Därför bör du byta till ekologiskt kaffe!

by Mikaela Bjerring on 24 maj, 2014 · 4 comments

in Blogg, Ekologiskt, Fairtrade, Hälsa, Kost, Kosttillskott, Livsmedel

Kaffe står med på naturskyddsföreningens lista över livsmedel som är viktiga att välja ekologiskt. Det är en av de grödor som besprutas mest och effekterna av de bekämpningsmedel som används är förödande för både hälsan, naturen och djurlivet.

Därför bör du byta till ekologiskt kaffe!

Bekämpningsmedel som används vid kaffeodling

Sverige är ett av de länder som konsumerar mest kaffe och i genomsnitt dricker vi 93 450 koppar kaffe var under vår livstid. För varje person som väljer ekologiskt kaffe istället för konventionellt odlat bidrar med att förhindra att 19 kilo kemiska bekämpningsmedel sprids i naturen.

Kaffe odlas på tio miljoner hektar i ett 50-tal olika länder. På 70 procent av odlingarna används mycket giftiga bekämpningsmedel, som parakvat, endosulfan och lindan. Enbart i Costa Rica rapporteras varje år cirka 700 akuta förgiftningar och ett 30-tal dödsfall bara på grund av parakvat.

Parakvat – Ett bekämpningsmedel som är ett akut gift för både djur och människor. Det bryts ner långsamt och ansamlas i jorden.

Endosulfan – Ett bekämpningsmedel som är extremt giftigt för fiskar, fåglar och bin. Det utgör ett stort miljöhot för vårt naturliv.

Lindan – Ett bekämpningsmedel som innebär stora hälsorisker för användarna, miljön och naturlivet.

Välj ekologiskt kaffe

Det ekologiska kaffet odlas oftast i skuggan av träd i en rik skogsliknande miljö och kallas skuggkaffe. Det är ett odlingssystem med ett stort mångfald av växter som skapar en balans i naturen. Även djurlivet på skuggkaffeodlingar är rikt. I Mexiko har man funnit ca 180 fågelarter på dessa typer av odlingar som bara kan överträffas av en orörd regnskog. De skuggande träden kan dessutom ge både frukt och virke, samt bidra till att fixera kväve som ger näring i marken. KRAV-märkt kaffe odlas utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

Fairtrade kaffe

Fairtrade innebär att arbetare och odlare får en lön som är rättvis och går att leva på. Om du väljer ett kaffe som är både KRAV- och Fairtrademärkt räddar du både många liv och naturen, samtidigt som du bidrar till bättre villkor för dom som arbetar på odlingen. De extra kronor som du betalar är ett väldigt litet pris för att ge någon annan ett bättre liv och för att mindre gifter ska föröda vår natur.

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARhttp://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/kaffefolder_a5.pdf

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Linn W maj 28, 2014 kl. 09:10

Ja, krav och fairtrade ska det vara 🙂 Jag bytte för flera år sedan 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring maj 29, 2014 kl. 18:24

Underbart! 🙂

Svara

3 Marie maj 28, 2014 kl. 11:23

Tänk att såna bekämpningsmedel är tillåtet!

Svara

4 Mikaela Bjerring maj 29, 2014 kl. 18:26

Ja det är verkligen galet!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: