Topplista på antioxidantrika kryddor

by Mikaela Bjerring on 4 februari, 2011 · 10 comments - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

in Blogg, Kost, Livsmedel, Örter - Kryddor, Superfoods

Det finns många underbara egenskaper av olika örter och kryddor som man kan ta tillvara på genom att inkludera dom i sin kost. Inte minst bidrar många till att öka innehållet av antioxidanter i en måltid markant.

Topplista på antioxidantrika kryddor
Örter och kryddor är rika på näringsämnen och innehåller enligt studier mer antioxidanter än frukt och bär. En undersökning i USA studerade koncentrationen av antioxidanter i fler än 1000 livsmedel och drycker. Per gram visade det sig att kryddor och örter innehöll betydligt mer antioxidanter. Förutom antioxidanterna medför även kryddor att man framhäver och förhöjer smaken av maten och kan på så sätt bidra till att man drar ner på saltet. Kryddor som ligger i toppen för högst innehåll av antioxidant är:

Örter och kryddor i en måltid kan höja innehållet antioxidanter med flera hundra procent. Livsmedel som är ekologiskt odlade kan ge ett högre ORAC-värde eftersom de växer långsammare och hinner bilda mer antioxidanter. Ekologiska kryddor är även under striktare kontroll än oekologiska, vilket gör det till ett mycket tryggare köp eftersom kyddfusket idag är ett mycket utbrett problem.

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR



Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag, ISBN: 91-534-2085-3

 

{ 10 comments… read them below or add one }

1 Anna februari 5, 2011 kl. 20:31

Älskar kryddor, och det är sant, man behöver inte salta maten mycket då!

Svara

2 Mikaela Bjerring februari 6, 2011 kl. 09:44

Nej, oftast behövs det inte. 🙂

Svara

3 J. Melander april 22, 2012 kl. 19:18

Visste inte att kryddor hade så mycket antioxidanter! Tack för bra info, då ska jag börja krydda mer!

Svara

4 Mikaela Bjerring april 23, 2012 kl. 11:46

Tycker jag du ska! kryddor är ett fantastiskt sätt att öka näringsvärdet.

Svara

5 Mia Hjelm april 22, 2012 kl. 19:26

Är det så att chili är bra för att höja ämnesomsättningen och fettförbränningen? Tacksam för svar

Svara

6 Mikaela Bjerring april 23, 2012 kl. 08:26

Ja det stämmer. Capsicin är ett bioaktivt fettlösligt ämne som förekommer i chilipepparfrukter och är det ämne som bidrar till chilins fettförbrännande och energiförbrukande egenskaper.

Svara

7 Carina april 22, 2012 kl. 19:27

Jag visste att kryddor var bra, men inte att de var så rika på antioxidanter! Jag är lite dålig på att krydda, men får nog bättra mig på det!

Svara

8 Mikaela Bjerring april 23, 2012 kl. 12:48

Kryddor kommer med många fördelar. 🙂

Svara

9 Jürgen Grosse januari 18, 2015 kl. 10:10

Hej. Du listar kryddor som har högst antioxidantinnehåll. Har du den informationen från boken ”Lev ung längre” ?
Jag har sett på andra webbsidor att listan ska se lite annorlunda ut. kryddnejlika, oregano, rosmarin, timjan, kanel.
Jag gnäller inte på dig utan försöker bara reda ut vad som stämmer.

Med vänliga hälsningar Jürgen

Svara

10 Mikaela Bjerring januari 21, 2015 kl. 10:17

Ja listan på högst innehåll av antioxidant kan variera något, men med väldigt lite beroende vart informationen kommer ifrån. Jag har ändrat texten något så att de inte placerade efter nummer ordning. Det viktigaste är att alla dessa kryddor har alla högt ORAC-värde.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: