Passion för hälsa header

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Forskning: Brist på Omega-3 kan öka risken för beteendeproblem

av | jul 9, 2016 | Blogg, Hälsa, Hjärnan - Minnet, Kost, Kosttillskott, Psykisk hälsa | 0 Kommentarer

Att Omega-3 fettsyran DHA har betydelse för normal hjärnfunktion och vår mentala hälsa är vida känt. Ett flertal studier som utförts på senare år visar att temperamentsfulla och aggressiva tonåringar får ett bättre beteende vid intag av tillskott av omega-3.

Forskning Brist på Omega-3 kan öka risken för beteendeproblem

Studier: Tillskott av Omega-3 vid beteendeproblem

Adrian Raine som är professor i psykologi, psykiatri och kriminologi vid Universitetet Richard Perry i USA, har under hela sin karriär ägnat sig åt att studera hur de biologiska funktionerna i hjärnan påverkar antisocialt beteende. I hans forskning har han inriktat sig på hur man kan påverka hjärnan vid sådana beteenden oavsett om det rör sig om mildare aggressivitet eller mer extrema fall som mördare.

Professor Adrian Raine genomförde 2015 en randomiserad och kontrollerad studie om hur omega-3-tillskott påverkar mauritiska ungdomar. Resultatet visade att både aggressiviteten och det antisociala beteendet minskade hos den grupp som fick tillskott av omega-3. Barn med våldsamt och aggressivt beteende, speciellt den emotionella och impulsiva formen – blev mycket lugnare när de under tre månader fick 1 gram omega-3 och ett vitamin/mineraltillskott per dag.

Adrian Raine beslutade därefter att utföra ett liknande försök vid universitetet Penn i Philadelphia. I den nya randomiserade och kontrollerade studien ingick 290 amerikanska barn mellan elva och tolv år gamla som hade en historik av ett mycket våldsamt beteende. Man delade upp barnen i fyra olika grupper. Barnens nivåer av omega-3 mättes i början och slutet av studien.

En grupp fick omega-3 och multivitaminer plus kalcium i tre månader. En andra grupp fick kognitiv beteendeterapi (KBT). En tredje grupp fick både omega-3 och multivitaminer plus kalcium och KBT. En fjärde grupp fick enbart information om hur man minskar aggressivt beteende.

Efter 3 månader när man avslutade studien så såg man en direkt minskning av barnens aggressiva beteende i de grupperna som fick näringstillskott. Efter dessa 3 månader fick barnen inte längre några näringstillskott. Man följde upp efter ytterligare 3 månader och man kunde då se att de positiva egenskaperna hade försvunnit. Forskarna kom fram till att det finns starka indikationer om att tillskott av omega-3 påverkar beteendet i rätt riktning hos barn med aggressivt beteende.

 

Relaterade inlägg:

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close