– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Att få i sig tillräckligt av de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6 i en bra balans är av en stor betydelse för hälsan. Faktum är att varenda cell i kroppen är beroende av dessa fetter.
Balansen mellan omega-3 och omega-6
Det är i synnerhet tre omega-3 fettsyror som är av betydelse: DHA, EPA och alfa-linolensyra, varav den sistnämnda är moderfettsyran i omega-3 familjen. Kroppen kan bilda de två fettsyrorna EPA och DHA från alfa-linolensyra, men det ultimata är att få i sig alla tre former. Medan omega-3 minskar inflammation i kroppen, ökar omega-6 generellt inflammation. Båda fettsyrorna är livsnödvändiga och behövs för en lång rad kroppsfunktioner. Därför måste det alltid råda en balans mellan de båda för att vi ska må bra och för att kroppen ska fungera optimalt. Det är ingen större risk att man får brist på omega-6, då det finns rikligt i många livsmedel, dock bör man vara uppmärksam på sitt omega-3 intag.
Exempel på vad omega-3 behövs för i kroppen
Omega-3 och omega-6 har många viktiga uppgifter och behövs bland annat för att bygga och reparera kroppens celler. Balansen av fettsyrorna påverkar även vårt immunsystem, hormonbalans, regleringen av blodtrycket, hur njurarna fungerar och inflammatoriska tillstånd i kroppen. Vidare behövs även dessa fettsyror för att synen och hjärnan ska fungera optimalt och för att vi allmänt ska må bra, hålla oss friska och ha tillräckligt med energi. En mängd studier har gjorts på omega-3 fettsyror och dess betydelse för hälsan. I dag har fettsyrorna många välkända hälsoeffekter och den Europeiska Livsmedelsmyndigheten EFSA har godkänt ett flertal hälsopåståenden:
- DHA bidrar till normal synförmåga
- DHA bidrar till normal hjärnfunktion
- EPA & DHA bidrar till hjärtats normala funktion
- DHA & EPA bidrar till att bibehålla normala triglyceridnivåer i blodet
- EPA & DHA bidrar till att bibehålla normalt blodtryck
- Moderns intag av DHA bidrar till att ögonen utvecklas normalt hos foster och spädbarn som ammas
- Intag av DHA bidrar till att synen utvecklas normalt hos spädbarn upp till 12 månaders ålder
- Moderns intag av DHA bidrar till att hjärnan utvecklas normalt hos foster och spädbarn som ammas
- Alfa-linolensyra bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet
Exempel på livsmedel som innehåller omega-3:
- Fet fisk som lax, makrill, öring, krill, sill, sardiner, fiskleverolja (EPA och DHA)
- Vissa alger, algolja (EPA och DHA)
- Linfrön, linfröolja (Alfa-linolensyra)
- Rapsolja (Alfa-linolensyra)
- Valnötter, valnötsolja (Alfa-linolensyra)
- Avokado, avokadoolja (Alfa-linolensyra)
- Chiafrön, Chiaolja (Alfa-linolensyra)
Exempel på olika kosttillskott med omega-3:
- Kosttillskott i form av fiskolja
- Kosttillskott i form av linfröolja (Vegan)
- Kosttillskott i form av chiaomega3 (Vegan)
- Kosttillskott i form av algomega3 (Vegan)
Återförsäljare av olika omega-3 tillskott hittar du här
Relaterade inlägg:
- Därför är omega-3 från alger ett bra alternativ
- Forskning: Brist på omega-3 kan öka risken för beteendeproblem
- Hälsosamma fördelar med MCT-olja
- Ghee – ett hälsosamt alternativ av fett
Intressant!
Jag hade torra fläckar på kroppen och ansiktet får några år sedan och fick tipset att jag skulle börja ta tillskott av omega-3. Fläckarna försvann och huden blev generellt mycket bättre.
Vad bra att du kom på att det var brist på Omega-3 som spökade.
Själv tagit omega-3 som tillskott under många år för att ”smörja” min kropp 🙂
Toppen! 🙂
Jag hade knottrig hud på överarmarna och jag hade torra fläckar både på ansikte och kropp. Någon sa till mig att det kan vara omega-3 brist. Så jag började ta omega-3 dagligen. Huden har blivit mycket finare och spänstigare, inga torra fläckar eller knottror och jag känner mig inte lika stel längre.
Det du beskrev är typiska bristsymtom på essentiella fettsyror. Vad skönt att du blev av med dina problem.