Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost – 

Var och varannan människa lider av återkommande magproblem som orolig mage, magknip, svullen mage, gaser, diarré eller förstoppning. Problem som kan grunda sig i en rad olika faktorer. Här följer 10 tips som kan hjälpa din mage i bättre form.

10 tips vid orolig mage

Vikten av att ta hand om sin mage

Vårt mag-tarmsystem lägger grunden för hela vårt välmående och har en stark inverkan på vår helhetshälsa. Det är därmed av stor vikt att vi gör vad vi kan för att hålla magen och tarmen i toppform. 

1. Ät i lugn och ro enligt ”mindful eating” 

Det är av en stor betydelse för matsmältningen att man inte är stressad när man äter. Ta din tid, njut av maten och tugga väl. Ju mer man tuggar desto mer underlättar man magens matspjälkningsarbete. Matsmältningen fungerar även bättre om man äter flera små måltider istället för få stora eftersom matsmältningen påverkas negativt när man äter mycket på en gång.

2. Tillred maten rätt

Fokusera på en ren och näringstät kost där du inkluderar mycket grönt, bra fetter och proteinkällor. Tillaga maten från grunden och sänk gärna temperaturen så mer näring bibehålls. Använd även generöst med antiinflammatoriska örter som t.ex: gurkmeja, ingefära, vitlök, fänkål, fänkålsfrön, persilja, pepparrot och timjan.

3. Lyssna på din mage 

Uteslut sånt som din mage och tarm inte mår bra av. Mjölkprodukter och gluten är inte sällan boven bakom en dåligt fungerande mage och tarm. Undvik vitt socker, hel- och halvfabrikat, dåliga fetter och artificiella ingredienser. Livsmedel som bönor, kål och lök kan för en ovan mage ge problem med uppblåsthet och gaser. Magen behöver tid att vänja sig. Det är även bra om man till en början äter små mängder och därefter trappar upp. Lär dig lyssna på din kropp och hur den mår när du äter olika livsmedel. Då kan du även göra smartare kostval därefter.

4. Ät inte frukt till måltider

Många som har en känslig mage mår bättre av att inte äta frukt tillsammans med annan mat. När frukten blandas med andra födoämnen som har långsammare nedbrytning så kan frukten ligga och jäsa i tarmarna och skapa gaser och svullnad. Låt det gå cirka 2 timmar efter att du har ätit frukt innan du äter något annat.

5. Se efter din tarmflora

För att främja tillväxten av goda tarmbakterier kan man inkludera mjölksyrad och fermenterad mat och dryck i sin kost. Man kan även komplettera kosten med ett tillskott av mjölksyrabakterier.

6. Ät tillräckligt med fibrer 

Att få i sig tillräckligt med fibrer är av en stor betydelse för ett välfungerande mag-tarmsystem. Fiber fungerar som mat för de goda tarmbakterierna så de kan föröka sig. Det ger då en mer varierad och komplex tarmflora. Fibrer gör även så att tarmen får jobba mer så maten kan brytas ner bättre och passera fortare. Lider du av trög mage och återkommande förstoppning så behöver du säkerligen öka ditt fiberintag. För den som behöver extra hjälp så kan man komplettera med ett fibertillskott.

7. Se efter ditt enzymbehov 

Våra matsmältningsenzymer och de matenzymer som finns i vår kost spelar en betydande roll för hur vår matsmältning fungerar och hur vi kan tillgodo göra oss näringen i kosten. Brist på enzymer kan bland annat visa sig som uppsvälld och gasig mage. Se till att du inkluderar råkost i dina måltider som är rikt på enzymer. Vid behov kan man också komplettera med ett enzymtillskott.

8. Inkludera bitterämnen

Bittra ämnen som finns i vissa örter och livsmedel är väldigt välgörande. Bitterämnen hjälper nämligen till att stimulera salivproduktionen. Därefter sätter även produktionen av andra matsmältningsvätskor och enzymer igång. Genom att inkludera bittra livsmedel i sin kost kan man därmed stödja hela matsmältningssystemet, inte minst vid olika magproblem. Man kan även inta en örttinktur med bittra örter som Svenskdroppar i samband med en måltid.

9. Ta hänsyn till syra-basbalansen

En av kroppens viktigaste jämvikter är syra-basbalansen. Det är en kemisk balans som styrs av kroppens förmåga att urskilja och omsätta syror och baser. Syra-basbalansen påverkas av ett flertal faktorer relaterat till kost och livsstil. Det bästa sättet att bli av med överskott av syra i kroppen är att äta livsmedel som innehåller mer basiska mineraler, samtidigt som man minskar ner på syrabildande mat. Vid behov kan man även ta hjälp av t.ex produkten Basbalans.

10. Hantera din stress

Vår mentala hälsa påverkar vårt mag-tarmsystem i hög grad och vice versa. Stress är en vanlig orsak till besvär i mage och tarm. Försök att eliminera det som stressar dig och omge dig av en miljö och människor som gör dig glad och stark. För att få en mage i balans krävs även tillräckligt med återhämtning och sömn. Du kan läsa mer på sidan “Stress – Stresshantering“.

 

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close