– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Mina val i butiken handlar inte bara om vad som får mig att må bra. De handlar även om vad som gynnar andra människor och vår planet. Fairtrade är baserat på respekt för mänskliga rättigheter, arbetarnas välmående och hälsa, med en stor omtanke för natur och miljö. Du kan alltså vara med och skapa förutsättningar för en positiv förändring och utveckling när du väljer fairtrade.
Vad är fairtrade?
Fairtrade är en certifiering som idag omfattar fler än 1200 producentorganisationer i cirka 75 länder. Totalt gynnas mer än 8 miljoner odlare och anställda, inklusive familjemedlemmar. Fairtrade international ägs och styrs till 50 procent av odlarna. De deltar i beslutsfattande kommittéer och påverkar såväl kriterierna som de långsiktiga strategierna inom fairtrade.
Kontrollerna utförs av flocert, ett oberoende kontrollorgan med ISO 17065-ackreditering. För att en vara ska kunna bli fairtrade-märkt måste en flertal krav i handelskedjan uppfyllas för ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling.
Fairtrade gör skillnad!
Långa och hårda arbetsdagar i en inhuman arbetsmiljö och löner som inte går att leva på. Så ser verkligheten ut för många av de miljontals människor som står bakom produkterna vi köper varje dag. För dessa människor leder inte ett arbete automatiskt till att de klarar av att ta sig ur fattigdom.
Osäkra anställningar och dåliga villkor kan snarare skapa hinder för utvecklingen. Inte minst då lönen är så låg att barnen tvingas arbeta istället för att gå i skolan. Trots det finns det sällan pengar över till livsnödvändiga behov som sjukvård, mediciner, sanitet och rent vatten. Det blir en ond cirkel för de som redan lever i utsatthet. Det gör att de fastnar i fattigdom utan framtidshopp och möjlighet till ett bättre liv, trots hårt arbete.
Många arbetar dessutom under hälsofarliga förhållanden med giftiga bekämpningsmedel och kemikalier som kan leda till fosterskador och sjukdomar. Alla behöver en rättvis lön och hälsosamma arbetsförhållanden för att kunna ha ett anständigt liv. Hälso- och miljökriterierna inom fairtrade handlar om förbud mot hälsovådliga och miljöfarliga ämnen. Det innebär även ansvar för grund- och ytvatten och skydd av utrotningshotade arter. Man tar också hänsyn till biologiskt mångfald och buffertzoner för att skydda känsliga naturområden.
Ökad medvetenhet genom fairtrade
Alla varor går inte att köpa närproducerat och när vi väljer att köpa en produkt från en del av världen där mänskliga rättigheter inte är en självklarhet, gör valet fairtrade en stor skillnad. Fairtrade handlar om att öppna upp för en internationell handel som baseras på respekt för människor djur och natur. En hållbar handel som framförallt syftar till att gynna första ledet av handelskedjan, där villkoren oftast är som sämst.
Du kan bidra till att odlare och anställda med egen kraft kan förbättra sina levnadsvillkor. Målet med fairtrade är att motverka fattigdom, dåliga arbetsvillkor och stärka människors inflytande och handlingskraft, med syftet att skapa en positiv förändring. Varje litet val i butiken kan alltså göra stor skillnad. Genom fairtrade kan alla vara med och bidra till att göra vår planet lite bättre. Håll därför utkik efter fairtrade-märkningen när du handlar, det gör i alla fall jag.
Relaterade inlägg:
- Därför bör du byta till ekologiskt kaffe
- Farlig plast eller ofarlig – lär dig skillnaden
- 7 livsmedel som du bör byta till ekologiskt
- Därför bör ekologiska kryddor vara ditt självklara val
Jag försöker handla fairtrade när det finns möjlighet. Så viktigt som du säger att göra bra val.
Ja, så är det. Bra val som gör gott för både en själv och andra. 🙂
Köper Fairtrade så ofta jag kan. Tyvärr är det ju inte alltid möjligt.
Nej det är tyvärr inte allt möjligt, men utbudet växer. 🙂