– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Shopping4net –
Vissa örter har en bitter smak som kanske inte alltid är så uppskattat smakmässigt, men det är väldigt välgörande. Bitterämnen hjälper nämligen till att stimulera salivproduktionen och sätta igång produktionen av andra matsmältningsenzymer. Genom att inkludera bitterörter i sin kost kan man därmed stödja matsmältningssystemet.
Vår moderna kost är fattig på bitterämnen
Förr inkluderade man mycket mer bittra grödor i kosten, men med tiden har människan medvetet minskat ner på mängden för att maten ska smaka ”bättre”. Det har medfört att vi inte längre får i oss mycket bittra smaker via kosten. Dessa bittra ämnen är något som vi borde äta mer av, eftersom de är väldigt välgörande för hela matsmältningssystemet.
Bitterämnen stödjer matsmältningssystemet
När de bittra ämnena kommer i kontakt med smaklökarna längst bak på tungan stimuleras salivproduktionen. Saliven innehåller en massa enzymer som vi tuggar in i maten och som påbörjar matspjälkningen redan i munnen. Därefter sätter produktionen av alla andra matsmältningssekret igång. Magsäcken börjar producera magsaft, bukspottkörteln bukspott och gallblåsan galla. Dessutom stimuleras tarmrörelserna.
Det gör att hela systemet är förberett för maten när den väl kommer ner, vilket leder till en bättre och effektivare matsmältning. På så sätt kan man ofta minska matsmältningsbesvär som till exempel uppsvälld mage, gaser, uppkördhet, sura uppstötningar etc. När mag-tarmsystemet fungerar bra blir även näringsupptaget bättre, vilket såklart har en stor positiv inverkan på vår hälsa.
Många av matsmältningsörterna innehåller även flavonoider och eteriska oljor som tillsammans med bitterämnena stödjer matsmältningen ytterligare. Exempel på livsmedel som innehåller bittra smaker är ruccola och grapefrukt, men vill man verkligen dra nytta av bitterämnen så ska man inkludera bittra örter i sin kost. Ett sätt att få i sig dessa är genom en örttinktur som Bitterstern.
Bitterstern
Bitterstern är baserat på ett mycket gammalt örtrecept av Hildegard von Bingen (1098-1179). Det är en bittertinktur som består utav 17 bittra och aromatiska örter, vilket gör den till en harmonisk och bredspekrad örtblandning. Dessa örter inkluderar bland annat rölleka, kvanne, ingefära, mejram, kanel, kummin, koriander och kardemumma.
Bitterstern innehåller även fänkål som kan bidra till att normalisera gaser och gasbildning. Maskros som traditionellt används för att stödja magen och levern är en annan ingrediens i Bitterstern. Bittertinkturen produceras enligt tysk läkemedelsstandard av en av Tysklands största producenter inom biologisk medicin. Cirka 10 droppar Bitterstern tas med lite vatten, 15 minuter innan måltid för bästa effekt. Går även bra att inta efter en måltid om man har en väldigt känslig mage.
Riktigt bra droppar! Fick ordning på min mage med hjälp av tillskott av enzymer och bitterstern.
Vad skönt att du fick ordning på din mage! Enzymer och bitterämnen kan göra underverk för en obalanserad mage.
Riktigt bra droppar!
Visst är dom!
Bitterdroppar är det bästa vid uppkördhet.
Kan vara riktigt bra för att lugna magen.