerar som växternas försvarsämnen mot skadeangrepp. Det hindrar dom även från att börja gro för tidigt. Det är helt enkelt ämnen som hjälper växten att överleva.
När man äter livsmedel med höga nivåer av antinutrienter kan de ställa till med problem i matsmältningssystemet och försvåra näringsupptaget. Anledningen är att många av dessa antinutrienter inte kan brytas ner i mag-tarmkanalen. Istället binder de sig till tarmceller där de kan hämma upptaget av olika näringsämnen. De kan försvåra upptaget av protein och binda till sig olika mineraler som magnesium, koppar, kalcium, zink och järn, så att de inte kan tas upp av kroppen lika lätt. De kan även ha en negativ inverkan på tarmfloran om man äter mycket av dom.
När man äter livsmedel med höga nivåer av antinutrienter vill man alltså helst bryta ner dessa först. Blötläggning och upphettning är två sätt att göra det på. Du kan läsa mer om antinutrienter och blötläggningstider i inlägget ”Därför bör du blötlägga nötter och fröer”.
Relaterade inlägg:
- Raw saffransbollar
- Hampaproteinbars med vaniljsmak
- Sommarrullar med tre dippsåser (Vegan)
- Näringsämnen att ha koll på som vegan/vegetarian
Så gott! Älskar carob <3 Ska spara receptet.
Visst är det gott med carob! Roligt att du vill spara receptet. 🙂
Ser ljuvliga ut! 🙂 Måste jag testa att göra
Så roligt att du vill testa att göra dom. 🙂
Mums, så goda dom ser ut. 🙂
Tack! Riktigt goda. 🙂
Så spännande med carob. Har aldrig smakat det, men ska absolut testa.
Ja, testa. Används den rätt så är det jättegott. 🙂
Tack för receptet
Roligt att du uppskattar det. 🙂