Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Produkttips!

 Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Därför bör du byta till ekologiskt kaffe!

av | maj 24, 2014 | Blogg, Ekologiskt, Fairtrade, Hälsa, Kost, Kosttillskott, Livsmedel | 4 Kommentarer

Kaffe står med på naturskyddsföreningens lista över livsmedel som är viktiga att välja ekologiskt. Det är en av de grödor som besprutas mest och effekterna av de bekämpningsmedel som används är förödande för så väl människors hälsa, naturen och djurlivet.

Därför bör du byta till ekologiskt kaffe!

Bekämpningsmedel som används vid kaffeodling

Sverige är ett av de länder som konsumerar mest kaffe och i genomsnitt dricker vi 93 450 koppar kaffe var under vår livstid. För varje person som väljer ekologiskt kaffe istället för konventionellt odlat bidrar det med att förhindra att 19 kilo kemiska bekämpningsmedel sprids i naturen. Kaffe odlas på tio miljoner hektar i ett 50-tal olika länder. På 70 procent av odlingarna används mycket giftiga bekämpningsmedel, som parakvat, endosulfan och lindan. Enbart i Costa Rica rapporteras varje år cirka 700 akuta förgiftningar och ett 30-tal dödsfall bara på grund av parakvat.

 • Parakvat – Ett bekämpningsmedel som är ett akut gift för både djur och människor. Det bryts ner långsamt och ansamlas i jorden.
 • Endosulfan – Ett bekämpningsmedel som är extremt giftigt för fiskar, fåglar och bin. Det utgör ett stort miljöhot för vårt naturliv.
 • Lindan – Ett bekämpningsmedel som innebär stora hälsorisker för användarna, miljön och naturlivet.

Välj ekologiskt kaffe

Det ekologiska kaffet odlas oftast i skuggan av träd i en rik skogsliknande miljö och kallas skuggkaffe. Det är ett odlingssystem med ett stort mångfald av växter som skapar en balans i naturen. Även djurlivet på skuggkaffeodlingar är rikt. I Mexiko har man funnit cirka 180 fågelarter på dessa typer av odlingar som bara kan överträffas av en orörd regnskog. De skuggande träden kan dessutom ge både frukt och virke, samt bidra till att fixera kväve som ger näring i marken. KRAV-märkt kaffe odlas utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

Fairtrade kaffe

Fairtrade innebär att arbetare och odlare får en lön som är rättvis och går att leva på. Om du väljer ett kaffe som är både KRAV- och Fairtrademärkt räddar du både naturen och många liv, samtidigt som du bidrar till bättre villkor för dom som arbetar på odlingen. De extra kronorna som du betalar kan alltså göra väldigt stor skillnad.

 

Källor och Referenser:

Naturskyddsföreningen om kaffe:  http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/kaffefolder_a5.pdf

 

Relaterade inlägg:

 

4 Kommentarer

 1. Linn W

  Ja, krav och fairtrade ska det vara 🙂 Jag bytte för flera år sedan 🙂

  Svara
 2. Marie

  Tänk att såna bekämpningsmedel är tillåtet!

  Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close