Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

12 anledningar till att välja ekologiskt

av | feb 19, 2014 | Eko & Miljövänligt, Hälsa, Livsstil | 6 Kommentarer

Det finns en mängd anledningar till varför man bör välja ekologiskt – både när det gäller miljön, djurens välmående och inte minst för din egen och andras hälsa. Att välja ekologiskt är även långsiktigt mer ekonomiskt och framförallt hållbart.

12 anledningar till att välja ekologiskt

1. Ren mat

När du väljer ekologiskt slipper du mängder av gifter och kemiska bekämpningsmedel i din mat. År 2008 gjorde livsmedelsverket 1 536 stickprov på livsmedel och i dessa hittades 312 olika bekämpningsmedel. Genom att välja ekologiskt stödjer du även miljön genom att färre kemikalier läcker ut i kretsloppet.

2. Högre näringsvärde

Ekologiska grönsaker innehåller ofta högre näringsvärde än icke ekologiska. Detta beror på att ekologiska bönder är mer noggranna med att återmineralisera jorden. Kött och mejeriprodukter som är ekologiska har en bättre sammansättning av fettsyror och innehåller mer av de nyttiga omega-3 fettsyrorna. Anledningen är att ekologiska djur äter mer gräs och mindre kraftfoder.

3. GMO-fritt

Genmanipulering är en teknik som används för att ändra levande varelsers ärftliga egenskaper på ett sätt som inte kan ske naturligt. I livsmedelsproduktionen används detta framför allt på växter för att de ska klara av starkare bekämpningsmedel. Att välja ekologiskt är det enda sättet att helt undvika GMO-mat. KRAV tillåter inte någon typ av GMO i produktionen av ekologiska livsmedel och kräver intyg på att så inte skett. Genom att välja ekologiskt säger du NEJ till genmodifierad mat.

4. Säkrare mat

Konventionellt uppfödda djur utfordras dagligen med stora mängder antibiotika, hormoner och många andra mediciner, oavsett om de är sjuka eller inte. Alla dessa ämnen passeras sedan vidare till konsumenten. Ekologisk mat innehåller inga av dessa ämnen som kan vara cancerogena, hormonstörande eller allergiframkallande.

5. Renare vatten

Bekämpningsmedel från jordbruken läcker ut till sjöar och vattendrag. Prover från naturvårdsverket visar att det finns rester av bekämpningsmedel i våra vattendrag och att dessa sedan sprids till regnvattnet och grundvattnet som därefter blir vårt dricksvatten.

6. Snällare djurhållning

För dig som äter kött och mejeriprodukter är det ännu viktigare att välja ekologiskt, både för din egen och för djurens skull. Enligt KRAV:s regler ska djuren gå utomhus, utöva sitt naturliga beteende och beta på öppna fält, till skillnad från den konventionella köttindustrins trånga djurfabriker. Här får djuren i stort sätt aldrig se dagsljus, dom lever trångt och tvingas äta kadaver och fiskmjöl.

7. Mer smak

Ekologiska grönsaker och frukter har mer smak. Detta beror bland annat på att de har lägre vattenhalt än de konventionellt odlade och att de ofta växer i en näringsrikare jord.

8. Friskare växt- och djurliv

Ekologiska odlingar bidrar till ett friskare växt- och djurliv. Ekobonden gödslar marken med förmultnade växtdelar och djurspillning, något som gör jorden bördig och gynnar växt- och djurlivet. De senaste 30 åren har det konventionella jordbruket lett till jorderosion, en minskning av det vilda djurlivet.

9. Långsiktigt ekonomiskt

Vi slänger ungefär en tredjedel av all mat, samtidigt säger vi att vi inte har råd med ekologiskt. Om vi istället planerar våra livsmedelsinköp bättre och slutar slänga mat så skulle vi kunna äta mer ekologiskt utan att det kostar mer. Ekologiskt är på lång sikt inte dyrare att odla än den konventionellt framodlade. Årligen kostar de konventionella jordbruken stora summor, i form av nedsmutsade marker och vattenkällor som måste renas. Detta är pengar som staten betalar, som i sin tur kommer från skattebetalarna. Dessutom sparar det ekologiska lantbruket in stora mängder energi genom att inte transportera konstgödsel till gården eller mata djuren med industriellt framställt foder. Ekologiska odlingar är alltså långsiktigt en betydligt billigare metod.

10. Människovänligare

Alltför intensiva odlingstekniker kan allvarligt skada jordbruksarbetarnas hälsa. Detta visar sig bland annat i betydligt högre fall av cancer, andningsproblem och andra sjukdomar bland lantbrukare på icke ekologiska gårdarna. Att välja ekologiskt är alltså ett sätt att visa att man bryr sig om sina medmänniskor.

11. Bevarad natur

Ser man det ekologiska jordbruket ur ett helhetsperspektiv, hjälper det till att behålla den vackra landsbygden. Odlingslandskapet är mer varierat på en ekologisk gård och blir en trevligare upplevelse med alla sina blommor, insekter, smådjur och fritt betande djur. När du väljer ekologiskt ger du samtidigt kommande generationer en bättre framtid.

12. För framtiden

Det saknas mycket kunskap idag om hur man i framtiden ska kunna odla marken på ett hållbart sätt. Ekologiska jordbruk kan utveckla kunskapen om hur en stor mängd mat kan produceras på ett energisnålt sätt, med hjälp av naturens resurser. Genom att köpa ekologiskt gynnas alltså människans möjligheter att försörja sig i framtiden.

 

Källor och Referenser:

(1) Naturskyddsföreningen: https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/kampanjmaterial/referenser-ekokampanj-2013.pdf

(2) Fördelar med att välja ekologiskt: www.krav.se

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

 1. Carina D

  Det är otroligt hemskt hur mycket det vår mat behandlas och förstörs av alla bekämpningsmedel! Även hur djur och natur behandlas är helt galet, vad har vår värld kommit till att bli!

  Svara
 2. Tessa

  Jag väljer alltid ekologiskt så långt det går! Viktigt tycker jag, både för hälsan och miljön.

  Svara
 3. Anna Jansson

  Jag tycker det är ett otroligt viktigt ämne och att välja ekologiskt visar att vi engagerar oss!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ju mer vi väljer ekologiskt och engagerar oss, ju mer sätter vi press på producenterna att odla ekologiskt!

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close