Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Topplista för antioxidantrika kryddor

av | feb 4, 2011 | Hälsa, Kost & Näring | 10 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Örter och kryddor har många underbara egenskaper som man kan ta tillvara på genom att inkludera dom i sin kost. Inte minst kan de bidra till att öka innehållet av antioxidanter i en måltid markant.

Topplista på antioxidantrika kryddor

Topplista för antioxidantrika kryddor

Örter och kryddor är rika på näringsämnen och innehåller enligt studier (1) mer antioxidanter än frukt och bär. Vid en undersökning i USA (1) studerades koncentrationen av antioxidanter i mer än 1000 livsmedel. Per gram visade det sig att kryddor och örter innehöll betydligt mer. Kryddor har även förmågan att framhäva och förhöja smaker och kan på så sätt bidra till att man drar ner på saltet. Vanliga kryddor som ligger i toppen för högst innehåll av antioxidanter är:

  • Kryddnejlika
  • Oregano
  • Rosmarin
  • Kanel
  • Timjan
  • Gurkmeja
  • Ingefära

Genom att krydda maten kan man höja innehållet av antioxidanter i en måltid med flera hundra procent. Livsmedel som är ekologiskt odlade kan ge ett högre ORAC-värde eftersom de växer långsammare och hinner bilda mer. Ekologiska kryddor är även under striktare kontroll än oekologiska, Det gör ekologiska kryddor till ett mycket tryggare köp eftersom kryddfusket tyvärr är ett mycket utbrett problem.

 

Källor och Referenser:

(1) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag, ISBN: 91-534-2085-3 

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

10 Kommentarer

  1. Anna

    Älskar kryddor, och det är sant, man behöver inte salta maten mycket då!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Nej, oftast behövs det inte. 🙂

  2. J. Melander

    Visste inte att kryddor hade så mycket antioxidanter! Tack för bra info, då ska jag börja krydda mer!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tycker jag du ska! kryddor är ett fantastiskt sätt att öka näringsvärdet.

  3. Mia Hjelm

    Är det så att chili är bra för att höja ämnesomsättningen och fettförbränningen? Tacksam för svar

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja det stämmer. Capsicin är ett bioaktivt fettlösligt ämne som förekommer i chilipepparfrukter och är det ämne som bidrar till chilins fettförbrännande och energiförbrukande egenskaper.

  4. Carina

    Jag visste att kryddor var bra, men inte att de var så rika på antioxidanter! Jag är lite dålig på att krydda, men får nog bättra mig på det!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Kryddor kommer med många fördelar. 🙂

  5. Jürgen Grosse

    Hej. Du listar kryddor som har högst antioxidantinnehåll. Har du den informationen från boken “Lev ung längre” ?
    Jag har sett på andra webbsidor att listan ska se lite annorlunda ut. kryddnejlika, oregano, rosmarin, timjan, kanel.
    Jag gnäller inte på dig utan försöker bara reda ut vad som stämmer.

    Med vänliga hälsningar Jürgen

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja listan på högst innehåll av antioxidant kan variera något, men med väldigt lite beroende vart informationen kommer ifrån. Jag har ändrat texten något så att de inte placerade efter nummer ordning. Det viktigaste är att alla dessa kryddor har alla högt ORAC-värde.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close