Därför bör du byta till ekologiskt kaffe!

by Mikaela Bjerring on 24 maj, 2014 · 2 comments

in Blogg, Ekologiskt, Fairtrade, Hälsa, Kost, Kosttillskott, Livsmedel

Kaffe står med på Naturskyddsföreningens lista över livsmedel som är viktiga att välja ekologiskt. Det är ett av de mest besprutade livsmedlen och effekterna av bekämpningsmedlen som används är förödande för både miljön och hälsan.

Sverige är ett av de länder som konsumerar mest kaffe och i genomsnitt dricker vi 93 450 koppar kaffe var under vår livstid. För varje person som väljer ekologiskt kaffe istället för konventionellt förhindrar den personen att 19 kilo kemiska bekämpningsmedel sprids i naturen.

 

Välj ekologiskt kaffe

Kaffe odlas på tio miljoner hektar mark i ett 50-tal olika länder. På 70 procent av odlingarna används mycket giftiga bekämpningsmedel, som parakvat, endosulfan och lindan. Enbart i Costa Rica, rapporteras varje år cirka 700 akuta förgiftningar och ett 30-tal dödsfall bara på grund av parakvat.

Parakvat – Detta bekämpningsmedel är ett akut gift för både djur och människor. Det bryts ner långsamt och ansamlas i jorden.

Endosulfan – Endosulfan är extremt giftigt för fiskar, fåglar och bin. Det utgör ett stort miljöhot för vårt naturliv.

Lindan – Lindan innebär stora hälsorisker för användarna och miljön.

Ekologiskt kaffe

Det ekologiska kaffet odlas oftast i skuggan av träd i en rik skogsliknande miljö och kallas skuggkaffe. Odlingssystem med ett stort mångfald av växter skapar en balans i naturen. Även djurlivet på skuggkaffeodlingar är rikt. I Mexiko har man funnit 180 fågelarter, det överträffas bara av orörd regnskog. De skuggande träden kan dessutom ge både frukt och virke och kan hjälpa till att fixera kväve som ger näring i marken. KRAV-märkt kaffe odlas utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

Fairtarde

Fairtrade innebär att arbetare och odlare får en lön som är rättvis och går att leva på. Om du väljer ett kaffe som är både KRAV- och Fairtrademärkt räddar du liv och bidrar till bättre villkor för dem som arbetar på odlingen.

Hälsokaffe

Varför inte prova hälsokaffe som ett alternativ. Hälsokaffe (Fitnesscoffee) är en 100% naturprodukt som innehåller 16 av naturens finaste örter och kryddor! Inte nog med att det smakar riktigt gott, alla ingredienser har dessutom starka hälsobringande egenskaper! Mer om hälsokaffe och dess egenskaper kan du läsa om här

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARhttp://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/kaffefolder_a5.pdf

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Linn W maj 28, 2014 kl. 09:10

Ja, krav och fairtrade ska det vara 🙂 Jag bytte för flera år sedan 🙂

Svara

2 Marie maj 28, 2014 kl. 09:13

Hälsokaffe låter ju som ett intressant alternativ!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: