Fördelarna med hampaprotein

av | jun 22, 2016 | Hälsa, Kost & Näring | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Meds.se – 

Fördelarna med hampaprotein är många. Det är ett lättsmält och fullvärdigt protein. Det innehåller även en lång rad viktiga vitaminer, mineraler och har en optimal balans mellan fettsyrorna omega-3 och omega-6. Hampaprotein kan därmed vara ett bra val av proteinpulver när du vill öka ditt proteinintag och din måltids näringstäthet.

Ekologiskt hampaprotein

Fördelarna med hampaprotein

Hampaprotein är ett fullvärdigt protein som innehåller samtliga essentiella aminosyror i en bra mängd och balans. Unikt med hampaprotein är att det består av rikligt med edestin, vilket gör det väldigt lättsmält. Det kan därför även vara ett bra val för personer med en känslig mage. Man hittar dessutom en bra mängd grenade aminosyror som är viktiga i reparation och tillväxt av muskelmassa.

Även om Hampaprotein är en vegansk produkt så är det inte bara för dom som vill undvika animaliskt protein. Det kan vara ett bra val för alla som vill komplettera sin kost med ett proteinpulver. Hampaprotein är nämligen ett väldigt potent livsmedel som ger dig mycket mer än bara protein.

Näringsvärdet i hampaprotein

Världshälsoorganisationen (WHO) har erkänt hampafrö som ett livsmedel med optimal balans mellan omega-6 och omega-3. Det gör det till ett utmärkt livsmedel för att tillgodose en del av kroppens behov av de essentiella fettsyrorna. Att få i sig tillräckligt med omega-3 har en stor betydelse för många kroppsfunktioner, inte minst för att minska inflammation i kroppen. Idag vet man till exempel att omega-3 fettsyran DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och synförmåga, samt att EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion. Hampaprotein innehåller även generöst med enzymer, vitaminer, mineraler och fibrer.

Kort om hampaväxten

Hampa med det latinska namnet Cannabis sativa är en växt i familjen hampväxter Cannabaceae. Den ettåriga, mycket tåliga och snabbväxande örten har sitt ursprung i Asien. Användningsområdena har varit många genom tiderna. Förr var det vanligt att använda hampafibrer från stammen för att tillverka rep, nät, säckar, papper och tyg. Andra delar av plantan har en lång traditionell användning som livsmedel och medicin.

Det finns flera sorter inom familjen hampaväxter. Den sort som drogen cannabis kommer från är inte samma planta som den lagliga industrihampan som man använder för att tillverka livsmedel. De olagliga sorterna ”droghampa” kan innehålla så mycket som 30 procent THC (i bladen), medan industrihampan innehåller mindre än 0,2 procent (i bladen). De livsmedel som man utvinner från industrihampans frö – hampafrön, hampafröolja och hampaprotein innehåller inte THC och självklart hade de inte varit godkända som livsmedel om så varit fallet.

Industrihampan är enkel att odla och behöver inga bekämpningsmedel för att blomstra. Det är en växt som inte genmanipuleras och som är lätt att odla ekologisk. Det gör hampaprotein till ett livsmedel som främjar både hälsan och miljön.

Att inkludera hampaprotein i sin kost

I den skonsamma processen från hampafrö till proteinpulver krävs det varken uppvärmning eller kemikalier. Det gör det till ett mycket rent livsmedel som klassas som raw. Det lättsmälta hampaproteinet kan du använda för att snabbt få ihop en näringsrik och proteinrik frukost eller mellanmål. Det går även utmärkt att använda för matlagning och bakning. Själv brukar jag använda hampaprotein från WellAware eftersom det är ekologiskt och rent från sötning, konserveringsmedel och andra tillsatser. Det har även en väldigt mild smak, vilket gör det lätt att kombinera med andra smaker.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

6 Kommentarer

  1. Karl

    Riktigt bra protein och har övergått till att bara använda hampaprotein i mina proteindrinkar.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det både gott och bra.

  2. Leischa

    Använder åxå Wellaware, tycker den är väldigt mild och bra i smaken, dessutom mår min kropp bra av den. Men har läst en del oroande om hampaprotein och tungmetaller. Förmodar att det bör ha med växtplatser att göra? Är det något ni vet mer om?

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, det har och göra med växtplatsen om det förekommer markförorening och/eller luftföroreningar… Men om man väljer en ekologisk produkt så ska det vara noga kontrollerat enligt lag.

  3. carina

    Vad är skillnaden på vitt och grönt hampa protin?,trodde bara det fanns grönt.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Hampaprotein med eller utan skal vad jag förstått. Näringsvärdet är likvärdigt.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...