7 livsmedel som du bör byta till ekologiskt!

by Mikaela Bjerring on 24 februari, 2014 · 8 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hälsa, Kost, Livsmedel, Miljövänligt

Det kan många gånger vara svårt att fylla hela kundvagnen med enbart ekologiskt, men det gör stor skillnad att i alla fall byta ut några. Här följer 7 livsmedel som du bör prioritera som eko enligt naturskyddsföreningen och Food News.

7 livsmedel som du bör byta till ekologiskt!

Kaffe

Kaffe står högt upp på naturskyddsföreningens lista över livsmedel som är viktiga att gör till ekologiska val. När man odlar konventionellt kaffe så används några av världens farligaste bekämpningsmedel. Dessa kemikalier skadar och dödar både natur, djur och människor. Att välja ekologiskt kaffe gör enbart en liten skillnad i pris, men en enorm skillnad för hälsan och miljön.

Bananer

På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Testfakta lät för ett tag sedan analysera bananer och hittade skrämmande resultat av rester från bekämpningsmedel mot insekter och svampangrepp. I vissa sorter hittades upp till sju olika gifter och inte bara i skalet, utan även i fruktköttet. Fem av kemikalierna är systematiska, vilket innebär att de tas upp av växten och cirkulerar runt i växtdelarna. Känner man inte att man vill lägga några extra kronor på ekologiska bananer, så är det bättre att skippa dom helt.

Vindruvor

En annan frukt som är riktigt hårt besprutad är vindruvor. I ett EU-stickprov på konventionellt odlade vindruvor hittades i genomsnitt rester av 26 olika bekämpningsmedel. Som ni säkert kommer ihåg så granskades även olika viner på systembolaget för inte så länge sedan där resultaten var skrämmande. Många av vinerna som testades innehöll så höga halter av bekämpningsmedel att det klassades som helt odrickbara. Så vindruvor, russin och vin är något som du bör prioritera ekologiskt.

Mejeriprodukter

För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta för både människor, djur och natur. Låt kossorna få mumsa på gräs från ekologiska jordbruk istället för hårt besprutat foder. Det mår både dom och du bättre av.

Kött

Även i kött hittar vi stora mängder miljögifter. Vid val av ekologiskt kött värnar du både om ditt eget och djurens välmående. Men det viktigaste av allt är faktiskt att äta mindre kött överhuvudtaget.

Potatis

Potatisen är en av de grödor som besprutas mest i Sverige. En sort som har fått extra stor kritik är King Edward. Här är det ännu en gång viktigt att välja ekologiskt!

Spenat

Spenat innehåller mycket värdefull näring, men tyvärr så är den ofta besprutad med mer än 20 olika kemikalier eller fler. Det finns gott om ekologiska alternativ av spenat på marknaden. Några kronor i prisskillnad, men inte mycket mer.

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARNaturskyddsföreningen: http://www.naturskyddsforeningen.se/

Foods you should always buy organic: http://www.drweil.com/drw/u/ART02985/Foods-You-Should-Always-Buy-Organic.html

 

{ 8 comments… read them below or add one }

1 Curt februari 26, 2014 kl. 09:08

Här är en till….Vegan mat som också bör vara ekologoisk.
God och smakrik vegetarisk/vegan mat som är både ekologisk, allergenfri, näringsriktig och fri från alla tillsatser är ju svårt att hitta. Green n Lean är ett svenskt KRAV-märkt livsmedel med groddade råvaror för ökat näringstillgänglighet och som gör att näringen mycket lättare tas upp av kroppens. Lågt GI och mycket kostfibrer – finns f.n. 5 olika sorter; burgare, morot- rödbets- broccolibullar och falafel – passar bra som ingrediens i olika rätter – man smular bara ner den i t.ex. en tomatsås och så har man en vegan ”köttfärs/sås” för lasagne, kålpudding m.m. Finns nog inte i alla butiker ännu men man kan fråga efter Green n Lean så brukar butikerna ta hem mot beställning.

Svara

2 Mikaela Bjerring mars 4, 2014 kl. 10:18

Tack för tipset Curt!

Svara

3 Mia februari 26, 2014 kl. 09:36

Mitt val är alltid ekologiskt om det är tillgängligt 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring februari 27, 2014 kl. 09:17

Toppen! 🙂

Svara

5 Sandra G februari 26, 2014 kl. 09:38

Det är hemskt hur mycket gifter och kemikalier vi får i oss!

Svara

6 Mikaela Bjerring februari 27, 2014 kl. 10:19

Visst är det skrämmande!

Svara

7 Karina Wik mars 4, 2014 kl. 10:10

Jag försöker köpa ekologiskt när jag kan och även rättvisemärkt.

Svara

8 Mikaela Bjerring mars 5, 2014 kl. 09:34

Underbart Karina!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: