– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Var och varannan människa lider av återkommande magproblem som orolig mage, magknip, svullen mage, gaser, diarré eller förstoppning. Problem som kan grunda sig i en rad olika faktorer. Här följer 10 tips som kan hjälpa din mage i bättre form.
Vikten av att ta hand om sin mage
Vårt mag-tarmsystem lägger grunden för hela vårt välmående och har en stark inverkan på vår helhetshälsa. Det är därmed av stor vikt att vi gör vad vi kan för att hålla magen och tarmen i toppform.
1. Ät i lugn och ro enligt ”mindful eating”
Det är av en stor betydelse för matsmältningen att man inte är stressad när man äter. Ta din tid, njut av maten och tugga väl. Ju mer man tuggar desto mer underlättar man magens matspjälkningsarbete. Matsmältningen fungerar även bättre om man äter flera små måltider istället för få stora eftersom matsmältningen påverkas negativt när man äter mycket på en gång.
2. Tillred maten rätt
Fokusera på en ren och näringstät kost där du inkluderar mycket grönt, bra fetter och proteinkällor. Tillaga maten från grunden och sänk gärna temperaturen så mer näring bibehålls. Använd även generöst med antiinflammatoriska örter som t.ex: gurkmeja, ingefära, vitlök, fänkål, fänkålsfrön, persilja, pepparrot och timjan.
3. Lyssna på din mage
Uteslut sånt som din mage och tarm inte mår bra av. Mjölkprodukter och gluten är inte sällan boven bakom en dåligt fungerande mage och tarm. Undvik vitt socker, hel- och halvfabrikat, dåliga fetter och artificiella ingredienser. Livsmedel som bönor, kål och lök kan för en ovan mage ge problem med uppblåsthet och gaser. Magen behöver tid att vänja sig. Det är även bra om man till en början äter små mängder och därefter trappar upp. Lär dig lyssna på din kropp och hur den mår när du äter olika livsmedel. Då kan du även göra smartare kostval därefter.
4. Ät inte frukt till måltider
Många som har en känslig mage mår bättre av att inte äta frukt tillsammans med annan mat. När frukten blandas med andra födoämnen som har långsammare nedbrytning så kan frukten ligga och jäsa i tarmarna och skapa gaser och svullnad. Låt det gå cirka 2 timmar efter att du har ätit frukt innan du äter något annat.
5. Se efter din tarmflora
För att främja tillväxten av goda tarmbakterier kan man inkludera mjölksyrad och fermenterad mat och dryck i sin kost. Man kan även komplettera kosten med ett tillskott av mjölksyrabakterier.
6. Ät tillräckligt med fibrer
Att få i sig tillräckligt med fibrer är av en stor betydelse för ett välfungerande mag-tarmsystem. Fiber fungerar som mat för de goda tarmbakterierna så de kan föröka sig. Det ger då en mer varierad och komplex tarmflora. Fibrer gör även så att tarmen får jobba mer så maten kan brytas ner bättre och passera fortare. Lider du av trög mage och återkommande förstoppning så behöver du säkerligen öka ditt fiberintag. För den som behöver extra hjälp så kan man komplettera med ett fibertillskott.
7. Se efter ditt enzymbehov
Våra matsmältningsenzymer och de matenzymer som finns i vår kost spelar en betydande roll för hur vår matsmältning fungerar och hur vi kan tillgodo göra oss näringen i kosten. Brist på enzymer kan bland annat visa sig som uppsvälld och gasig mage. Se till att du inkluderar råkost i dina måltider som är rikt på enzymer. Vid behov kan man också komplettera med ett enzymtillskott.
8. Inkludera bitterämnen
Bittra ämnen som finns i vissa örter och livsmedel är väldigt välgörande. Bitterämnen hjälper nämligen till att stimulera salivproduktionen. Därefter sätter även produktionen av andra matsmältningsvätskor och enzymer igång. Genom att inkludera bittra livsmedel i sin kost kan man därmed stödja hela matsmältningssystemet, inte minst vid olika magproblem. Man kan även inta en örttinktur med bittra örter som Svenskdroppar i samband med en måltid.
9. Ta hänsyn till syra-basbalansen
En av kroppens viktigaste jämvikter är syra-basbalansen. Det är en kemisk balans som styrs av kroppens förmåga att urskilja och omsätta syror och baser. Syra-basbalansen påverkas av ett flertal faktorer relaterat till kost och livsstil. Det bästa sättet att bli av med överskott av syra i kroppen är att äta livsmedel som innehåller mer basiska mineraler, samtidigt som man minskar ner på syrabildande mat. Vid behov kan man även ta hjälp av t.ex produkten Basbalans.
10. Hantera din stress
Vår mentala hälsa påverkar vårt mag-tarmsystem i hög grad och vice versa. Stress är en vanlig orsak till besvär i mage och tarm. Försök att eliminera det som stressar dig och omge dig av en miljö och människor som gör dig glad och stark. För att få en mage i balans krävs även tillräckligt med återhämtning och sömn. Du kan läsa mer på sidan ”Stress – Stresshantering”.
Relaterade inlägg:
- Så påverkar tarmfloran ditt immunförsvar
- Att stödja tarmfloran och maghälsan
- Så påverkar tarmfloran din hjärna
- Så håller du magen och tarmen i toppform
0 kommentarer