– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Bodystore –
Groddar är mycket näringsrika och kan förhöja näringsvärdet och smaken i en mängd olika maträtter. Att grodda själv är dessutom både enkelt och billigt och det är svårt att misslyckas när man har en bra groddburk eller groddlåda.
Att tänka på när man groddar
Vissa frön går väldigt lätt och snabbt att grodda som t.ex alfalfa, bovete, hirs, råris, gröna linser, krasse, solrosfrön, sesamfrö och linfrö. Bönor och ärtor tar i allmänhet lite längre tid, men mungbönor och adulkbönor hör till de enklare. När du groddar kan du använda dig av en mindre groddburk eller en större groddlåda beroende på hur stor mängd du vill göra.
En mindre groddburk är idealisk om du vill odla en sort och en mindre mängd groddar. En större groddlåda som har två eller tre lager är perfekt om du vill odla flera groddsorter samtidigt och en större mängd. Fördelarna med att använda en groddburk eller groddlåda är att det är svårt att misslyckas eftersom de är konstruerande att hålla lagom fukt, vilket gör att groddarna inte möglar.
Så här groddar du:
Börja med att mäta upp rätt mängd frön. Hur mycket frön du ska använda varierar mellan olika sorter, men det brukar stå angivet på groddfröpaketet. Börja med att skölja av dom noggrant. Blötlägg sen fröna i upp till 12 timmar och skölj dom därefter noggrant igen. Nu är fröna redo för att groddas. Lägg dom i din groddburk eller groddlåda och placera den på ett ljust ställe i rumstemperatur, men inte i direkt solljus. Vattna/skölj groddarna två gånger om dagen. Efter 4 till 6 dagar har du färdiga groddar som är underbart krispiga och goda.
Groddlåda och groddburk
- Groddlådan från A.Vogel är en praktisk groddlåda med tre lager. Den har ett välvt lock som gör det lätt att odla även längre groddar. Dessutom är det en fördel att du kan odla olika sorter samtidigt. Boxen är tillverkad i miljövänlig akryl och repsäker.
- Groddburken från A.Vogel är tillverkad av glas och är perfekt om man vill grodda en mindre mängd.
0 kommentarer