Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Topplista på antioxidantrika kryddor

av | feb 4, 2011 | Blogg, Kost, Livsmedel, Örter - Kryddor, Superfoods | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Det finns många underbara egenskaper av örter och kryddor som man kan ta tillvara på genom att inkludera i sin kost. Inte minst bidrar många till att öka innehållet av antioxidanter i en måltid markant.

Topplista på antioxidantrika kryddor

Topplista på antioxidantrika kryddor

Örter och kryddor är rika på näringsämnen och innehåller enligt studier (1) mer antioxidanter än frukt och bär. Vid en undersökning i USA studerades koncentrationen av antioxidanter i mer än 1000 livsmedel. Per gram visade det sig att kryddor och örter innehöll betydligt mer. Kryddor har även förmågan att framhäva och förhöja smaker och kan på så sätt bidra till att man drar ner på saltet. Kryddor som ligger i toppen för högst innehåll av antioxidanter är:

Genom att krydda maten kan man höja innehållet av antioxidanter i en måltid med flera hundra procent. Livsmedel som är ekologiskt odlade kan ge ett högre ORAC-värde eftersom de växer långsammare och hinner bilda mer. Ekologiska kryddor är även under striktare kontroll än oekologiska, vilket gör det till ett mycket tryggare köp eftersom kyddfusket idag tyvärr är ett mycket utbrett problem.

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag, ISBN: 91-534-2085-3 

 

Relaterade inlägg:

 

10 Kommentarer

 1. Anna

  Älskar kryddor, och det är sant, man behöver inte salta maten mycket då!

  Svara
 2. J. Melander

  Visste inte att kryddor hade så mycket antioxidanter! Tack för bra info, då ska jag börja krydda mer!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Tycker jag du ska! kryddor är ett fantastiskt sätt att öka näringsvärdet.

   Svara
 3. Mia Hjelm

  Är det så att chili är bra för att höja ämnesomsättningen och fettförbränningen? Tacksam för svar

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja det stämmer. Capsicin är ett bioaktivt fettlösligt ämne som förekommer i chilipepparfrukter och är det ämne som bidrar till chilins fettförbrännande och energiförbrukande egenskaper.

   Svara
 4. Carina

  Jag visste att kryddor var bra, men inte att de var så rika på antioxidanter! Jag är lite dålig på att krydda, men får nog bättra mig på det!

  Svara
 5. Jürgen Grosse

  Hej. Du listar kryddor som har högst antioxidantinnehåll. Har du den informationen från boken “Lev ung längre” ?
  Jag har sett på andra webbsidor att listan ska se lite annorlunda ut. kryddnejlika, oregano, rosmarin, timjan, kanel.
  Jag gnäller inte på dig utan försöker bara reda ut vad som stämmer.

  Med vänliga hälsningar Jürgen

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja listan på högst innehåll av antioxidant kan variera något, men med väldigt lite beroende vart informationen kommer ifrån. Jag har ändrat texten något så att de inte placerade efter nummer ordning. Det viktigaste är att alla dessa kryddor har alla högt ORAC-värde.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close