12 anledningar till att välja ekologiskt

av | feb 19, 2014 | Hälsa, Livsstil | 6 Kommentarer

Det finns en mängd anledningar till varför man bör välja ekologiskt – både när det gäller miljön, djurens välmående och inte minst för din egen och andras hälsa. Att välja ekologiskt är även långsiktigt mer ekonomiskt och framförallt hållbart.

12 anledningar till att välja ekologiskt

1. Ren mat

När du väljer ekologiskt slipper du mängder av gifter och kemiska bekämpningsmedel i din mat. År 2008 gjorde livsmedelsverket 1 536 stickprov på livsmedel och i dessa hittades 312 olika bekämpningsmedel. Genom att välja ekologiskt stödjer du även miljön genom att färre kemikalier läcker ut i kretsloppet.

2. Högre näringsvärde

Ekologiska grönsaker innehåller ofta högre näringsvärde än icke ekologiska. Detta beror på att ekologiska bönder är mer noggranna med att återmineralisera jorden. Kött och mejeriprodukter som är ekologiska har en bättre sammansättning av fettsyror och innehåller mer av de nyttiga omega-3 fettsyrorna. Anledningen är att ekologiska djur äter mer gräs och mindre kraftfoder.

3. GMO-fritt

Genmanipulering är en teknik som används för att ändra levande varelsers ärftliga egenskaper på ett sätt som inte kan ske naturligt. I livsmedelsproduktionen används detta framför allt på växter för att de ska klara av starkare bekämpningsmedel. Att välja ekologiskt är det enda sättet att helt undvika GMO-mat. KRAV tillåter inte någon typ av GMO i produktionen av ekologiska livsmedel och kräver intyg på att så inte skett. Genom att välja ekologiskt säger du NEJ till genmodifierad mat.

4. Säkrare mat

Konventionellt uppfödda djur utfordras dagligen med stora mängder antibiotika, hormoner och många andra mediciner, oavsett om de är sjuka eller inte. Alla dessa ämnen passeras sedan vidare till konsumenten. Ekologisk mat innehåller inga av dessa ämnen som kan vara cancerogena, hormonstörande eller allergiframkallande.

5. Renare vatten

Bekämpningsmedel från jordbruken läcker ut till sjöar och vattendrag. Prover från naturvårdsverket visar att det finns rester av bekämpningsmedel i våra vattendrag och att dessa sedan sprids till regnvattnet och grundvattnet som därefter blir vårt dricksvatten.

6. Snällare djurhållning

För dig som äter kött och mejeriprodukter är det ännu viktigare att välja ekologiskt, både för din egen och för djurens skull. Enligt KRAV:s regler ska djuren gå utomhus, utöva sitt naturliga beteende och beta på öppna fält, till skillnad från den konventionella köttindustrins trånga djurfabriker. Här får djuren i stort sätt aldrig se dagsljus, dom lever trångt och tvingas äta kadaver och fiskmjöl.

7. Mer smak

Ekologiska grönsaker och frukter har mer smak. Detta beror bland annat på att de har lägre vattenhalt än de konventionellt odlade och att de ofta växer i en näringsrikare jord.

8. Friskare växt- och djurliv

Ekologiska odlingar bidrar till ett friskare växt- och djurliv. Ekobonden gödslar marken med förmultnade växtdelar och djurspillning, något som gör jorden bördig och gynnar växt- och djurlivet. De senaste 30 åren har det konventionella jordbruket lett till jorderosion, en minskning av det vilda djurlivet.

9. Långsiktigt ekonomiskt

Vi slänger ungefär en tredjedel av all mat, samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Om vi istället planerar våra livsmedelsinköp bättre och slutar slänga mat så skulle vi kunna äta mer ekologiskt utan att det kostar mer. Ekologiskt är på lång sikt inte dyrare att odla än den konventionellt framodlade. Årligen kostar de konventionella jordbruken stora summor, i form av nedsmutsade marker och vattenkällor som måste renas. Detta är pengar som staten betalar, som i sin tur kommer från skattebetalarna. Dessutom sparar det ekologiska lantbruket in stora mängder energi genom att inte transportera konstgödsel till gården eller mata djuren med industriellt framställt foder. Ekologiska odlingar är alltså långsiktigt en betydligt billigare metod.

10. Människovänligare

Alltför intensiva odlingstekniker kan allvarligt skada jordbruksarbetarnas hälsa. Detta visar sig bland annat i betydligt högre fall av cancer, andningsproblem och andra sjukdomar bland lantbrukare på icke ekologiska gårdarna. Att välja ekologiskt är alltså ett sätt att visa att man bryr sig om sina medmänniskor.

11. Bevarad natur

Ser man det ekologiska jordbruket ur ett helhetsperspektiv, hjälper det till att behålla den vackra landsbygden. Odlingslandskapet är mer varierat på en ekologisk gård och blir en trevligare upplevelse med alla sina blommor, insekter, smådjur och fritt betande djur. När du väljer ekologiskt ger du samtidigt kommande generationer en bättre framtid.

12. För framtiden

Det saknas mycket kunskap idag om hur man i framtiden ska kunna odla marken på ett hållbart sätt. Ekologiska jordbruk kan utveckla kunskapen om hur en stor mängd mat kan produceras på ett energisnålt sätt, med hjälp av naturens resurser. Genom att köpa ekologiskt gynnas alltså människans möjligheter att försörja sig i framtiden.

 

Källor och Referenser:

(1) Naturskyddsföreningen: https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/kampanjmaterial/referenser-ekokampanj-2013.pdf

(2) Fördelar med att välja ekologiskt: www.krav.se

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Ugnsbakad gröt är en lite lyxigare variant till vanlig havregrynsgröt som tillagas i kastrull. En riktigt god helgfrukost, eller förbered den dagen innan så du har frukosten färdig till nästa morgon....

6 Kommentarer

  1. Carina D

    Det är otroligt hemskt hur mycket det vår mat behandlas och förstörs av alla bekämpningsmedel! Även hur djur och natur behandlas är helt galet, vad har vår värld kommit till att bli!

    Svara
  2. Tessa

    Jag väljer alltid ekologiskt så långt det går! Viktigt tycker jag, både för hälsan och miljön.

    Svara
  3. Anna Jansson

    Jag tycker det är ett otroligt viktigt ämne och att välja ekologiskt visar att vi engagerar oss!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ju mer vi väljer ekologiskt och engagerar oss, ju mer sätter vi press på producenterna att odla ekologiskt!

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...