– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Örter och kryddor har många underbara egenskaper som man kan ta tillvara på genom att inkludera dom i sin kost. Inte minst kan de bidra till att öka innehållet av antioxidanter i en måltid markant.
Topplista för antioxidantrika kryddor
Örter och kryddor är rika på näringsämnen och innehåller enligt studier (1) mer antioxidanter än frukt och bär. Vid en undersökning i USA (1) studerades koncentrationen av antioxidanter i mer än 1000 livsmedel. Per gram visade det sig att kryddor och örter innehöll betydligt mer. Kryddor har även förmågan att framhäva och förhöja smaker och kan på så sätt bidra till att man drar ner på saltet. Vanliga kryddor som ligger i toppen för högst innehåll av antioxidanter är:
- Kryddnejlika
- Oregano
- Rosmarin
- Kanel
- Timjan
- Gurkmeja
- Ingefära
Genom att krydda maten kan man höja innehållet av antioxidanter i en måltid med flera hundra procent. Livsmedel som är ekologiskt odlade kan ge ett högre ORAC-värde eftersom de växer långsammare och hinner bilda mer. Ekologiska kryddor är även under striktare kontroll än oekologiska, Det gör ekologiska kryddor till ett mycket tryggare köp eftersom kryddfusket tyvärr är ett mycket utbrett problem.
Källor och Referenser:
(1) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag, ISBN: 91-534-2085-3
Älskar kryddor, och det är sant, man behöver inte salta maten mycket då!
Nej, oftast behövs det inte. 🙂
Visste inte att kryddor hade så mycket antioxidanter! Tack för bra info, då ska jag börja krydda mer!
Tycker jag du ska! kryddor är ett fantastiskt sätt att öka näringsvärdet.
Är det så att chili är bra för att höja ämnesomsättningen och fettförbränningen? Tacksam för svar
Ja det stämmer. Capsicin är ett bioaktivt fettlösligt ämne som förekommer i chilipepparfrukter och är det ämne som bidrar till chilins fettförbrännande och energiförbrukande egenskaper.
Jag visste att kryddor var bra, men inte att de var så rika på antioxidanter! Jag är lite dålig på att krydda, men får nog bättra mig på det!
Kryddor kommer med många fördelar. 🙂
Hej. Du listar kryddor som har högst antioxidantinnehåll. Har du den informationen från boken ”Lev ung längre” ?
Jag har sett på andra webbsidor att listan ska se lite annorlunda ut. kryddnejlika, oregano, rosmarin, timjan, kanel.
Jag gnäller inte på dig utan försöker bara reda ut vad som stämmer.
Med vänliga hälsningar Jürgen
Ja listan på högst innehåll av antioxidant kan variera något, men med väldigt lite beroende vart informationen kommer ifrån. Jag har ändrat texten något så att de inte placerade efter nummer ordning. Det viktigaste är att alla dessa kryddor har alla högt ORAC-värde.