Dofterna som ger dig bättre koncentration

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost -

by Mikaela Bjerring on 3 juli, 2016 · 8 comments

in Aromaterapi & Eteriska oljor, Ayurveda, Blogg, Huskurer - Husmorstips, Psykisk hälsa

Har du svårt att koncentrera dig och fokusera på vad du måste göra? I så fall kan du ta hjälp av ditt luktsinne. Här följer exempel på dofter, eteriska oljor som inom aromaterapi används för att stilla sinnet, öka energin och koncentrationen.

Dofterna som ger dig bättre koncentration

Eterisk citronolja för bättre koncentration

Eterisk citronolja är flitigt använd inom aromaterapi och har många fantastiska användningsområden. Det är en olja som är väldigt populär för sin rena och fräscha doft. På grund av citronoljans starka antibakteriella egenskaper är det en idealisk doft för offentliga miljöer och arbetsplatser där många människor möts. Citronolja är även utmärkt att använda i samband med studier och kontorsjobb då den traditionellt länge använts för att hjälpa inlärningen, samt för att öka koncentrationen och energin.

Eterisk eukalyptusolja för att öka koncentrationen

Eterisk eukalyptusolja är högt uppskattad inom aromaterapi för dess rogivande, avslappnande och stimulerande egenskaper. Det är en doft som traditionellt används för att främja positiva känslor och som kan användas för att höja koncentrationen och skärpa tankeverksamheten. Inom kinesisk medicin används eukalyptusolja för att öka handlingskraften, skarpsyntheten och förmågan att se lösningar. Så om du känner att tröttheten börjar ta över, koncentrationen börjar svikta och du har svårt att komma till ro så kan det vara väl värt att prova eukalyptusolja.

Eterisk rosmarinolja för bättre koncentration

Eterisk rosmarinolja är en värmande olja som inom aromaterapi ofta används vid nervös utmattning, emotionell apati, depression och stress. Rosmarinolja har traditionellt även använts för att stödja minnet, öka koncentrationen och för att minska både fysisk och mental trötthet. Eftersom rosmain är stimulerande kan den med fördel användas på dagen, men bör undvikas på kvällen.

Eterisk lavendelolja

Eterisk lavendelolja har en lugnande effekt på sinnet. Så om du känner dig rastlös och har svårt att sitta still och fokusera så kan lavendel få dig att samla dig. Inom aromaterapi används lavendelolja bland annat för att lugna nerverna, rensa sinnet och för att främja bättre koncentration. Lavendel är en av de få eteriska oljor som kan appliceras outspädd direkt på huden. Du kan t.ex massera in några droppar på handlederna när du har svårt att koncentrera dig. Alternativt så kan du tillsätta några droppar lavendelolja i en aromalampa och låta doften spridas i rummet.

Att kombinera eteriska oljor för bättre koncentration

De eteriska oljorna kan användas var för sig, eller så kan man kombinera flera oljor och på så sätt utnyttja egenskaperna av många dofter samtidigt. Använd en aromalampa för att sprida dofterna av de eteriska oljorna i rummet. Här följer exempel på några kombinationer.

Alternativ 1
5 droppar citron
5 droppar rosmarin

Alternativ 2
4 droppar citron
3 droppar eukalyptus
3 droppar Rosmarin

Alternativ 3
5 droppar lavendel
5 droppar citron

Återförsäljare av eteriska oljor hittar du här

Återförsäljare av aromalampa hittar du här

Relaterade inlägg:

 

{ 8 comments… read them below or add one }

1 Kerstin juli 5, 2016 kl. 07:42

Så intressant! jag har lavendelolja hemma så ska ta med den till kontoret. 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring juli 6, 2016 kl. 10:47

Toppen! 🙂

Svara

3 Tina juli 5, 2016 kl. 07:47

Aromaterapi och olika eteriska oljor är verkligen intressant och bra till mycket. 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring juli 6, 2016 kl. 10:46

Ja eteriska oljor ska definitivt inte underskattas. 🙂

Svara

5 Mia L juli 6, 2016 kl. 09:45

Tack för tipset! Ska absolut prova 🙂

Svara

6 Mikaela Bjerring juli 7, 2016 kl. 10:44

Låt mig gärna veta vad du tycket om du nu testar. 🙂

Svara

7 Mia L juli 15, 2016 kl. 13:55

Fungerar fantastisk bra!

Svara

8 Mikaela Bjerring juli 16, 2016 kl. 10:42

Visst gör det!

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: