Det finns en mängd anledningar till varför man bör välja ekologiskt – både när det gäller miljön, djurens välmående och inte minst för din egen och andras hälsa. Att välja ekologiskt är även långsiktigt mer ekonomiskt och framförallt hållbart.
1. Ren mat
När du väljer ekologiskt slipper du mängder av gifter och kemiska bekämpningsmedel i din mat. År 2008 gjorde livsmedelsverket 1 536 stickprov på livsmedel och i dessa hittades 312 olika bekämpningsmedel. Genom att välja ekologiskt stödjer du även miljön genom att färre kemikalier läcker ut i kretsloppet.
2. Högre näringsvärde
Ekologiska grönsaker innehåller ofta högre näringsvärde än icke ekologiska. Detta beror på att ekologiska bönder är mer noggranna med att återmineralisera jorden. Kött och mejeriprodukter som är ekologiska har en bättre sammansättning av fettsyror och innehåller mer av de nyttiga omega-3 fettsyrorna. Anledningen är att ekologiska djur äter mer gräs och mindre kraftfoder.
3. GMO-fritt
Genmanipulering är en teknik som används för att ändra levande varelsers ärftliga egenskaper på ett sätt som inte kan ske naturligt. I livsmedelsproduktionen används detta framför allt på växter för att de ska klara av starkare bekämpningsmedel. Att välja ekologiskt är det enda sättet att helt undvika GMO-mat. KRAV tillåter inte någon typ av GMO i produktionen av ekologiska livsmedel och kräver intyg på att så inte skett. Genom att välja ekologiskt säger du NEJ till genmodifierad mat.
4. Säkrare mat
Konventionellt uppfödda djur utfordras dagligen med stora mängder antibiotika, hormoner och många andra mediciner, oavsett om de är sjuka eller inte. Alla dessa ämnen passeras sedan vidare till konsumenten. Ekologisk mat innehåller inga av dessa ämnen som kan vara cancerogena, hormonstörande eller allergiframkallande.
5. Renare vatten
Bekämpningsmedel från jordbruken läcker ut till sjöar och vattendrag. Prover från naturvårdsverket visar att det finns rester av bekämpningsmedel i våra vattendrag och att dessa sedan sprids till regnvattnet och grundvattnet som därefter blir vårt dricksvatten.
6. Snällare djurhållning
För dig som äter kött och mejeriprodukter är det ännu viktigare att välja ekologiskt, både för din egen och för djurens skull. Enligt KRAV:s regler ska djuren gå utomhus, utöva sitt naturliga beteende och beta på öppna fält, till skillnad från den konventionella köttindustrins trånga djurfabriker. Här får djuren i stort sätt aldrig se dagsljus, dom lever trångt och tvingas äta kadaver och fiskmjöl.
7. Mer smak
Ekologiska grönsaker och frukter har mer smak. Detta beror bland annat på att de har lägre vattenhalt än de konventionellt odlade och att de ofta växer i en näringsrikare jord.
8. Friskare växt- och djurliv
Ekologiska odlingar bidrar till ett friskare växt- och djurliv. Ekobonden gödslar marken med förmultnade växtdelar och djurspillning, något som gör jorden bördig och gynnar växt- och djurlivet. De senaste 30 åren har det konventionella jordbruket lett till jorderosion, en minskning av det vilda djurlivet.
9. Långsiktigt ekonomiskt
Vi slänger ungefär en tredjedel av all mat, samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Om vi istället planerar våra livsmedelsinköp bättre och slutar slänga mat så skulle vi kunna äta mer ekologiskt utan att det kostar mer. Ekologiskt är på lång sikt inte dyrare att odla än den konventionellt framodlade. Årligen kostar de konventionella jordbruken stora summor, i form av nedsmutsade marker och vattenkällor som måste renas. Detta är pengar som staten betalar, som i sin tur kommer från skattebetalarna. Dessutom sparar det ekologiska lantbruket in stora mängder energi genom att inte transportera konstgödsel till gården eller mata djuren med industriellt framställt foder. Ekologiska odlingar är alltså långsiktigt en betydligt billigare metod.
10. Människovänligare
Alltför intensiva odlingstekniker kan allvarligt skada jordbruksarbetarnas hälsa. Detta visar sig bland annat i betydligt högre fall av cancer, andningsproblem och andra sjukdomar bland lantbrukare på icke ekologiska gårdarna. Att välja ekologiskt är alltså ett sätt att visa att man bryr sig om sina medmänniskor.
11. Bevarad natur
Ser man det ekologiska jordbruket ur ett helhetsperspektiv, hjälper det till att behålla den vackra landsbygden. Odlingslandskapet är mer varierat på en ekologisk gård och blir en trevligare upplevelse med alla sina blommor, insekter, smådjur och fritt betande djur. När du väljer ekologiskt ger du samtidigt kommande generationer en bättre framtid.
12. För framtiden
Det saknas mycket kunskap idag om hur man i framtiden ska kunna odla marken på ett hållbart sätt. Ekologiska jordbruk kan utveckla kunskapen om hur en stor mängd mat kan produceras på ett energisnålt sätt, med hjälp av naturens resurser. Genom att köpa ekologiskt gynnas alltså människans möjligheter att försörja sig i framtiden.
Källor och Referenser:
(1) Naturskyddsföreningen: https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/kampanjmaterial/referenser-ekokampanj-2013.pdf
(2) Fördelar med att välja ekologiskt: www.krav.se
Det är otroligt hemskt hur mycket det vår mat behandlas och förstörs av alla bekämpningsmedel! Även hur djur och natur behandlas är helt galet, vad har vår värld kommit till att bli!
Ja det kan man undra Carina.
Jag väljer alltid ekologiskt så långt det går! Viktigt tycker jag, både för hälsan och miljön.
Toppen och ja, så är det!
Jag tycker det är ett otroligt viktigt ämne och att välja ekologiskt visar att vi engagerar oss!
Ju mer vi väljer ekologiskt och engagerar oss, ju mer sätter vi press på producenterna att odla ekologiskt!