6 anledningar att äta granatäpple

by Mikaela Bjerring on 12 mars, 2016 · 8 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

in Blogg, Frukt-Grönt, Kost, Livsmedel, Superfoods

Sedan urminnes tider har granatäpplet varit en symbolisk frukt för hälsa, fruktsamhet och evigt liv. Granatäpple är en väldigt näringsrik frukt med ett generöst innehåll av antioxidanter och då främst av sorterna polyfenoler och flavonoider.

6 anledningar att äta granatäpple
Granatäpple (Punica granatum) är en frukt som växer på träd som kan bli upp till 8 meter höga. Trädet bär vackra röda blommor från maj till oktober som därefter utvecklas till granatäpplen. Frukten tillhörde tidigare en egen botanisk familj, men enligt senare forskning har den placerats i familjen fackelblomsväxter. Granatäpplet har använts av människan som livsmedel och medicinalväxt sedan mycket lång tid tillbaka. Faktum är att frukten tidigt kom att bli en symbol för hälsa, fruktsamhet och evigt liv. Än idag används granatäpple som en läkeväxt i flera kulturer för att stödja hälsan vid en rad åkommor.

Granatäpplets rika näringsinnehåll

Granatäpplen är väldigt rika på antioxidanter och då främst polyfenoler och flavonoider som skyddar kroppen från oxidativ stress som orsakas av fria radikaler. Fria radikaler har förmågan att bryta ner kroppens celler som då kan ge upphov till olika sjukdomar och förtidigt åldrande. Förutom polyfenoler och flavonoider så innehåller frukten även en betydande mängd magnesium, koppar, fosfor, kalium, C-vitamin, K-vitamin, och en hel rad B-vitaminer som inkluderar pantotensyra, pyridoxin, folsyra och kobalamin.

Granatäpple som livsmedel

Nyttigheterna från granatäpple kan man få i sig genom att äta den färska frukten, dricka granatäpplejuice eller inta som granatäpplepulver. Man ska dock inte välja en pastöriserad juice eftersom det innebär att fruktjuicen värmts upp till ca 90 grader som då gör att en del av näringen går förlorad. Granatäpplepulver kan vara ett riktigt gott och smidigt sätt att få i sig frukten och all dess näring. Använd pulvret i t.ex. smoothies, strö över filen eller gröten. Ett gott och naturligt sätt att göra kosten extra näringsrik.

Återförsäljare av Granatäpplepulver hittar du här

Relaterade inlägg:

 

 

»crosslinked«



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 8 comments… read them below or add one }

1 Karl mars 16, 2016 kl. 09:03

Intressant fakta om granatäpple.

Svara

2 Mikaela Bjerring mars 17, 2016 kl. 12:47

Det är en fantastisk frukt!

Svara

3 Anja W mars 17, 2016 kl. 13:02

Granatäpplepulver lät ju väldigt gott! Det skadar inte heller att det har så många fördelar.

Svara

4 Mikaela Bjerring mars 18, 2016 kl. 12:49

Riktigt gott att tillsätta i smoothies.

Svara

5 Anna J mars 18, 2016 kl. 11:00

Jag har den hemma och använder den i smoothies. Riktigt gott blir det. 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring mars 19, 2016 kl. 12:50

Visst är det gott. 🙂

Svara

7 A. Wik mars 23, 2016 kl. 20:49

Älskar granatäpple! Visste inte om att det finns som torkat pulver. Det ska jag absolut prova. 🙂

Svara

8 Mikaela Bjerring mars 24, 2018 kl. 12:51

Ja, riktigt gott är det! 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: