6 anledningar att äta granatäpple

av | mar 12, 2016 | Blogg, Frukt-Grönt, Kost, Livsmedel, Superfoods | 8 Kommentarer

Sedan urminnes tider har granatäpplet varit en symbolisk frukt för hälsa, fruktsamhet och evigt liv. Granatäpple är en väldigt näringsrik frukt med ett generöst innehåll av antioxidanter och då främst av sorterna polyfenoler och flavonoider.

6 anledningar att äta granatäpple
Granatäpple (Punica granatum) är en frukt som växer på träd som kan bli upp till 8 meter höga. Trädet bär vackra röda blommor från maj till oktober som därefter utvecklas till granatäpplen. Frukten tillhörde tidigare en egen botanisk familj, men enligt senare forskning har den placerats i familjen fackelblomsväxter. Granatäpplet har använts av människan som livsmedel och medicinalväxt sedan mycket lång tid tillbaka. Faktum är att frukten tidigt kom att bli en symbol för hälsa, fruktsamhet och evigt liv. Än idag används granatäpple som en läkeväxt i flera kulturer för att stödja hälsan vid en rad åkommor.

Granatäpplets rika näringsinnehåll

Granatäpplen är väldigt rika på antioxidanter och då främst polyfenoler och flavonoider som skyddar kroppen från oxidativ stress som orsakas av fria radikaler. Fria radikaler har förmågan att bryta ner kroppens celler som då kan ge upphov till olika sjukdomar och förtidigt åldrande. Förutom polyfenoler och flavonoider så innehåller frukten även en betydande mängd magnesium, koppar, fosfor, kalium, C-vitamin, K-vitamin, och en hel rad B-vitaminer som inkluderar pantotensyra, pyridoxin, folsyra och kobalamin.

Granatäpple som livsmedel

Nyttigheterna från granatäpple kan man få i sig genom att äta den färska frukten, dricka granatäpplejuice eller inta som granatäpplepulver. Man ska dock inte välja en pastöriserad juice eftersom det innebär att fruktjuicen värmts upp till ca 90 grader som då gör att en del av näringen går förlorad. Granatäpplepulver kan vara ett riktigt gott och smidigt sätt att få i sig frukten och all dess näring. Använd pulvret i t.ex. smoothies, strö över filen eller gröten. Ett gott och naturligt sätt att göra kosten extra näringsrik.

Återförsäljare av Granatäpplepulver hittar du här

Relaterade inlägg:

 

[cf]källa[/cf]

 

8 Kommentarer

 1. Karl

  Intressant fakta om granatäpple.

  Svara
 2. Anja W

  Granatäpplepulver lät ju väldigt gott! Det skadar inte heller att det har så många fördelar.

  Svara
 3. Anna J

  Jag har den hemma och använder den i smoothies. Riktigt gott blir det. 🙂

  Svara
 4. A. Wik

  Älskar granatäpple! Visste inte om att det finns som torkat pulver. Det ska jag absolut prova. 🙂

  Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Instagram

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close