Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

6 anledningar att äta granatäpple

av | mar 12, 2016 | Hälsa, Kost & Näring | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Sedan urminnes tider har granatäpplet varit en symbolisk frukt för hälsa, fruktsamhet och evigt liv. Granatäpplet innehåller bland annat generöst med antioxidanter och då främst av sorterna polyfenoler och flavonoider.

6 anledningar att äta granatäpple

Granatäpple (Punica granatum) är en frukt som växer på träd som kan bli upp till 8 meter höga. Trädet bär vackra röda blommor från maj till oktober som därefter utvecklas till granatäpplen. Frukten tillhörde tidigare en egen botanisk familj, men enligt senare forskning har den placerats i familjen fackelblomsväxter. Granatäpplet har använts av människan som livsmedel och medicinalväxt sedan mycket lång tid tillbaka. Faktum är att frukten tidigt kom att bli en symbol för hälsa, fruktsamhet och evigt liv. Än idag används granatäpple som en läkeväxt i flera kulturer för att stödja hälsan vid en rad åkommor.

Granatäpplets rika näringsinnehåll

Granatäpplen är väldigt rika på antioxidanter och då främst polyfenoler och flavonoider som skyddar kroppen från oxidativ stress som orsakas av fria radikaler. Fria radikaler har förmågan att bryta ner kroppens celler som då kan ge upphov till olika sjukdomar och förtidigt åldrande. Förutom polyfenoler och flavonoider så innehåller frukten även en betydande mängd magnesium, koppar, fosfor, kalium, C-vitamin, K-vitamin, och en hel rad B-vitaminer som inkluderar pantotensyra, pyridoxin, folsyra och kobalamin.

Granatäpple som livsmedel

Nyttigheterna från granatäpple kan man få i sig genom att äta den färska frukten, dricka granatäpplejuice eller i form av granatäpplepulver. Man ska dock inte välja en pastöriserad juice eftersom det innebär att fruktjuicen värmts upp till ca 90 grader som då gör att en del av näringen går förlorad. Granatäpplepulver kan vara ett riktigt gott och smidigt sätt att få i sig frukten och all dess näring. Använd pulvret i t.ex. smoothies, strö över filen eller gröten. Ett gott och naturligt sätt att göra kosten extra näringsrik.

 

Återförsäljare av Granatäpplepulver hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Hälsosamma fördelar av granatäpple: http://www.naturalnews.com/045802_pomegranates_health_benefits_antioxidants.html

(2) Granatäpple kan minska LDL- kolesterolet: http://science.naturalnews.com/pomegranate.html

(3) Oberoende studie om granatäpple extrakt vid prostatacancer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23320197

(4) Oberoende studie om granatäpple extrakt vid bröstcancer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23359482

(5) Studie om granatäpple extrakt vid bröstcancer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23359482

(6) Forskning visar fördelar med att äta granatäpple varje dag: http://www.naturalnews.com/045802_pomegranates_health_benefits_antioxidants.html

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Karl

    Intressant fakta om granatäpple.

    Svara
  2. Anja W

    Granatäpplepulver lät ju väldigt gott! Det skadar inte heller att det har så många fördelar.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Riktigt gott att tillsätta i smoothies.

  3. Anna J

    Jag har den hemma och använder den i smoothies. Riktigt gott blir det. 🙂

    Svara
  4. A. Wik

    Älskar granatäpple! Visste inte om att det finns som torkat pulver. Det ska jag absolut prova. 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och reducera tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera normalt och effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close